hirdetés

AI segítség a daganatkezelés megkezdéséhez

A DeepHRD algoritmus a genomikai vizsgálatoknál gyorsabban és pontosabban mutatja ki a genomikai elváltozásokat a daganatokból vett biopsziás mintákból.

hirdetés

A University of California San Diego kutatóinak a Journal of Clinical Oncology folyóiratban július 31-én megjelent cikke egy olyan mesterséges intelligencia alapú eszközcsaládot kifejlesztéséről ad hírt, amely lehetővé teszi a klinikailag alkalmazható genomikai elváltozások gyors és olcsó kimutatását közvetlenül a daganatokból vett biopsziás mintákból. A DeepHRD nevű eszközzel a szerzők szerint értékes heteket, illetve betegenként több ezer dollárt lehet megtakarítani emlő- és petefészekrák esetében. A kutatók további célja olyan új mesterséges intelligencia alapú eszközök kifejlesztése, amelyek kiegészíthetik vagy helyettesíthetik a drága és időigényes genomikai vizsgálatokat, amelyek az egyes betegek számára specifikusan a legjobb első vonalbeli terápia meghatározásához szükségesek.

“Egy rákos beteg ma arra számíthat, hogy az első tumordiagnózis után hosszú heteket kell várnia egy standard genomikai tesztre, ami életveszély, hiszen késedelmet okoz a terápia megkezdésében” - nyilatkozta Ludmil Alexandrov, a cikk első szerzője. “Nagyon aggasztó, hogy a magas költségek és az időbeli késedelmek miatt a legtöbb beteg számára elérhetetlenné válnak az életmentő kezelési protokollok, ami ezek következtében ráadásul aránytalanul nagy hatással lesz az amúgy is szűkös erőforrásokkal rendelkező egészségügyi ellátórendszerre.”

“Sajnos a magas költségek és a lassú átfutási idő akadályozza a precíziós onkológia széles körű alkalmazását, ami a rákos betegek számára azt is jelenti, hogy nem optimális - potenciálisan káros - kezelésekben részesülhetnek” - fejtette ki Erik Bergstrom, a tanulmány egyik társszerzője. “A mostani kutatás során arra voltunk kíváncsiak, hogy ki tudunk-e dolgozni egy teljesen más megközelítést ennek a súlyos problémának a megoldására azáltal, hogy olyan mesterséges intelligencia alapú módszert tervezünk, amelynek alkalmazásával megkerülhetővé válnak a genomikai vizsgálatok.”

A kutatók alapötlete az volt, hogy a diagnosztikai folyamat korai szakaszában kihasználják a rendelkezésre álló minimális beteginformációkat. Ez azért lehetséges, mert gyakorlatilag minden rákos betegnél végeznek tumorbiopsziát, azaz szövetminta levételére kerül sor, amelyet rutinszerűen feldolgoznak és fénymikroszkópon keresztül vizsgálnak. Ezt az eljárást a 19. század végén fejlesztették ki, és ma is a korai klinikai onkológiai munkafolyamatok gerincét képezi.

“A hagyományos mintákon közvetlenül alkalmazható mesterséges intelligencia alapú algoritmusunk lehetővé teszi a rák genomikus biomarkereinek pontos, azonnali kimutatását” - foglalta össze a fejlesztés lényegét Bergstrom. A kutatók az algoritmus létrehozásakor kizárólag a homológ rekombinációs hiány (HRD; homologous recombination deficiency) specifikus biomarkerének mesterséges intelligencia általi azonosítására összpontosítottak. A HRD egy olyan állapot, amelyben a rákos sejt elveszíti egy specifikus DNS-károsodást javító mechanizmusát.

Ez azért fontos, mert a HRD-t hordozó petefészek- vagy emlőrákos betegek általában jól reagálnak a platina- és PARP (poli-ADP ribóz-polimeráz) terápiákra, a kemoterápia két gyakran alkalmazott formájára.

”Mesterséges intelligencia alapú megközelítésünk ezért értékes, kritikus időt takarít meg a beteg számára” - tette hozzá Alexandrov. “Az onkológusok a kezdeti szövettani vizsgálat után azonnal felírhatják a kezelést. Figyelemre méltó, hogy az AI-tesztnek elhanyagolható a hibaaránya, míg a jelenlegi genomikai teszteknél ez 20-30 százalékos, ami újbóli vizsgálatot, vagy akár újbóli invazív biopsziát tesz szükségessé.”

A precíziós onkológia korszaka az Egyesült Államokban az 1990-es évek végén indult el, de a legújabb amerikai tanulmányok azt mutatják, hogy a rákos betegek túlnyomó többsége nem részesül az FDA által jóváhagyott precíziós terápiában. Ennek elsődleges oka az, hogy nem végzik el időben, vagy egyáltalán nem végzik el ezeket a teszteket, így a most leírt AI-alapú megközelítés jelentősen kiszélesítheti a precíziós onkológiai kezelésben részesülők körét, különösen, hogy a szerzők szerint a technológia a legtöbb más genomikus biomarkerre és a rák számos formájára is alkalmazható lesz.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

AI tool 'DeepHRD' accelerates cancer treatment decisions

Deep Learning Artificial Intelligence Predicts Homologous Recombination Deficiency and Platinum Response From Histologic Slides

Irodalmi hivatkozás:

Erik N. Bergstrom et al, Deep Learning Artificial Intelligence Predicts Homologous Recombination Deficiency and Platinum Response From Histologic Slides, Journal of Clinical Oncology (2024). DOI: 10.1200/JCO.23.02641

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.