hirdetés

AIDS-ben gyorsabban alakul ki koszorúér-betegség

Az AIDS fertőzés kezelésére kifejlesztett, immunrendszert védő, kombinált gyógyszerek jóvoltából ezek a betegek ma már sokáig élhetnek. Infarktusuk hátterében azonban nem csak a megnövekedett élettartam áll, egy új vizsgálat szerint koszorúér-szűkületük is gyorsabban halad előre, mint a vírussal nem fertőzötteké.

hirdetés

Amikor a múlt század nyolcvanas éveiben a szerzett immmunhiány betegség (Acquired Immune Deficiency Syndrome, AIDS)  kórképet megismertük, először semmiféle kezelés nem állt rendelkezésünkre a gyógyításához: a betegek néhány hónap, legfeljebb egy-két év alatt meghaltak.

A betegséget okozó HIV- vírus igen változékony, ezért nehéz gyógyszert kifejleszteni ellene, de az általa tönkretett immunrendszer károsodását gyógyszerek kombinációjával sikerült lelassítani. Ennek eredményeként a HIV-fertőzöttek ma már tisztes életkort megérhetnek, és így mind többször előfordul körükbenben a koszorúér-betegség is.

A korábbi megfigyelések már felhívták a jelenségre a figyelmet, de egyértelmű összefüggést nem igazoltak.  Amerikai kutatók Baltimore, Washington, Chicago, Pittsburgh és Los Angeles régiójában elindított vizsgálat, a MACS (Multicenter AIDS Cohort Study) első adatait értékelve, most nagy figyelmet keltett dolgozatot közöltek az Annals of Internal Medicine szakfolyóiratban.

“A MACS résztvevői a vizsgálat ideális alanyai voltak, mert mind az AIDS betegek, mind a kontroll csoport tagjai ugyanannak a közösségből kerültek ki” – mondotta Wendy S. Post, a munkacsoport vezetője. “és ez azt jelentette, hogy a nem-fertőzött kontrollok ugyanolyan fertőzésveszélynek voltak kitéve, mint azok, akik megbetegedtek”.

A betegek csoportját 618, HIV-fertőzött bi- vagy homoszexuális, 40-70 év közötti férfi alkotta, míg a kontroll csoportba 383, nem fertőzött férfit vontak be. A vizsgált személyeknél a vizsgálat előtt koszorúér beavatkozás nem történt.

A koszorúér-vizsgálatukra a jelenlegi legérzékenyebb módszert, a komputeres tomográfia angiográfiát (CTA) használták. Mivel nem csak a már meszes, ténylegesen beszűkült ereket kivánták láthatóvá tenni, hanem az érbe bedomborodó plakkokat is - mert ezek rupturálhatnak és elzárhatják a koszorúereket-,  speciális, intravénásan beadott festéket is alkalmaztak, mely ezeket a plakkokat ugyancsak felismerhetővé tette.  

Az AIDS-es betegcsoportban a nem-meszes koronária plakkok sokkal gyakoribbak és nagyobbak voltak, mint a kontroll csoport tagjaiban. AIDS esetében a plakkok prevalenciája akkor is szignikánsan nagyobb volt, ha az értékelés során a többi kockázati tényezőt: koleszterin-szintet, hipertoniát vagy a dohányzást is figyelembe vették.

A HIV-fertőzötteknél a koszorúserek 50 %-nál nagyobb mértékű szűkülete annál gyakoribb voltak, minél előrehaladottabb volt a betegség és minél hosszabb ideje kapta a beteg az antiretrovirális terápiát. A kutatók igyekeznek ismételni a CTA vizsgálatokat annak tisztázására, hogy a koronária eltérések HIV-fertőzés esetén milyen módon és ütemben haladnak előre.    

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.