hirdetés

Új tirozinkináz-gátló előrehaladott petefészekrákban

Cediranib néven új szerrel bővülhet az előrehaladott stádiumú petefészekrák terápiás fegyvertára. A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint lassítja a progressziót és meghosszabbítja a betegek túlélését.

hirdetés

Brit, új-zélandi és kanadai kutatók a National Cancer Research Institute (NCRI) IX. nemzetközi rákkutatási konferenciáján (november 3–6., Liverpool) mutatták be az előrehaladott stádiumú, de platinavegyületekre érzékeny petefészekrák terápiájának egyik lehetséges új gyógyszerével, a cediranib nevű tirozinkináz-gátlóval kapcsolatos újabb vizsgálati eredményeket. A nemzetközi, véletlen besorolásos, kettős vak, III. fázisú ICON6 vizsgálatban a petefészekrák első relapszusát tapasztaló betegek körében tanulmányozták a platina alapú kemoterápia kiegészítőjeként alkalmazott cediranib hatékonyságát és biztonságosságát.

Az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában és Spanyolországban összesen 63 vizsgálóközpontban zajló tanulmány keretében 456 beteg részesült 6 ciklusban platina alapú kemoterápiában úgy, hogy azt 2:3:3 arányú véletlen besorolás alapján placebóval (kontrollcsoport) vagy napi 20 mg cediranibbal egészítették ki a kemoterápia időtartama alatt. A perorális cediranibbal kezelt két csoport egyikénél a kemoterápia lezárulását 18 hónapos placebokezelés követte, míg a másik csoportban fenntartó cediranib-terápiát alkalmaztak ez idő alatt. Elsődleges végpontként a progressziómentes túlélést, másodlagos végpontokként a teljes túlélést, a kezelés toxicitását és a betegek életminőségét vizsgálták. A résztvevők medián életkora 62 év, általános állapota kielégítő (ECOG-pontszám: 0–1) volt. A kezdeti jellemzők tekintetében a három kezelési csoport kiegyensúlyozottnak bizonyult. A betegek közel 70 százalékánál több mint 1 év telt el a korábbi kezelés és a recidíva észlelése között.

A kétéves kezelés lezárulásakor megállapították, hogy a kemoterápiával párhuzamosan, majd azt követően fenntartó kezelésként alkalmazott cediranib a kontrollcsoporthoz képest 3,2 hónappal meghosszabbítja a progressziómentes túlélést (9,4-ről 12,6 hónapra), míg a teljes túlélés 2,7 hónappal nő (17,6 hónapról 20,3-re). Ha a cediranib-kezelés csak a platina alapú kemoterápia idejére korlátozódik, a progressziómentes túlélés 2,0 hónappal hosszabbodik meg (9,4-ről 11,4 hónapra). A kiegészítő + fenntartó cediranib-kezelés ágán szignifikánsan gyakoribb nemkívánatos hatások között a hipertóniát, a hasmenést, a hipotireózist, a rekedtséget, a vérzést, a proteinuriát és a fáradtságot kell megemlíteni.

Jonathan Ledermann professzor, a vizsgálat egyik vezetője jelentős előrelépésként értékeli eredményeiket. Mint mondja, a túlélés meghosszabbodása kismértékűnek tűnhet ugyan, a betegek szemszögéből azonban mindennemű nyereségnek komoly jelentősége van. Ezzel Matt Seymour professzor, az NCRI klinikai kutatási igazgatója is egyetért, hangsúlyozva, hogy a jövőben lehetőség nyílhat annak pontosabb felderítésére, mely betegcsoportokban nyilvánul meg legnagyobb mértékben a cediranib-kezelés kedvező hatása. Hozzáteszi, hogy a különböző kutatási programokban elért apró sikerek egymással összeadódva számottevően megváltoztathatják a betegek életét.

A petefészekrák a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganattípus. Évente mintegy negyedmillió nőnél diagnosztizálják a betegséget, és közel 140 000 nő halálát okozza világszerte. Bár a diagnosztikai és a terápiás előrelépéseknek köszönhetően a betegek túlélési esélye csaknem megduplázódott az elmúlt három évtized folyamán, a statisztikák szerint az ötéves túlélési arány ma is mindössze 43 százalék. Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint a hetedik helyen áll a daganatos betegségek miatti halálozási sorrendben.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.