hirdetés

Vastagbélrák lokalizációja előrejelzi a túlélést?

A vastagbél bal felét érintő primer kolorektális rákok esetében lényegesen hosszabb túlélésre számíthatunk, mint a vastagbél jobb feléből kiinduló tumorok esetében – számolnak majd be egy tudományos kongresszuson.

hirdetés

A kolorektális tumorok lokalizációját elemző eddigi legnagyobb vizsgálatban retrospektív módon dolgozták fel egy olyan nagy klinikai vizsgálat adatait, melynek célja két gyógyszer hatásának összehasonlítása volt a metasztatikus kolorektális rák kezelésében.

Az analízis azt mutatta, hogy a colon bal felén (colon descendens, sigma-bél és rectum) elhelyezkedő primer tumorok esetén a túlélés szignifikánsan hosszabb, mint azokban az esetekben, amikor a primer daganat jobb oldalon (coecum és colon ascendens) helyezkedik el.

A vizsgálatot vezető dr. Alan P. Venook professzor (University of California-San Francisco [UCSF]) kiemeli, bár már a korábbi vizsgálatok is azt jelezték, hogy a tumor lokalizációja befolyásolhatja a kolorektális rákok klinikai kimenetelét, a mostani elemzésben megfigyelt hatás jóval a várnál jóval jelentősebb.

A vizsgálat eredményei az American Society of Clinical Oncology (ASCO) június 3. és 7. között Chicagóban megrendezett éves kongresszusán kerülnek majd nyilvánosságra.

Az ASCO elnöke, Julie M. Vose azt mondja, hogy a váratlan megállapítás „választ adhat több, régóta megválaszolatlan kérdésre, köztük arra, hogy bizonyos betegek miért élnek hosszabban, mint mások”.

A most nyilvánosságra hozott adatok egy olyan klinikai vizsgálatból származnak, melyben a kombinációs kemoterápia formájában alkalmazott bevacizumabot és a cetuximabot hasonlították össze a metasztatikus vastagbél- és végbélrák kezelésében.

Az elemzés alapját összesen 1025 beteg adatai képezték, melyből a primer tumor 293 esetben a vastagbél jobb felén, míg 732 esetben a bal felén helyezkedett el.

Azt találták, hogy a bal oldalon elhelyezkedő daganatok esetében a teljes túlélés mediánértékben 33,3 hónap, míg a jobb vastagbélfélen kialakult tumorok esetében mindössze 19,4 hónap volt. A cetuximabbal kezelt csoportban a bal oldali tumorok medián túlélése 36 hónapnak, a jobb oldali daganatok esetében 16,7 hónapnak adódott. A bevacizumabcsoportban is hasonló trendeket észleltek: a vastagbél bal felén elhelyezkedő tumorok esetében a medián teljes túlélés 31,4 hónap, a colon jobb feléből kiinduló daganatok esetében 24,2 hónap volt.

Az eredményeket a tumor lokalizációja és az alkalmazott terápia szerint is tekintve az látszott, hogy a bevacizumabbal kezelt jobb oldali tumorok esetében hosszabbnak bizonyult a túlélés, mint a hasonló lokalizációjú, de cetuximabbal kezelt esetekben (24,2 hónap vs. 16,7 hónap). A jobb oldali daganatok esetében cetuximab alkalmazásakor 36 hónapos, bevacizumab adásakor 31,4 hónapos medián teljes túlélés várható.

Mivel a két szer hatását összehasonlító, még nem lezárt vizsgálatról van szó, az is kiderült, hogy a KRAS gén mutációi lényeges tényezőt jelentenek cetuximab adásakor. A KRAS-mutáció megléte vagy hiánya alapján történt elemzés hasonló túlélési trendeket jelzett: a bal vastagbélfél tumorainak túlélése jobb, mint a colon jobb felén elhelyezkedő daganatoké.

A szerzők következtetése szerint a primer tumor oldalisága nagy valószínűséggel befolyásolja az alkalmazott kezelés hatékonyságát. Jelenleg a kutatók érdeklődése azon potenciális molekuláris biológiai mechanizmusok felé fordult, melyek magyarázatot adhatnak a fent vázolt különbségekre.

„A legfrissebb adatok nagy valószínűséggel megváltoztatják a kolorektális rák kezelésében és kutatásában követett stratégiákat” – zárják megállapításaikat a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.