hirdetés

Fenebrutinib relapszáló sclerosis multiplex kezelésében

A fázis II. FENopta klinikai vizsgálatban jó eredményeket mutatott relapszáló SM kezelésében az új BTK-gátló fenebrutinib.

hirdetés

A fázis II. FENopta klinikai vizsgálat eredményei szerint a Roche vizsgálati hatóanyaga, a fenebrutinib teljesítette az elsődleges és a másodlagos végpontokat is, jó hatásosságot és biztonságossági profilt mutatott relapszáló sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél. A vizsgálat elsődleges végpontja kezelés 12. hetén az MRI felvételeken észlelhető gadolínium-halmozó T1 léziók (az aktív gyulladás markere) száma volt, ahol a fenebrutinib statisztikailag szignifikáns csökkenést ért el. A másodlagos végpont az új, vagy növekedést mutató T2 agyi léziók (a betegség nyomon követésére alkalmas aktív léziók és maradandó plakkok) száma volt, amely szintén kedvezően alakult. Az elsődleges és másodlagos végpontokon felül a kontrollhoz képest a kezelt kohorszban szignifikánsan több betegnél nem alakult ki új gadolínium-halmozó T1 lézió, sem pedig új vagy növekedést mutató T2-súlyozású agyi lézió sem. További jó eredmény, hogy a FENopta vizsgálatban a fenebrutinib alkalmazása során nem figyeltek meg új biztonsági kockázatot, azaz a hatóanyag biztonságossági profilja megegyezett a korábbi vizsgálatokban megállapított profillal.

A hatóanyagról (fenebrutinib)

A fenebrutinib egy erősen szelektív Bruton-féle tirozin-kináz (BTK) gátló. A BTK egy olyan enzim, amely a B-sejtek fejlődésében és aktiválásában játszik komoly szerepet, és fontos a veleszületett immunrendszer mieloid sejtjeinek (mikroglia, makrofágok) aktiválásban. A fenebrutinib hatásmechanizmusa során mind a B-sejtek, mind a mikroglia aktivitását képes gátolni, ezzel egyrészt csökkenti az SM betegségaktivitását, így a relapszusokat, másrészt képes befolyásolni a betegség progresszióját is.

A FENopta klinikai vizsgálatról és a vizsgálati programról

A fázis II. FENopta klinikai vizsgálat (NCT05119569) a fenebrutinib hatásosságát, biztonságosságát és farmakokinetikai jellemzőit vizsgálta placebo kontroll alkalmazásával. A vizsgálat célja a fenebrutinib MRI képalkotó vizsgálattal észlelhető és szolubilis biomarkerekkel alátámasztható hatásának vizsgálata volt a relapszáló sclerosis multiplex betegségaktivitására és progressziójára. A klinikai vizsgálatba 109 olyan, 18-55 év közötti beteget vontak be, akiknél az SM relapszáló formáját diagnosztizálták. A kettős-vak vizsgálati időszakot teljesítő betegek kiterjesztett időtartamú vizsgálatban vehetnek majd részt.

A fenebrutinib vizsgálati programját relapszáló SM indikációban a Roche 2020-ban indította el. A fázis III. vizsgálati program két azonos felépítésű vizsgálatot tartalmaz (az egyik a FENhance 1 (NCT04586010), a másik a FENhance 2 (NCT04582023) klinikai vizsgálat) amelyekben a fenebrutinib hatásosságát és biztonságosságát teriflunomid hatóanyaggal hasonlítják össze. Mindkét vizsgálat a betegtoborzásnál tart, és mindkét vizsgálatba 736 beteg bevonását tervezik. A két FENhance vizsgálaton kívül a Roche egy harmadik fázis III. vizsgálatot is indított (FENtrepid), amelyben a fenebrutinib és az Ocrevus (okrelizumab) hatásosságát hasonlítják majd össze primer progresszív SM-ben (PPMS), amelybe 946 beteget terveznek bevonni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Roche’s BTK inhibitor succeeds in a Phase II MS trial

A Study to Investigate the Efficacy of Fenebrutinib in Relapsing Multiple Sclerosis (RMS) (FENopta)

Roche begins new clinical trials of multiple sclerosis drugs

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Fenebrutinib Compared With Teriflunomide in Relapsing Multiple Sclerosis (RMS) (FENhance)

Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Fenebrutinib Compared With Teriflunomide in Relapsing Multiple Sclerosis (RMS) (FENhance 2)

A Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Fenebrutinib Compared With Ocrelizumab in Adult Participants With Primary Progressive Multiple Sclerosis (FENtrepid)

Ocrevus (ocrelizumab) for the Treatment of Multiple Sclerosis

Roche’s fenebrutinib shows promise in relapsing forms of MS

Merck KGaA’s MS drug put on partial clinical hold by FDA

UK launches ‘revolutionary’ trial for progressive MS patients

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.