hirdetés

A baktériumok túlélnek a játékokon és a könyveken

A New York-i Buffalo Egyetem kutatói szerint a gyermekeknél és időseknél a torokgyulladás és fülfertőzés gyakori kórokozójának számító két baktérium az emberi szervezeten kívül is képes hosszú ideig túlélni például a könyvek, játékok vagy gyermekágyak felszínén.

hirdetés

Azt találták, hogy a Streptococcus pyogenes és a Streptococcus pneumoniae bizonyos felszíneken szignifikánsan hosszabb ideig marad életképes, mint azt korábban gondolták. Az új felismerés ellentmondani látszik azoknak a korábbi megfigyeléseknek, melyek szerint ezek a baktériumok a gazdaszervezetből kikerülve rövid időn belül elpusztulnak. A szakemberek figyelmeztetnek: mostani eredményeik hatékonyabb stratégiák kidolgozását teszik szükségessé a fertőzések megelőzésére, különösen a kórházakban, iskolákban és gondozóközpontokban.

A S. pyogenes iskoláskorú gyermekeknél gyakran okoz torokgyulladást és bőrfertőzéseket, de felnőttkorban is súlyos infekciók forrása lehet. A S. pneumoniae gyermekeknél és időseknél a légúti fertőzésből eredő morbiditás és mortalitás fontos kóroka, és nagy számban vezet fülfertőzésekhez is.

A kutatócsoport korábbi vizsgálata azt igazolta, hogy bizonyos baktériumok az emberi szervezetben való megtelepedésükkor biofilmeket képeznek, ami nem más, mint az adott felszínen összetapadt mikroorganizmusok együttese. A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a két említett baktérium erősebb és ellenállóbb, mint más, biofilmet nem képező baktériumoknál, így hosszabban jelen van és fertőzőképes marad a tárgyak felszínén. E feltételezés bizonyítására a kutatók egy gyermekgondozási központ könyveit, játékait és gyermekágyait vizsgálták meg.

Több tárgy – köztük a gyermekágyak – felszíne pozitívnak bizonyult S. pyogenesre, míg a S. pneumoniaet az öt vizsgált játék közül négynek a felszínén tudták kimutatni. A szerzők megjegyzik, hogy a vizsgálatokat a tárgyak felületének letisztítása után, az intézmény reggeli nyitása előtt végezték el, ami azt jelenti, hogy hosszú idő telt el azóta, hogy a vizsgált tárgyak felszínei utoljára kontaktusba kerültek személyekkel.

Ezt követően S. pyogenes és S. pneumoniae 1 hónapos biofilmjét vizsgálták annak meghatározására, hogy a baktériumok képesek-e elszaporodni a szervezetben. Az eredmények azt jelzik, hogy a biofilmekkel kolonizációt lehetett létrehozni kísérleti egereknél.

Egy másik kísérletben azt figyelték meg, hogy a biofilmek még tisztítást követően is hosszú órákon keresztül képesek túlélni az emberi kézen, könyvek, kemény vagy puha játékok felületén.

Az eredményeket így kommentálta Anders Hakansson, a Buffalo Egyetem orvoskarának mikrobiológus és immunológus adjunktusa: „Az összes esetben azt tapasztaltuk, hogy ezek a patogének hosszú időn keresztül képesek túlélni a humán gazdaszervezeten kívül. A baktérium-biofilmmel fertőződött, gyakran használt tárgyak órákon, heteken vagy akár hónapokon keresztül bakteriális rezervoárként működhetnek, átadva a fertőzést azoknak a személyeknek, akik kontaktusba kerülnek a szennyezett tárggyal.” Hakansson ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy további kutatások szükségesen annak pontosabb feltárására, hogy milyen típusú kontaktusok eredményezik a fertőzés átvitelét egyik személyről a másikra, illetve az eredmények új stratégiák kidolgozásának fontosságára hívják fel a figyelmet a fertőzések megelőzése céljából.

„Ha kiderül, hogy ez a fajta terjedési mód jelentős szerepet játszik az infekció továbbvitelében, akkor a jelenleg más, a felszíneken hosszú ideig perzisztáló baktériumok (pl. intesztinális baktériumok és vírusok) terjedésének megakadályozását célzó protokollokat kell követni e baktériumok esetében, különösen a gyermekgondozást és egészségügyi ellátást végző személyzet körében” – teszi hozzá.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.