hirdetés

Vaspótlás és Salmonella-fertőzés

A Frontiers in Cellular Infection and Microbiology-ban arról számolnak be, hogy vastúlterhelés -akár túlzott bevitelből, akár genetikai hátterű túlzott vastárolásból ered- elősegíti a Salmonella növekedését és szaporodását.

hirdetés

A haemochromatosisra jellemző fokozott vaslerakódás leggyakrabban genetikai hátterű betegség, mely serdülő- és felnőttkorban manifesztálódik. A vaslerakódás sok szempontból is egészségi problémát okozhat, hiszen a szervezetnek nincs természetes mechanizmusa a vas kiürítésére, így a túlzott mennyiség károsítja a szerveket és szöveteket. Ezen túlmenően a szervezetbe bejutó fertőző baktériumok, például az ételfertőzéseket okozó Salmonella a megfertőzött szervezet sejtjeiben lévő vasat "fogyasztják", használják fel a gyorsabb terjedés érdekében.

Bár a haemochromatosis gyakran genetikai hátterű rendellenesség, számos esetben valamilyen hematológiai alapbetegség miatt alkalmazott ismételt transzfúziók miatt alakul ki. De az is előfordulhat, hogy a fokozott vaslerakódás oka az elfogyasztott táplálék túlságosan nagy vastartalma (a tonhal vagy a vörös húsok különösen gazdagok vasban). Az ilyen ételeket nagy mennyiségben fogyasztó személyeknél fennáll az étrendi eredetű haemochromatosis veszélye.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban két különböző egértörzset fertőztek meg Salmonellával: az egyik egértörzs szervezetében a vas normális mennyiségben volt jelen, míg a másik egértörzs vasszintje kórosan magas volt (ami nagy vonalakban megfelel a genetikai eredetű humán haemochromatosisnak). Mindkét egértörzs további vasat kapott orálisan azért, hogy az étrendi vastúlterheléshez hasonló állapotot hozzanak létre. A normális egerek esetében – melyeknél a vastúlterhelés fő forrása a táplálék volt, genetikai háttér ugyanakkor nem volt kimutatható − különösen nagy volt a Salmonella-fertőzés gyors terjedésének a kockázata. A vaslerakódásra genetikailag hajlamos egerek ugyanakkor jobban ellen tudtak állni a Salmonella-infekciónak.

A fenti megfigyelés ellentmond a józan logikának, mivel a genetikai hátterű haemochromatosisban szenvedő egerek szervezete összességében több vasat tartalmaz, mint azoké az egereké, akiknek vasraktárai kizárólag étrendi bevitelből származik. Az ok a genetikai és étrendi haemochromatosis alapvető különbségeiben keresendő. A genetikai haemochromatosis lényegében a makrofágokban lévő vas hiánya, azoké a makrofágoké, melyekbe bejut és szaporodik a Salmonella. A genetikai hátterű formában a vas a szervezet más struktúráiban halmozódik fel nagy mennyiségben. A makrofágokban fennálló vashiány mintegy fékként szolgál a Salmonella bejutásával szemben. Étrendi eredetű vastúlterhelés eseteiben viszont nagy mennyiségű vas raktározódik a makrofágokban, és pontosan ez az, ami kedvez a Salmonella szervezetbe jutásának.

A fenti megállapítások jelentősége túlmutat annak ismeretén, hogy a Salmonella miként növekszik és szaporodik. A vashiányos anaemia gyakori kórállapot – a haemochromatosisnak éppen az ellenkezője. Gyakran képezi a kezelés részét vastartalmú infúziók adása, mely a Salmonella- és más hasonló fertőzések gyakoribb előfordulásához vezethet. „Az anaemia kezelésére meggondolatlanul, a laboratóriumi leletek pontos nyomonkövetése nélkül alkalmazott vaspótlás gyengítheti a szervezet védekező képességét bizonyos baktériumok, köztük a Salmonella ellen. Az orvosoknak ezzel tisztában kell lenniük az anaemiának és a vashiány más formáinak kezelése során” – figyelmeztet dr. Manfred Nairz, a vizsgálat vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.