hirdetés

A PCSK9 gátlók drasztikus koleszterincsökkentők- ACC 2014-2.

Az LDL-koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egy új csoportja iránt olyan nagy volt az érdeklődés az American College of Cardiology 2014-es, múlt heti tudományos ülésén, hogy az előadások idején nem is fért be minden érdeklődő a termekbe.

hirdetés

Az ez évi találkozó első és második napján több szekció témája a 9. típusú proprotein convertase subtisilin-kexin (PCSK9) új gátlószerei voltak; több tanulmány is kimutatta az evolocumab (Amgen) hatásosságát különböző betegpopulációkban, míg mások az alirocumab (Regeneron Pharmaceuticals) és a bococizumab (Pfizer) hatásaival foglalkoztak. Az evolocumabbal kapcsolatos vizsgálatokat – a GAUSS-2-t, a LAPLACE-2-t és DESCARTES-ot – két egymást követő napon, különböző szekciókban mutatták be.

Dr. Prediman Shah (Cedars Sinai Medical Center, Los Angeles, CA), annak a sajtótájékoztatónak a moderátora, amelyen az eredményekről számoltak be, azt mondta, hogy a PCSK9 gátlókkal nagyon jók a rövid távú eredmények, de „az ördög a részletekben rejlik”. Az a véleménye, hogy hosszú távú vizsgálatok kellenek majd annak megállapításához, hogy nem származnak-e káros hatások az LDL-koleszterin ilyen drasztikus csökkentéséből.

A már most folyamatban lévő hosszú távú, a morbiditással és a halálozással foglalkozó tanulmányok egyike az ún. FOURIER vizsgálat. Ennek során 22 500 betegben hasonlítják össze az evolocumab és a sztatinok hatását, s az összetett végpont a kardiovaszkuláris halálozás, a miokardiális infarktus, az instabil angina miatti kórházba kerülés, a stroke és a koronária revaszkularizáció. Az eredmények legkorábban 2018-ra várhatók.

A DESCARTES vizsgálatban, amelyet dr. Dirk Blom (Cape Town-i Egyetem, Dél-Afrika) vezetett, a kutatók 901 olyan hiperkoleszterinémiás beteget randomizáltak, akik nemrég kezdték el a koleszterincsökkentő kezelést. A betegek egyik része négyhetente 420 mg evolocumabot kapott, másik részük placebót. Ezelőtt azonban 4–12 héten át (bevezető szakasz)  – majd a vizsgálat egész tartama alatt – négyféle kezelés valamelyikét kapták: (1) csak diéta, (2) 10 mg atorvastatin plusz diéta, (3) 80 mg atorvastatin, illetve (4) 80 mg atorvastatin plusz 10 mg ezetimib (Ezetrol, Zetia, Merck/Schering-Plough). A bevezető szakasz után azokat a betegeket, akiknek LDL-koleszterin szintje ≥1,94 mmol/l volt, evolocumab vagy placebo kezelésre randomizálták.

Az evolocumabbal való kezelés hatására az 52. hétre jelentősen, 57%-kal csökkent az LDL-koleszterinszint a kiindulási értékhez képest a négy kezelési csoportban. A csökkenés 49% és 62% között változott; az előbbi érték azokra vonatkozik, akik az evolocumabot az atorvastatin és az ezetimibe mellett kapták, az utóbbi pedig azokra, akiknek a kis dózisú atorvastatin mellé adták az evolocumabot.

A LAPLACE-2 és a GAUSS-2 12 hétig tartó vizsgálatok voltak, amelyekbe olyan betegeket vontak be, akiknek hiperkoleszterinémiájuk/kevert diszlipidémiájuk volt, illetve rezisztensek voltak a sztatinkezelésre. E vizsgálatokban is hasonló mértékű LDL-koleszterin csökkentést tapasztaltak.

A LAPLACE-2 vizsgálatban, amelyet dr. Jennifer Robinson (Iowai Egyetem, Iowa City, USA) vezetett, a betegek kéthetente, illetve havonta kaptak evolocumab kezelést, ami mellett többféle háttér-terápiát is alkalmaztak (nagy dózisú atorvastatin, rosuvastatin [Crestor, AstraZeneca] és ezetimib). Az LDL-koleszterinszint 55–76%-kal csökkent.

A GAUSS-2 vizsgálatba, amelyet dr. Erik Stroes (Akadémiai Egészségügyi Központ, Amszterdam, Hollandia) vezetett, olyan betegeket vontak be, akik rezisztensek voltak a sztatinterápiára. Az eredmények szerint azokban a betegekben, akiket havonta egyszer vagy kétszer evolocumabbal kezeltek, 53–56%-os volt az LDL-koleszterinszint csökkenése, míg ezetimib terápia esetén csak 37–39%-os. A kiinduláskor az átlagos LDL-koleszterinszint 4,99 mmol/l volt. Dr. Stroes elmondta, hogy becslése szerint a betegek 10–20%-a rezisztens a sztatinokra. Hangsúlyozta azonban, hogy a PCSK9 gátlók nem helyettesíthetik a sztatinokat, amelyek továbbra is a hiperkoleszterinémia kezelésének sarokkövei maradnak, még ha engedélyezik is a PCSK9 gátlók alkalmazását. Ők maguk olyan betegeknek adták csak az evolocumabot, akiken már számos sztatint kipróbáltak, és ezek hatástalannak bizonyultak.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.