hirdetés

Egy lépéssel közelebb jutottak a HIV elleni vakcina kifejlesztéséhez

Két amerikai kutatócsoport a napokban arról számolt be, hogy hosszas kutatómunka eredményeként sikerrel határozták meg a HIV fertőzés létrejöttében létfontosságú szerepet játszó egyik fehérje szerkezetét. Ez az eddig hiányzó információ lehet a HIV elleni védőoltás kifejlesztésének egyik kulcsa.

hirdetés

A Kalifornia állambeli Scripps Kutatóintézet és a New York állambeli Cornell Egyetem Weill Orvostudományi Kara két kollaborációs kutatócsoportjának elsőként sikerült pontosan feltérképeznie a HIV-vírus fertőzőképességében elsődleges szerepet játszó külső burok, az envelope építőköveinek szerkezetét. Ez az úgynevezett Env glikoprotein mintegy „molekuláris gépezetként” irányítja a virionnak a sejtfelszíni receptorokhoz kapcsolódását és a sejtbe történő bejutását, valamint a szervezetbeli neutralizáló antitestek egyetlen célpontja is egyben. A három alegységből felépülő (trimer) fehérje és a hozzá kapcsolódó cukorláncok (glikánok) egy igen komplex struktúrát alkotnak, amely kulcsszerepet tölt be a vírusnak a szervezet immunrendszerével szembeni védelmében. Az Env trimer pontos kémiai szerkezetének megismerését mindeddig nehezítette jelentős instabilitása.

A Science hasábjain bemutatott kutatómunkájuk során Jean-Philippe Julien és kutatócsoportja a molekulatervezés eszközeivel rekombináns Env trimer molekulát alkotott, amelynek stabilitása lehetővé tette a részletes szerkezetvizsgálatot. Ehhez olyan széles spektrumú neutralizáló antitestekkel reagáltatták az Env glikoproteint, amelyek az in vivo immunválasz részeként a HIV nagyszámú variánsához képesek kötődni. A krio-elektronmikroszkópos és röntgenkrisztallográfiás elemzés pontos képet adott a vízoldékony, stabilizált Env trimer glikoprotein-alegységeinek összeépüléséről, valamint a humán CD4+ T-sejtekhez való kapcsolódás kötőhelyéről és a neutralizáló antitesttel való kapcsolódás módjáról. A Dimtry Lyumkis vezette másik kutatócsoport hasonlóan felépített kísérletsorozata és az általuk végzett krio-elektronmikroszkópos szerkezetmeghatározás igazolta a Jean-Philippe Julien vezette krisztallográfiás szerkezetmeghatározás helyességét, és minden eddiginél részletesebb információkkal szolgált az Env trimer konformációs jellemzőiről.

A kutatók jelentős előrelépésként értékelik a komplett szerkezetmeghatározást, amely, mint mondják, növeli a HIV elleni hatékony védőoltás kifejlesztésének esélyét. A HIV elleni vakcina kidolgozásának egyik fő akadálya az Env glikoprotein nagyfokú változékonysága és a szerkezeti megismerést nehezítő instabilitása. Vélhetően ez az oka, hogy a korábbi vizsgálatokban többnyire csupán az envelope-komplex egy-egy alegységének szerkezeti megismerésére törekedtek, a HIV-fertőzés elleni célzott védekezéshez azonban elengedhetetlen a teljes struktúra pontos ismerete – hangsúlyozzák a kutatók.

A HIV elleni antitestek virális kötőhelyének szerkezeti feltérképezése lehetőséget adhat olyan vakcina-molekulák kidolgozására, amelyek a vírus epitopjait utánozva a fertőzéshez hasonló immunválaszt képesek előidézni a szervezetben. Ismert, hogy a HIV-pozitív betegek egy csekély hányadánál néhány évvel a vírussal való fertőződést követően olyan antitestek jelennek meg a szervezetben, amelyek a HIV nagyszámú variánsát semlegesíteni képesek. Jóllehet ez önmagában kevés a fertőzés progressziójának megállításához, a kutatók feltételezése szerint, ha védőoltással már a HIV-expozíciót megelőzően sikerülne ilyen széles spektrumú neutralizáló antitesteket létrehozni a szervezetben, azok képesek lehetnének arra, hogy meggátolják a fertőzés kialakulását. A hatékony vakcina kifejlesztésére irányuló kutatások egyik úttörője az International AIDS Vaccine Initiative, amely több mint félszáz egyetemi kutatóintézettel, biotechnológiai, gyógyszeripari és kormányzati szervezettel együttműködve elkötelezetten támogatja az ilyen irányú törekvéseket.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.