hirdetés

A jutalmazásért felelős biokémiai útvonalak nemi különbségei

Más mechanizmusok irányítják a jutalomérzetet férfiaknál és nőknél, ezért például a depresszió kezelésének hatékonysága is különbözhet.

hirdetés

A The Journal of Neuroscience folyóiratban május 28-án jelent meg a University of Maryland Baltimore County kutatóinak cikke, amelyben nemi különbségeket fedeztek fel a jutalmazással kapcsolatos viselkedést irányító molekuláris útvonalakban. A tanulmány különösen abban talált különbségeket és hasonlóságokat, ahogyan a férfiak és a nők megerősítik a jutalmazás jelzéseiben részt vevő két agyi régió - a hippokampusz és a nucleus accumbens - közötti kapcsolatokat.

A férfiak és a nők egyaránt szenvednek az ezeket az útvonalakat érintő rendellenességektől, ilyen például a depresszió és a kábítószer abúzus is. Ezeknek az állapotoknak a megjelenése és előfordulása azonban eltérhet a nemek között, és bizonyos standard kezelések átlagosan hatékonyabbnak bizonyulhatnak a nők vagy a férfiak körében. A mostani tanulmány eredményei további kutatásokra ösztönöznek annak megállapítására, hogy a feltárt molekuláris különbségek egy adott betegség lefolyásában milyen különbségeket okozhatnak, vagy hogy egy gyógyszeres kezelésre adott válaszban mutatkozó eltérések hogyan vezethetnek a mentális zavarok hatékonyabb kezeléséhez.

“Bár ez lassan változóban van, történelmileg sokkal több kutatást végeztek férfi alanyokon (érdekes módon embereknél és a vizsgált állati modellszervezeteknél is jelentős férfi/hím többség mutatható ki). A jogszabályok az 1990-es évek elején már megkövetelték ugyan, hogy a humán vizsgálatokban férfiak és nők is részt vegyenek, de az egyes nemzeti egészségügyi intézetek, hatóságok csak 2015-ben határozták meg azt az irányelvet, hogy az állatkísérletekben - amelyeket gyakran használnak a további humán kutatások indoklásához - mindkét nemet figyelembe kell venni. Ennek eredményeképpen még mindig sok nyitott kérdés van azzal kapcsolatban, hogy miben különbözik a férfi és a női fiziológia, és sok lehetőség van arra, hogy jelentős orvosbiológiai hatással járó felfedezéseket tegyünk. De a legfontosabb, hogy a mai napig nem sokat tudunk a női és a férfi agy közötti különbségekről” - nyilatkozta Tara LeGates, a cikk első szerzője. “Szerencsére egyre több kutatócsoport foglalkozik a nemi különbségekkel, és ez a munka a jövőben olyan használható eredményeket hozhat majd, amelyek a két nem eltérő kezelési módszereit tárhatják fel.”

A most közölt vizsgálat során a kutatók elektrofiziológiás módszert alkalmaztak, amelynek során mikroszkóp alatt figyelték meg, hogyan reagálnak az élő sejtek más agyi régiók ingerlésére: specifikusan arra voltak kíváncsiak, hogy állati modellszervezetekben a hímek és nőstények hogyan erősítik a hippokampusz és a nucleus accumbens közötti kapcsolatokat. Először azt figyelték meg, hogy mindkét nembe tartozó egerek egy bizonyos kinázfehérje, a CAMKII aktiválására támaszkodtak a jutalommal kapcsolatos viselkedés elősegítése érdekében. Ez azt jelenti, hogy egyik nemnek sem volt szüksége a dopamin aktiválására, ami meglepő volt, mivel a dopamin általában részt vesz a jutalommal kapcsolatos jelátvitelben.

Az NMDA neurotranszmitter-receptor szintén gyakran részt vesz a jutalmazási utakban és az agyi régiók közötti kapcsolatok megerősítésében. A kutatók azt találták, hogy a hím egerek az NMDA-receptorokat a hippokampusz és a nucleus accumbens közötti kapcsolatok megerősítésére használták, a nőstények azonban nem. Ehelyett a nőstények egy másik csatornát használtak a kalciumionok és egy ösztrogénreceptor számára.

“Nagyon meglepődtünk, amikor ezt a nemi különbséget felfedeztük” - fejtette ki Ashley Copenhaver, a cikk társszerzője. “Ez főleg azért volt meglepő, mert az NMDA-receptor útvonalról általánosan feltételezik, hogy a jutalmazási mechanizmusban fontos szerepet tölt be. Így igazán lenyűgöző volt látni, hogy a férfiak és a nők nem csak hogy különböző mechanizmusokat használnak, hanem az egyikük konkrétan ezt az NMDA-receptor-függő mechanizmust használja, míg a nők egyáltalán nem. Kiderült, hogy a nők egy másik útvonalat használnak: az alternatív kalciumion-csatornákat. Erre egyáltalán nem számítottunk.”

“Ha meg akarjuk érteni az egyes kórállapotok, betegségek iránti fogékonyságot, vagy jobb kezeléseket akarunk kifejleszteni, fel kell tárnunk, milyen mechanizmusok játszódnak le ezeken a szinapszisokon” - összegzett LeGates.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

'Hidden' sex differences in neurological reward pathways suggest opportunity for improved psychiatric therapeutics

Sex-specific mechanisms underlie long-term potentiation at hippocampus-medium spiny neuron synapses in the medial shell of the nucleus accumbens

Irodalmi hivatkozás:

Ashley E. Copenhaver et al, Sex-specific mechanisms underlie long-term potentiation at hippocampus-medium spiny neuron synapses in the medial shell of the nucleus accumbens, The Journal of Neuroscience (2024). DOI: 10.1523/JNEUROSCI.0100-24.2024

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.