hirdetés

A számítógépmonitor és a szem kiszáradása

A szemeket megerőltető számítógépes munka a szemek kiszáradásához és a könny mucin tartalmának csökkenéséhez vezet, amit pótolni kell, de számos óvintézkedéssel magunk is csökkenthetjük a szem problémáit.

hirdetés

A könny különféle szemvédő anyagokat, például mucinokat, köztük  mucin 5AC (MUC5AC)-t tartalmaz. A könny szemvédő ún. kenőanyagainak hiányában a szem kiszárad, mely jelentős panaszokkal jár és negatívan befolyásolja az életminőséget és a munkavégzést. Már régebben is felfigyeltek arra, hogy a számítógépes monitorok órákon keresztüli használata a szemek kiszáradásához vezethet, ami valószínűleg a mucinok csökkent koncentrációjával magyarázható és a Sjögren szindrómával is összefüggésbe hozható.

A feltételezést most először igazolták: a hosszasan a számítógépmonitor előtt ülő irodai dolgozók szemkiszáradásakor a könny MUC5AC tartalmának csökkenése figyelhető meg – mint azt Dr. Yuichi Uchino, a tokiói Keio Orvosi Egyetem tanársegédje a JAMA Ophthalmology 2014. június 5. számában közölte. A csökkent MUC5AC koncentráció pótlására szokásosan a hyaluronsav nátrium sóját használják 0,1%-os koncentrációban. A közlemény szerzői a kizárólag Japánban kapható – egyébként a gasztrointesztinális nyálkahártya védelemre szolgáló mucin szekretagóg – rebamipid-ot (Mucosta szemcsepp UD2%, Otsuka Pharmaceutical), és szintén a conjunctiva goblet-sejtjeit MUC5AC kiválasztásra serkentő diquafosol tetrasodium-ot (3% Diquas szemcsepp, Santen Pharmaceuticals) javasolják. Utóbbi lézerfény okozta szemsérüléseknél is használatos.

Az „Osaka Study”-nak nevezett klinikai vizsgálatba 96 (60 férfi, 36 nő) japán irodai dolgozót soroltak be önkéntességi alapon: a vállalkozó személyeknek kérdőíveket kitöltésével számoltak be arról, hogy naponta csak rövid (< 5 óra), közepes (5-7 óra), vagy hosszú ideig (>7 óra) ültek számítógépük monitora előtt. A szemészek rendszeresen a száraz szem szindrómát szintén három kategóriába sorolták: fennáll, valószínű, nincs, és ezzel párhuzamosan mindkét szemen vizsgálták a könny MUC5AC koncentrációját is. A vizsgálatra vállalkozók átlagos életkora 41,7 év volt, és átlagosan napi 8,2 órát ültek a számítógép monitorok előtt. 9 személynél (~9%) kétségtelenül megjelent a száraz szem szindróma, míg másik 55 egyénnél (~57%) csak valószínűleg alakult ki. A vitathatatlanul fennálló kiszáradt szemekből vett könnymintákban jóval kevesebb volt a MUC5AC koncentráció, mint a nem kiszáradt szemekből származókban (3,5 ng/ml vs 8,2 ng/ml, p = 0,02). Ennek megfelelően a számítógépeket naponta hosszabb ideig használóknál jobban csökkent a könny MUC5AC tartalma a rövidebb ideig számítógép előtt ülőkkel való összehasonlításban (napi 7 óra esetén 5,9 ng/ml, p = 0,049). Ugyanígy megfigyelhető volt, hogy a szemek megerőltetésének tünetei esetén alacsonyabb volt a MUC5AC koncentráció, mint a tünetek nélküli esetekben (5,1 ng/ml vs 8,2 ng/ml, p = 0,001). A vizsgálat szerzői szerint a szemek kiszáradása csak mindössze 9 esetben fordult elő, ami lényegesen kevesebb, mint a „valószínű”, vagy nem beteg eseteknél, de a kis esetszám ellenére jelzi a problémát.

Dr. Mina Massaro-Giordani (University of Pennsylvania, Philadelphia) a Medscape Medical News kérdésére azt válaszolta, hogy a számítógép-használat és a szemek kiszáradása közötti összefüggés nem véletlen, mivel a számítógép-felhasználók a normálisnál kb. egyharmaddal kevesebbet pislognak, így kevésbé kenik a szemgolyót. A monitorokat rendszeresen használóknál gyakoribbak a szemészeti tünetek, és a könny MUC5AC koncentrációjának csökkenése nem egyedüli oka a szem kiszáradásának. Tudniillik a könny egy filmet képez a szemgolyón, és ez a folyadék nyákos és olajos összetevők keveréke. A MUC5AC valóban egy gélt képző mucin, de egyéb (oldható, felszíni, transzmembrán) mucinok is közrejátszanak a szemek kiszáradásban. Sok-sok egyéb tényező is a szemek kiszáradásához vezethet, pl.: nem elegendő könny, párolgás, a szemhéjak mirigyei által termelt olajok mennyiségi változásai, ritkább pislogás, kontaktlencsék, hormonok, környezeti tényezők, bizonyos gyógyszerek. A számítógép mellett dolgozók a megfelelő szemüveg viselése mellett a számítógép ergonomikus használatával megfelelő magasságú képernyő, megfeleő szék és annak megfelelő helyzete, csillogás-védelemre, is csökkenthetik szemészeti problémáikat.  

 

Írásunk az alábbiak alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Ophthalmology

3. Ophthalmology

4. American Journal of Ophthalmology

5. The British Journal of Ophthalmology 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.