hirdetés

A cukorkereső MR-vizsgálat kimutathatja a korai rákokat

A baltimore-i Johns Hopkins Medicine munkacsoportjának most közzétett tanulmánya felvetette, hogy hatékonyabbá tehetők a biopsziák azáltal, hogy mágnesrezonanciás képalkotással előzetesen azonosítjuk a cukormolekula biomarkereket.

hirdetés

A korábbi vizsgálatok azt jelezték, hogy a finomhangolású mágnesrezonancia- (MR) vizsgálat kimutathatja a cukrot, melynek alapja a környező vízmolekulákkal való interakció detektálása. Bár a glükóz kimutatásának ezen módszerét már korábban is alkalmazták, a kutatóknak injektálható „festék”anyagokra volt szükségük a cukortartalmukat elveszített sejteken kívüli proteinek láthatóvá tételére.

A Nature Communication című lapban most nyilvánosságra hozott új vizsgálatban a Johns Hopkins teamje cukrokhoz kapcsolódó, illetve nem kapcsolódó, mucinoknak nevezett proteineket hasonlították össze a szignálfolyamatokban mutatkozó esetleges eltérések kimutatására. Ezt követően ugyanezt a szignált keresték négyfajta, laboratóriumban tenyésztett ráksejtben. A daganatsejtek esetében lényegesen alacsonyabbnak találták a mucinhoz kapcsolódó cukrok szintjét, mint a normális sejtekben.

„Amikor egy sejt rosszindulatúan elfajul, a külső membránjain lévő fehérjék némelyike elveszíti cukormolekuláit, ezáltal veszít lágyságából, aminek talán az az oka, hogy a fehérjemolekulák jobban összetömörülnek egymással – magyarázza dr. Jeff Bulte radiológus professzor. – Ha úgy hangoljuk az MR-vizsgálatot, hogy az alkalmas legyen adott fehérjéhez kapcsolódó cukormolekulák kimutatására, akkor láthatóvá tehetjük a daganatos és az ép sejtek közötti különbségeket.”

„A már a szervezeten belül lévő molekula azonosításának előnye, hogy potenciálisan ábrázolhatjuk a teljes tumort – egészíti ki a fentieket dr. Xiaolei Song, a közlemény első szerzője. – Ez sok esetben nem lehetséges az injektálható festékek segítségével, mivel ezek csak a daganat egyes részeit érik el. Ehhez járul még, hogy ezek az MR-„festék”anyagok meglehetősen drágák.”

A fent leírt technikát eddig csak laboratóriumi körülmények között tenyésztett sejteken, valamint kísérleti egereken alkalmazták. További kutatások szükségesek annak tisztázására, hogy a technika a humán daganatok diagnosztikájában is használható lehet-e. A következő lépés az lesz, hogy a kutatók élő egerekben is megkísérlik elkülöníteni a daganatos sejteket az egészséges sejtektől. Amennyiben ezek a próbálkozások sikerrel járnak, akkor a szerzők reményei szerint a technika alkalmazható lehet a korai stádiumú rosszindulatú daganatok kimutatására, illetve a kemoterápiára adott válasz nyomon követésére. A módszer jó szolgálatot tehet annak megerősítésére is, hogy a biopsziás mintavétel valóban a tumor legmalignusabb részéből történt – ezzel a biopsziák egy része feleslegessé válhat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.