hirdetés

A kövérség fokozza a rák kockázatát

Egyre több igen kiterjedt elemzés és vizsgálat igazolja, hogy a magasabb testtömeg index egyértelműen növeli számos daganattípus kockázatát. 

hirdetés

Mivel az utóbbi években szerte a világban rapidan emelkedik a kövér emberek száma, egyre sürgetőbbé vált annak megértése, hogy az adipozitás milyen következményekkel jár egészségünkre nézve. Több kiváló tanulmányból ismerjük, hogy a BMI mértéke és a rosszindulatú daganatok kockázata összefügg: egy norvég kohorsz vizsgálatban pl. a BMI és a pajzsmirigyrák, illetve petefészekrák összefüggéseit írták le, az Egyesült Királyságban végzett Million Women Study pedig 10 különféle daganatnál látott összefüggést. egy igen jelentős, 221 adatbázist felölelő meta-analízisben pedig erős összefüggést mutattak ki a BMI és a nyelőcsőrák, a vastagbélrák, a pajzsmirigyrák, a veserák, az endometrium carcinoma, és az epehólyagrák között, de egyéb daganatok esetén is észlelhető volt összefüggés, igaz gyengébb mértékben (Renehan). A magasabb BMI viszont fordított arányban volt a tüdőrák előfordulási gyakoriságával (tehát soványakon gyakoribb, kövéreken ritkább a tüdőrák, ami persze sok egyéb tényezőtől is függ).

Az eddigi legtöbb adatot feldolgozó tanulmány most jelent meg ebben a témában (Bhaskaran). Dr. Krishnan Bhaskaran (National Institute for Health Research, London School of Hygiene & Tropical Medicine, UK) és munkatársai ezzel a nagy vizsgálattal meg akartak bizonyosodni arról, hogy milyen mértékű ez az összefüggés, miképpen változik az egyes daganatok kockázata, és a testtömegnek népességi szinten valójában mekkora a szerepe. Úgy találták, hogy a BMI az általuk vizsgált legtöbb daganattal összefüggésbe hozható, és „a 10 leggyakoribb rák esetén a magasabb BMI igen nyilvánvaló összefüggést mutat a magasabb kockázattal”. A különféle daganatokban a BMI hatása eltérő. Leginkább a méhtestrákokat befolyásolja: az összes lehetséges tényezővel való igazítás után azt állapították meg, hogy a BMI minden 5 kg/m²-es (15,5 kg) emelkedése 62%-al emeli a méhtestrák kockázatát (hazard ratio [HR], 1,62). A kutatók becslése szerint ez évente 3 000-nél több méhtestrákos beteget jelent az Egyesült Királyságban.

Az általános orvosoktól származó kórtörténeteket a Clinical Practice Research Datalink-ből vették összesen 5,24 millió (!) személyről. Az elemzésbe vontak 16 évnél idősebbek, és az adatfelvétel idején természetesen daganatmentesek voltak. A BMI-t az adatfelvételkor mért testmagasságból és testtömegből számították. Az első BMI mérés után a résztvevő személyeket legkevesebb 7,5 évig követték: átlagos BMI-jük 25,5 kg/m² volt. A követési periódus során 166 955 betegnél a megfigyelt (az Egyesült Királyságban leggyakoribb) 22 daganat közül legalább 1 megjelent. A vizsgált 22 daganat közül 17-nél a BMI és a daganatos kockázat között összefüggés volt kimutatható. Legerőteljesebb volt a BMI-vel való összefüggés az uterus, az epehólyag -, a vese- és a máj daganatai között, és csak gyenge összefüggést lehetett kimutatni a BMI valamint a vastagbél-, a méhnyak-, a pajzsmirigy-, a petefészek- és a posztmenopauzális emlőrák között. Érdekes módon a magasabb BMI csökkentette a premenopauzális emlőrák, valamint a prosztatarák keletkezésének kockázatát. Dr. Bhaskaran megjegyezte, hogy „a magasabb BMI valóban nem sokkal emelte a leggyakoribb vastagbél- és posztmenopauzális emlőrákok kockázatát, de mivel ezek a daganatok a leggyakoribbak, a hatás igen jelentős (a méhtestrákhoz hasonló). „A kardiovaszkuláris betegségek és a diabetes miatt állandóan harcolnunk kell az elhízással, de most már egyértelmű, hogy az obesitas fontos kérdés a rákban is”- jelentette ki dr. Bhaskaran. Mivel a kóros elhízásnak sok oka van, a szükséges megoldás is multifaktoriális, de a legegyszerűbbek könnyen megvalósíthatók: pl. tartózkodjunk a káros, kalóriadús, de „üres” táplálékoktól (junk food), és több fizikai aktivitást iktassunk mindennapjainkba.

Dr. Peter Campbell (az Americal Cancer Society epidemiológiai kutatási programjának munkatársa) megjegyezte, hogy a tanulmány nagyjából visszaigazolja eddigi ismereteinket. „Az általános üzenet az, hogy az obesitas a rák bizonyított és elkerülhető oka” – mondta. „Úgy néz ki, hogy az USA-ban az obesitas mostanában tetőzött, legalábbis nem romlott az utóbbi 10 évben, tehát van miben reménykednünk”.         

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. Lancet

3. Lancet 

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.