hirdetés

A konyha jó szellőzésének fontossága

A füstös, rossz levegőjű konyha Kínában még milliók számára okoz súlyos tüdőkárosodást, aminek gyakorisága a konyhai szellőzés javításával szignifikánsan csökkenthető. 

hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint világszerte mintegy három milliárd ember fűti otthonát és készíti ételét saját maga gyújtotta tűz segítségével, annak minden előnyével és hátrányával.

A belső térben, tűz útján történő főzés legtöbbször nem megfelelően szellőző, sokszor kifejezetten füstös helyiségben történik. Ráadásul a tüzelőanyag különböző: fa vagy szén, a mezőgazdaság maradványai, beleértve az állati trágyát is.

A keletkező füst jelentősen szennyezi a levegőt ami az abban órákon keresztül tartózkodó emberekben a mérések szerint súlyos, krónikus tüdőkárosodást okozhat. Kutatások szerint belső terek egészségkárosító hatásáért a dohányzás után leggyakrabban a nyílt tűzű konyhák a felelősek.

A WHO becslése szerint a világon évente 4,3 millió ember veszíti életét  zárt térben elszenvedett légúti károsodás következtében, vagyis a szén, fa és a biomassza fütőanyagok okozta nagy légszennyezés, nevezetesen a szénmonoxid, az igen parányi légszennyező anyagok, a kéndioxid, a nitrogen dioxid okozta krónikus, obstruktív tüdőbetegség (COPD) miatt.

Egy új, a PLoS Medicine-ben megjelent kínai vizsgálat a Guangzhou Orvostudományi Egyetemről igazolta, hogy a beltéri légszennyezés csökkentésével az otthon dolgozó nők légszőszervi betegségeinek gyakorisága csökkenthető.

Yumin Zhou és munkatársai 12 kínai falu 40 évesnél idősebb 996 női lakóját vonták be a kilenc esztendeig tartó követéses vizsgálatba. Részletes légzőszervi vizsgálat, valamint lakásban lévő főzőhely szellőzésének fölmérése után az életviteli viszonyok tisztázása történt. Véletlenszerűen mérték a légtér levegőjének tisztaságát és a lakók életkörülményeit.

A vizsgálatban résztvevők azon csoportjánk lakásában, akik élni kívántak a felajánlott lehetőséggel megfelelő szellőzést alakítottak ki és az eredetileg használt fütőanyagok helyett biogázt biztosítottak a fűtéshez. A vizsgálati idő során ezeket a feltételeket is ellenőrizték.

Azok, akik éltek ezekkel az előnyökkel, a vizsgálat végén szignifikánsan jobb légzésfunkciós értékeket mutattak, mint a többi lakosok. Akik mindkét szolgáltatást igénybe vették (egészségesebb fütőanyagokat használtak és a konyhai szellőzés átalakítását is megengedték) azok csoportjából került ki a legkevesebb tüdőkárosodott beteg is.

A kritikusok a vizsgálat hátrányaként a randomizáltan kiválasztott, kontroll csoport hiányát említették. Úgy tartják, hogy a beavatkozások valószinűsítik a jobb szellőzés és fűtőanyagok kedvező hatását, de ezt csak további, pontosabb vizsgálatok bizonyíthatják.   

                                                                                                              

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.