hirdetés

A pitvarfibrilláció katéteres ablációja csökkenti a halálozást

Svéd klinikusok katéteres abláció eredményeit hasonlították össze az ilyen beavatkozásban nem részesülő betegek kórlefolyásával, és igazolták, hogy az abláció mind az agyi katasztrófa, mind a halálozás gyakoriságát szignifikánsan csökkenti.

hirdetés

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar. A nemzetközi statisztikák szerint az Egyesült Államokban mintegy 2,2 millió, az Európai Unióban 4,5 millió ember szenved ebben a szívbetegségben. A népesség 1–3%-a tapasztalja, hogy szabálytalanul ver a szíve, de ennek esélye az életkor előhaladásával növekszik: 80 éves kor fölött átlagosan 8%, és ebben több a férfi, mint a nő. Hazánkban kb. 200 000 ilyen szívbeteg él, de vannak, akik nem is tudnak a betegségről, mert az nem mindig okoz panaszt, EKG nem történik, s csak a súlyos szövődmény, például az agyi katasztrófa hívja fel a figyelmet a ritmuszavarra.

Svédországban Leif Friberg és munkacsoportja gyűjtötte össze a szívbetegek országos regiszteréből a 2006 és 2012 között nyilvántartott, pitvarfibrillációban szenvedő betegeket. Az értékelésből kizárták azokat, akiknél szívbillentyű-betegséget, Wolff–Parkinson–White-kórképet vagy pitvarlebegést észleltek, akiknek pacemakert vagy defibrillátor pacemakert ültettek be, akik a kórházi befekvés után 30 napon belül meghaltak, illetve akiknél sebészeti abláció történt. A nyilvántartásban lévő betegeket két csoportba osztották: az egyikbe kerültek azok, akiknél katéteres ablációt végeztek, a másikba azok, akinél ilyen beavatkozás nem történt.

Összesen 361 913 beteg szerepelt a megfigyelési idő alatt a nyilvántartásban pitvarfibrilláció diagnózisával. Katéteres ablációt 5176 esetben végeztek, 4278 betegnél. Azok a betegek, akik ablációra kerültek, jelentősen különböztek a többiektől: abláció főleg a 65 évnél fiatalabbaknál (58,7 év vs. 74,7 év, p<0,001), a felsőiskolai képzettségűeknél, a magasabb jövedelműek csoportjában történt, és ezeket a betegeket egyébként is magasabb szinten kezelték: gyakrabban szedtek alvadásgátló és ritmuszavar-ellenes készítményeket. Az utóbbi különbségek számszerűen: 86% vs. 44%, illetve 58% vs. 8%.

A megfelelő statisztikai értékeléshez az ablációval kezelt és a nem ablált csoport tagjaiból hasonló klinikai állapotban lévő pácienseket párosítottak, és a 2836 betegpár tagjainak 4,4 ± 2,0 éves (legalább 1 éves) kórtörténetét szembesítették. Az ablációval kezelt csoportból 78 betegnek volt iszkémiás agyi katasztrófája, míg a másik betegcsoportban ez 112 esetben következett be (éves gyakoriság: 0,70% vs. 1,0%, p=0,013). A katéterezett csoportban a halottak száma 88 volt, a másik csoportban 184 (éves gyakoriság: 0,77 vs. 1,62, p<0,001).

A két betegcsoport adatainak gondos értékelése alapján a katéteres abláció pitvari fibrillációban az iszkémiás szélütés kockázatát igen hatékonyan csökkentette (HR: 0,69, 95%-os MT: 0,51–0,93), a halálozás esélye is szignifikánsan csökkent (HR: 0,50, 95%-os MT: 0,37–0,62). Ez a kedvező hatás kiváltképp a tromboembóliás szövődmények szempontjából fokozottan veszélyeztetett betegek esetében érvényesült. A vizsgálat eredményeit a European Heart Journal közölte.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.