hirdetés

A nem motoros epilepsziás rohamok felismerése

Egy új kutatás szerint a betegek fokális, nem motoros rohamai esetén rendszerint, különösen serdülők és gyerekek esetén, késik a diagnózis felállítása.

hirdetés

Az American Epilepsy Society (AES) 2021-es ismertetett nemzetközi, több centrumban végzett vizsgálat eredményei szerint fokális, nem motoros rohamok jelentkezése esetén mind a felnőttekben mind a gyermekekben is „aránytalanul” később történik meg a diagnózis felállítása, mint a motoros rohamokban szenvedőké, és a késlekedés szignifikánsan hosszabb a fiatalabbak körében.

Dr. Jaqueline French (Department of Neurology, NYU Grossman Chool of Medicine) és munkatársai az USA, Kanada, Európa és Ausztrália 34 centrumában végeztek felmérést a Human Epilepsy Project keretében 2012 és 2017 között. Összesen 444 beteget vontak be a kutatásba, 121 betegnél 18 éves kor előtt, 323 betegnél felnőtt korban jelentkeztek a rohamok. A két csoport demográfiailag, klinikai jellemzőkben megegyezett. A diagnózisig eltelt idő középértéke a gyermekkorban jelentkező rohamok esetén 340 nap, a felnőttkori kezdeteknél 207 nap volt (P=0,01). A nem motoros rohamok esetén mindkét korcsoportban hosszabb volt a diagnózisig eltelt idő, de a gyermekeknél kb. kétszer olyan hosszú volt, mint a felnőtteknél (1014 nap vs 519 nap, P=0,02).

Minél fiatalabb volt a beteg, annál hosszabb volt diagnózisig eltelt idő: ha 12 éves kor előtt jelentkeztek a nem motoros rohamok, akkor szignifikánsan hosszabb idő telt el a diagnózisig, mint amikor a nem motoros rohamok 12 és 24 éves kor között kezdődtek (P=0,004), és még hosszabb volt a késlekedés ahhoz képest, amikor az első nem motoros rohamok 24 évesnél idősebb korban jelentkeztek (P=0,03). A gyermekkori rohamkezdet esetén a diagnózisig eltelt idő alatt a rohamok száma lényegesen több volt a felnőttkorban kialakult rohamokhoz képest (P<0,001).

A diagnózis késlekedésének okaként a vizsgálatba vont betegek több mint 50%-a azt válaszolta, hogy az epizódokat nem tekintették rohamoknak. Sokan csak az abnormális mozgásokat, görcsöket, reszketést tekintik „rohamoknak”, a nem motoros, szenzoros természetű rohamokat viszont nem. Ezek a „belső tapasztalatok”, sokszor testen kívüli „déjá vu” érzések, néha bizarr szagok észlelését a gyermekek és serdülők akár normálisnak is tarthatják, vagy szégyellni valónak és ezért nem számolnak be róluk szüleiknek, de a klinikusok sem mindig ismerik fel a szenzoros rohamokat. A vizsgálatban résztvevőknél sok esetben a nem motoros rohamokat követően csak a motoros rohamok megjelenésekor állították fel a diagnózist. Ilyen esetekben volt a leghosszabb késés a diagnózis felállításában a kizárólag nem motoros és a kizárólag motoros rohamokban szenvedőkhöz képest.

A diagnózis késlekedésének fizikai következményei is vannak: 28 sérülés és 4 gépjármű-baleset lett volna megelőzhető, ha a beteget időben diagnosztizálják, de a sérülések fokozott kockázata mellett a diagnózis késlekedésének a mentális egészségre gyakorolt következményei is vannak – bár ez a vizsgálat ezekre most nem tért ki.

Határozott népegészségügyi kampányokra lenne szükség, hogy az emberek tisztában legyenek az esetleges rohamok természetével, és tudatosuljon bennük a nem motoros rohamok is létezése és azok tünetei is (short, sudden, similar és esetleg strange spells = rövid, hirtelen, hasonló, furcsa betűzés).

Forrás:

American Epilepsy Society (AES) 2021 Annual Meeting: Abstract 2.084. Presented December 6, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.