hirdetés

A mikroműanyagok több szervbe is felszívódnak

A máj, a vese és az agy szöveteiben is találtak mikroműanyagokat, amelyek a bélrendszerből szívódva vándoroltak más szervekbe.

hirdetés

Az Environmental Health Perspectives folyóiratban április 10-én jelent meg a University of New Mexico kutatóinak cikke, amelyben a mikroműanyagok élő szervezeten belüli vándorlását követték nyomon.

“Az elmúlt évtizedekben mikroműanyagokat találtak az óceánban, az állatokban és a növényekben, a csapvízben és a palackozott vízben egyaránt” - nyilatkozta Castillo. “Úgy tűnik, hogy mindenhol ott vannak.”

Szakértői becslések szerint az emberek hetente átlagosan 5 gramm mikroműanyag-részecskét visznek be a szervezetükbe. Ez a mennyiség nagyjából egy hitelkártya súlyának felel meg.

A mostani vizsgálatban a kutatók négy héten keresztül egerek ivóvizébe helyeztek mikroműanyagokat, arányosan körülbelül olyan mennyiségben, mint amennyit az emberek feltételezhetően hetente lenyelnek a mikroműanyagokból. Az eredmények szerint a mikroműanyagok a bélből a máj, a vese és még az agy szöveteibe is bejutottak, ráadásul a tanulmány azt is kimutatta, hogy a mikroműanyagok megváltoztatták az érintett szövetek anyagcsere-útvonalait.

“Bizonyos szövetekben az expozíciót követően kimutatható volt a mikroműanyagok jelenléte” - fejtette ki Castillo. “Ez azt jelenti, hogy átjuthatnak a béltraktus barrierén, és beszivároghatnak más szövetekbe. De engem a műanyagrészecskék emberi szervezetben való felhalmozódása is aggaszt. Gondoljunk csak bele: ezek az egerek négy hétig voltak kitéve a mikroműanyagoknak, de mi történhet az emberi szervezettel, ha születésünktől kezdve egészen öregkorunkig mikroműanyagokat fogyasztunk.”

Castillo szerint a vizsgálatban használt egészséges laboratóriumi egerek szervezete már rövid mikroműanyag-expozíció után is funkcionális változásokat mutatott. Korábban már sikerült megállapítani, hogy a mikroműanyagok hatással vannak a makrofágokra - azokra az immunsejtekre, amelyek a szervezet idegen részecskékkel szembeni védelmét szolgálják. A Cell Biology & Toxicology című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmányában Castillo és kutatócsoportja kimutatták, hogy amikor a makrofágok mikroműanyagokkal találkoztak és azokat bekebelezték, megváltozott a működésük, és gyulladásos szignálmolekulákat szabadítottak fel.

“Megváltozik a sejtek anyagcseréje, ami gyulladásos válaszokat indukál” - magyarázta Castillo. “Például a gyulladásos bélbetegségek (IBD-k) során, mint a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, ezek a makrofágok gyulladásra hajlamosabbá válnak, és nagyobb mennyiségben lesznek jelen a bélben.”

Castillo kutatásának következő fázisa azt fogja vizsgálni, hogy az étrend összetétele hogyan befolyásolja a mikroműanyagok felvételét

“Mindenki máshogy táplálkozik, ezért azt fogjuk tenni, hogy ezeknek a laboratóriumi állatoknak magas koleszterinszintű/magas zsírtartalmú étrendet vagy magas rosttartalmú étrendet adunk, és egyes csoportjaik ki lesznek téve a mikroműanyagoknak, míg mások nem. A cél az, hogy megpróbáljuk megérteni, hogy az étrend befolyásolja-e a mikroműanyagok retencióját.”

Castillo egyik doktorandusza, Aaron Romero szintén azon dolgozik, hogy megértse, miért változik a bélmikrobiom. “Több kutatócsoport kimutatta, hogy a mikroműanyagok megváltoztatják a mikrobiomot, de hogy ez a változás hogyan történik, azzal még nem foglalkoztunk részletesen.”

Castillo reméli, hogy kutatásai segítenek feltárni a mikroműanyagok lehetséges hatásait az emberi egészségre, és hogy segítenek változtatásokat ösztönözni a társadalom műanyagtermelésének és szűrésének, újrafeldolgozásának eszközeiben.

“Újabb és újabb kutatások bizonyítják a bélrendszer egészségének fontosságát. Ha nincs egészséges bélrendszerünk, az hatással van az agyra, a májra és sok más szövetre. Tehát a mikroműanyagok krónikus expozíciója ma még feltáratlan szisztémás hatásokat válthat ki.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Microplastics make their way from the gut to other organs, researchers find

In Vivo Tissue Distribution of Polystyrene or Mixed Polymer Microspheres and Metabolomic Analysis after Oral Exposure in Mice

Irodalmi hivatkozás:

Marcus M. Garcia et al, In Vivo Tissue Distribution of Polystyrene or Mixed Polymer Microspheres and Metabolomic Analysis after Oral Exposure in Mice, Environmental Health Perspectives (2024). DOI: 10.1289/EHP13435

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.