hirdetés

A bélflóra szerepe a Parkinson-kór kialakulásában

Neurodegeneratív megbetegedések tüneteit mutatták azok az egerek, amelyekbe Parkinson betegek bélbaktériumait juttatták.

hirdetés

Állatkísérletek eredményei azt mutatják, hogy a megzavart bélflóra lehet a Parkinson-kór kialakulásának egyik fő oka. Amerikai kutatók bebizonyították, hogy a beteg egerek bélbaktériumai olyan metabolitokat bocsátanak ki, amelyek károsítják az agysejtek funkcióit. A kísérletek során Parkinson-kóros betegek székletét juttatták az állatok bélrendszerébe, ami a neurodegeneratív betegségre jellemző mozgási rendellenességeket váltott ki.

A kutatócsoport vezetője, Sarkis Mazmanian (California Institute of Technology, Pasadena) arról számolt be a Cell című szaklapban, hogy biológiai kapcsolatot fedeztek fel a bélflóra és a Parkinson-kór között. A tudósok szerint a neurodegeneratív betegségek okai az eddigi feltételezésekkel ellentétben nem az agyban, hanem a bélrendszerben lehetnek. A Parkinson-kór esetében az agysejtekben az alfa-szinuklein fehérje lerakódásokat képez, ami a dopamintermelő neuronok elsorvadását eredményezi. A dopaminhiány megnehezíti a mozgás szabályozását, és izommerevséget, remegést, lelassult mozgást idéz elő. A legtöbb beteg már jóval a Parkinson-kór tipikus tünetek megjelenése előtt emésztési zavarokról panaszkodik.

A kutatók genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyeknek az agysejtjei fokozottan termeték az alfa-szinuklein fehérjét. Ezek az állatok fogékonnyá váltak a Parkinson-szerű betegségre: normális viselkedésük közben különböző mozgászavarokat mutattak. Azoknál az állatoknál, amelyeket csíramentes környezetben neveltek fel, így hiányzott a bélflórájuk, a motoros funkciók alig voltak érintettek. Ezért nyilvánvaló, hogy a tünetek kialakulása függ a bélbaktériumok anyagcsere-aktivitásától. Ismeretes, hogy a Parkinson-kóros és az egészséges emberek bélflórája eltérő, ezért valószínűsíthető, hogy az általuk anyagok is különböznek. A rostok lebontása során pl. nagy mennyiségű acetát (ecetsav), buritát (vajsav) és más rövidláncú zsírsavak szabadulnak fel.

A csíramentes környezetben felnevelt egereket ilyen anyagcseretermékekkel történő táplálása gyulladásos folyamatokat váltott ki az állatok agyában. Az agy immunsejtjei, a mikrogliasejtek aktiválódtak, aminek következtében a Parkinson-betegségre jellemző tünetek jelentek meg. Ugyanezt a hatást figyelték meg akkor is, amikor Parkinson-kóros betegek székletét transzportálták a csíramentes belű egerekbe (míg az egészséges emberek székletmintái nem váltottak ki ilyen hatást). Mazmanian szerint. „Az a tény, hogy a bélbaktériumokkal a Parkinson-betegség tünetei is átkerülnek, amellett szól, hogy a betegség fő okozói a baktériumok.” A kutatók azt feltételezik, hogy a bélbaktériumok bizonyos fajtáinak anyagcsere-aktivitása elősegítheti az alfa-szinuklein lerakódását az agysejtekben.

A vizsgálatok eredményei fontosak lehetnek a további diagnózis és kezelés szempontjából. Mazmanian azt javasolja, hogy az agyfunkciók gyógyszerekkel történő stabilizálása helyett a megzavart bélflórát kellene regenerálni. Ez sokkal egyszerűbb, és kevesebb mellékhatása van. A kutatás jelenlegi állása szerint azonban a humán klinikai tanulmányokra még várni kell. Először azonosítani kell a betegség kialakulását elősegítő, illetve az attól való védelmet biztosító baktériumfajokat, és ezután lehetne próbálkozni a megbomlott fajspektrum egyensúlyát helyreállításával. Egy másik lehetőség az lenne, hogy más módon befolyásolják a bélben bizonyos rövidláncú zsírsavak termelését.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.