hirdetés

A fájdalomreceptorok blokkolása egérben meghosszabbítja az életet

Egy újabb eredményszerint, azok az egerek, amelyekből hiányzik a kapszaicin fájdalomreceptor, mintegy 14%-kal hosszabb ideig élnek, mint társaik és anyagcseréjük is „fiatalosabb” – egyebek közt erőteljesebben válaszolnak az inzulinra.

hirdetés

Andrew Dillin, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) molekuláris és sejtbiológiai professzora szerint ennek a fájdalomreceptornak a blokkolása nem csak az emberi fájdalom csökkentésében lehet hasznos, hanem az élet meghosszabbításában és az egészséges anyagcserében is, különösen a diabétesz és a kövérség kezelésére emberekben. „Az öregedő emberek egyre gyakrabban számolnak be fájdalomról, s ez azt sugallja, hogy a fájdalom az öregedési folyamat hajtóereje.”

A kapszaicinről, amely a paprikát erőssé teszi, már ismert, hogy aktiválja a vanilloid receptor 1 (TRPV1, transient receptor potential cation channel subfmily V member1), amely egy nem szelektív kationcsatorna. Gyakran egyszerűen kapszaicin receptornak nevezik a TRPV1-et. A neuronon levő receptor konstans aktivációja az idegsejt pusztulásához vezet, ami a TRPV1 hiányát okozza; ez lehet a magyarázata annak, hogy a kapszaicinban gazdag étrendek mellett az emberekben kisebb a diabétesz és az anyagcsere problémák előfordulási gyakorisága.

Terápiás szempontból relevánsabb, hogy már kapható egy migrénellenes gyógyszer, amely gátolja a CGRP-nek nevezett fehérjét, amelyet a TRPV1 triggerel – e gyógyszer hatása hasonló ahhoz, mintha a TRPV1-et blokkolnák. Dillin professzor kimutatta, hogy ha ezt a gyógyszert idős egereknek adják, akkor metabolizmusuk olyan lesz, mint a fiatalabbaké.

„Eredményeink azt jelzik, hogy a TRPV1 és a CGRP farmakológiai manipulációja egészségesebbé teheti az anyagcserét és meghosszabbíthatja az életet” – mondta Dillin professzor. „Feltehetően a TRPV1-re ható szerek krónikus szedése megakadályozhatja az emberekben az anyagcsere korral járó romlását és megnyújtja az élettartamot.”

Dillin professzor és munkatársai a Cell május 22-i számában tették közzé eredményeiket.

A TRPV1 receptor, amely az extrémen magas hőmérsékletre és más fájdalmas ingerekre reagál, megtalálható a bőrben, az idegekben és az ízületekben. Jelen van a hasnyálmirigyhez haladó idegrostokban is, ahol olyan gyulladáskeltő anyagok felszabadulását serkenti, mint amilyen például a CGRP (calcitonin gene-related peptide), és gátolja az inzulin felszabadulását.

Korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy azok az egerek, amelyekből hiányzik a TRPV1, védettek az étrend okozta elhízással szemben; ez azt jelzi, hogy ez a receptor szerepet játszik az anyagcserében. A szenzoros percepció megszüntetése a férgek és a legyek életét is meghosszabbítja. Mostanáig azonban nem lehetett tudni, hogy a percepció emlősökben is befolyásolja-e az öregedést.

Dillin professzor és munkatársai most azt fedezték fel, hogy azok az egerek, amelyekből genetikai manipulációval eltávolították TRPV1 receptorokat, átlagosan majdnem 4 hónappal – 14%-kal – hosszabb ideig éltek, mint a normál egerek. A CGRP alacsony szintje miatt ezekben az egerekben az anyagcsere is fiatalabb típusú volt (a CGRP gátolja az inzulinfelszabadulást, és következményesen magasabb lesz a vércukorszint, és nagyobb lesz a valószínűsége a 2-es típusú diabétesz kialakulásának). A TRPV1-hiányos egereknek öregedésük során végig alacsonyabb volt a vércukorszintje, és több kalóriát égettek el változatlan fizikai aktivitás mellett.

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.