hirdetés

A felületeken lévő vírusok helyben történő szűrése

Hordozható centrifugával és PCR-elemző készülékkel laboroktól távol, a helyszínen is végezhető tárgyak, felületek SARS-CoV-2-fertőzöttségének kimutatására.

hirdetés

A Microbiology Spectrum folyóiratban október 4-én megjelent cikkükben mutatták be új, hordozható eszközökre épülő protokolljukat a tokiói National Institute of Infectious Diseases kutatói, amellyel tárgyak felszínéről lehetséges kimutatni különböző vírusok, köztük a SARS-CoV-2 jelenlétét. A kutatók szerint ez az egy órán belül eredményt adó módszer főleg olyan helyeken lehet hasznos, ahol igen korlátozottak a laboratóriumi hozzáférés lehetőségei: például tengerjáró hajókon, távoli szigeteken, kedvelt turisztikai célpontokon. De a hordozható eszközök alkalmazása az élelmiszer-higiénia biztosítása céljából is hasznos lehet kertészetekben, erdészetekben, akvakultúrás gazdálkodásban vagy állattenyésztő telepeken is (ezek az iparágak tipikusan a laboratóriumoktól, kórházaktól távoli helyeken működnek.

Bár néhány gyors kimutatási módszer, mint például az antigéntesztek és a hurokközvetített izotermikus amplifikációs (LAMP; loop-mediated isothermal amplification) tesztek már elérhetők kórházaktól távoli, helyben alkalmazható felhasználásra, a PCR vizsgálat tekinthető arany standardnak a kórokozók magas érzékenységű és specifitású kimutatására.

"A hordozható PCR-eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy a különböző kórokozók kimutatásához a már bizonyítottan bevált PCR módszert használjuk, ami rendkívül értékessé teszi őket" - fejtette ki a fejlesztést vezető Kouichi Kitamura.

A kutatók célja az volt, hogy a gyakran, sok ember által érintett felületeken, például kilincseken, fogantyúkon és asztallapokon jelen lévő vírusok kimutatására tervezzenek egy megbízható, hordozható eszközökön alapuló protokollt, ezért teszteléseiket úgy végezték, hogy nem fertőző vírusrészecskéket (SARS-CoV-2, 1-es típusú poliovírus, A16 coxsackie vírus és norovírus I. és II. csoport) cseppentettek több anyagra, például műanyagra, rozsdamentes acélra, PVC-re és üvegre, majd hagyták megszáradni. A mintákat tamponokkal gyűjtötték össze a felületekről, majd két hordozható eszközt (PicoGene PCR1100 és Bento Lab centrifuga) használva végezték el a vírusok kimutatását. A mintákból a vírus-RNS kivonását lehetővé tevő kompakt centrifuga rendkívül érzékeny helyszíni kimutatást eredményezett még nagyon kis mennyiségű inaktivált vírusalkotó esetében is.

“A tanulmányban egy végponttól-végpontig (a mintagyűjtéstől a PCR-vizsgálatig) tartó helyszíni víruskimutatási módszert mutatunk be" - fejtette ki Kitamura. “A vírusok helyszíni kimutatására nagyon ajánljuk az ebben a kutatásban bemutatott vizsgálati megközelítés alkalmazását, különösen olyan helyzetekben, ahol nagy érzékenységű gyorsdiagnosztikára van szükség olyan környezetben, ahol a jól felszerelt vizsgáló laboratóriumokhoz való hozzáférés korlátozott.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Portable laboratory device can detect SARS-CoV-2

Rapid and sensitive on-site detection of SARS-CoV-2 RNA from environmental surfaces using portable laboratory devices

Irodalmi hivatkozás:

Kouichi Kitamura et al, Microbiology Spectrum (2023), DOI: 10.1128/spectrum.00456-23. doi.org/10.1128/spectrum.00456-23

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.