hirdetés

A zsírmáj és a 2-es típusú cukorbetegség kapcsolata

Egyik állapot javítása súlyosbíthatja a másikat, így egyidejű kezelésre van szükség.

hirdetés

A The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban április 17-én jelent meg a University of Oklahoma kutatóinak cikke, amelyben egy olyan hatóanyaggal folytattak vizsgálatokat, amely képes megakadályozni a zsír felhalmozódását a májban, ám meglepetésre a készítmény inzulinrezisztenciát okozott, rámutatva a zsírmáj és a 2-es típusú cukorbetegség közötti közvetlen kapcsolatra.

A mostani, egereken végzett vizsgálatban kutatócsoportja egy Cul 3 nevű gént iktatott ki a májban. A gén működése nélkül a magas zsírtartalmú étrendet fogyasztó egerek májában nem halmozódott fel zsír, annak ellenére sem, hogy elhíztak. A májban történő zsírfelhalmozódás hiánya azonban ehelyett arra késztette a zsírt, hogy a véráramba és más szövetekbe, például az izmokba kerüljön, ahol egyáltalán nem kellene tárolódnia. Ennek eredményeként az izom - a test legnagyobb szerve - rosszabbul reagált az inzulinra, és az egereknél magas vércukorszint alakult ki.

“A gén kiiktatásával sikerült igen agresszív módon megakadályoznunk a zsírfelhalmozódást a májban, csakhogy ez inzulinrezisztenciát okozott az izmokban. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a máj zsírtartalmának csökkentése mellett az elhízás egyidejű mérséklése és az inzulinérzékenység javítása is fontos a zsírmájbetegség kezelésében. Ennek oka, hogy a májon kívüli javulás döntő fontosságú annak megakadályozásában, hogy a zsír más szövetekben is felhalmozódjon.”

A kutatás arra is rávilágít, hogy az olyan krónikus állapotok, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a zsírmájbetegség kezelése miért nem egyszerű: az egyik területen elért javulás negatív hatásokat válthat ki a másik területen. A tanulmány eredményei rendkívül hasznosak a zsírmájbetegség kialakulási folyamatának megértésében.

„Van néhány ígéretes ötletünk a jövőre nézve, hogyan avatkozzunk be a máj zsírfelhalmozódásának folyamatába úgy, hogy javítjuk az inzulinérzékenységet is” - mondta Jed Friedman, a cikk első szerzője. “Van egy hatóanyagunk, az eredetileg tumorok gátlására kifejlesztett MLN4924 (pevonedisztat), amely képes a vércukorszint csökkentésére, és már sokat tudunk biztonságos alkalmazhatóságáról. Ennek a molekulának a hatásmechanizmusa érdekes: megakadályozza egy olyan fehérje lebomlását, amely ahhoz szükséges, hogy a sejtek reagálni tudjanak az inzulinra. Ez a molekula óriási lehetőségeket tartogat számunkra a jövőben.”

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study further illuminates ability of cancer drug to lower blood sugar

Cullin 3 RING E3 ligase inactivation causes NRF2-dependent NADH reductive stress, hepatic lipodystrophy, and systemic insulin resistance

Irodalmi hivatkozás:

Lijie Gu et al, Cullin 3 RING E3 ligase inactivation causes NRF2-dependent NADH reductive stress, hepatic lipodystrophy, and systemic insulin resistance, Proceedings of the National Academy of Sciences (2024). DOI: 10.1073/pnas.2320934121

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.