hirdetés

Az 1-es típusú diabetes kezelését tovább kell javítani

Az 1-es típusú diabeteses felnőttek halálozása jóval meghaladja az átlag népességét. A glikémiás előírások szigorú betartásával meghosszabbodik az 1-es típusú diabetesben szenvedők élettartama, de a betegség, a kialakuló szövődmények miatt még így is legalább egy évtizeddel megrövidíti az életet.

hirdetés

A N Engl J Med-ben frissen megjelent közleményében 33 915 diabeteses beteg és 169 249 életkorban igazított kontroll személy adatait összehasonlítva az kapták, hogy az 1-es típusú diabeteses felnőttek bármely betegségben, vagy kardiovaszkuláris betegségben (CVD) bekövetkező halálozása kétszerese az átlag népességé halálozásának. Az 1-es típusú diabetesben szenvedőknek a bármely betegségben bekövetkező halálozási kockázata 3,5-ször, a kardiovaszkuláris betegségben bekövetkező halálozási kockázata 4,6-szor nagyobb.Ez a nem jól kontrollált esetekben még magasabb  9,7% fölötti HbA1c esetén a bármely okból bekövetkező mortalitás kockázata 8,5-szörése nő. A 6,9% alatti HbA1c értéknél a bármely okból bekövetkező halálozás és a CVD-halálozás kockázata a kontrollhoz viszonyítva jóval alacsonyabb, mint a magasabb gliált hemoglobinnal rendelkezőké,  a : HR 2,36 és HR 2,92. A jó glikémiás kontroll ellenére fennálló halálozási többlet magából a diabetesből származik (ketoacidózis, hipoglikémia, CVD, nephropathia, ill. ezek együttese), holott az 1-es típusú diabetesben szenvedőknél nem észlelhető túlzott elhízás, hipertónia vagy hiperkoleszterinémia.

Két újonnan megjelent közlemény szerint igaz, hogy a glikémiás előírások szigorú betartásával meghosszabbodik az 1-es típusú diabetesben szenvedők élettartama, de a betegség – az átlag népességhez képest - mindenképpen legalább egy évtizeddel megrövidíti az életet. Az egyik a Dr. Trevor J Orchard (University of Pittsburgh, Pennsylvania) által vezetett Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) során készített mortalitási analízis, a másik egy 2008 és 2010 között Skóciában készült prospektív kohorsz vizsgálat eredménye, melyet Dr. Shona J Livingstone (University of Dundee, Skócia) és munkatársai közöltek. Mindkét vizsgálat eredményei a JAMA 2015. január 6.-i számában jelentek meg.

A DCCT vizsgálatban 1 441 fiatal diabeteses felnőtt vett részt. Közülük 711-en intenzív kezelésben (a 6,9% alatti HbA1c elérése a cél), 730-an konvencionális kezelésben (a tünetekkel járó hipoglikémia elkerülése a cél) részesültek csaknem 7 éven keresztül. Mintegy 27 éves követés után az intenzív kezelésben részesülők közül 43 (6,0%), a konvencionális csoportban 64 (8,8%) haláleset történt, ez abszolút értékben mínusz 109/100.000 beteg/év-et jelent, a kezdetben intenzíven kezelt betegek bármely halálozása csökkent (HR: 0,67, 95%CI 0,46-0,99, p=0,45). A halál oka 22,4%-ban CVD, 19,6%-ban rák, 17,8%-ban akut diabéteszes komplikáció és 16,8%-ban baleset vagy öngyilkosság volt. A magasabb glikált hemoglobinnal rendelkezőknél szignifikánsan magasabb volt a halálozás (p<0,001), és az albuminuriás betegek halálozási kockázata is 2,2-szer magasabb volt, mint a nem albuminuriásoké.

A skót vizsgálatban 24 691, 20 év fölötti 1-es típusú diabeteses beteg szerepelt, közülük 2008 és 2010 között 1 043-an haltak meg. Ugyanebben az időszakban az általános népességben 161 023 elhalálozás következett be. A nem diabéteszes férfiak 76%-a, a nem diabéteszes nők 83%-a megérte a 70. életévet, míg az 1-es típusú diabetesben szenvedő férfiaknak csak 47%-a, a nőknek pedig 55%-a volt még életben 70 éves korában. A 20 éves kort kiindulási pontnak tekintve az 1-es típusú diabéteszes férfiak várható élettartalma 11 évvel, az 1-es típusú diabéteszes nőké pedig 13 évvel kevesebb az átlagos népességhez képest (a két számadat látszólagos ellentmondásának oka, hogy a nők várható élettartama átlagosan 8 évvel magasbb, mint a férfiaké, tehát nagyobb élettartam rövidülés esetén is tovább élnek). Az élettartam megrövidülése elsősorban keringési okokra (mintegy egyharmad), másodsorban kómára vagy ketoacidózisra (férfiaknál 16%, nőknél 9%), veseelégtelenségre (mindkét nemben 9%) vezethető vissza. A relatív halálozási kockázat a krónikus vesebetegség stádiumának emelkedésével meredeken – akár nyolcszorosára is - növekszik, de 1-es típusú diabéteszben a várható élettartam még megtartott vesefunkciók (>90 ml/min/1,73m²) mellett is.

Szerkesztőségi kommentárjukban Dr. Katz és Dr. Laffel (mindkettő Boston, Massachusetts) megjegyzik, hogy bár az 1-es típusú diabéteszben szenvedők élettartama egyre javul, a glikémiás kontroll a cukor-monitorozás és az inzulin adagolás technológiai fejlődése ellenére is szuboptimális. Két lépést mentünk előre, de egy lépést hátra, mivel a DCCT-ben 27 évvel ezelőtt a modern inzulin-analógok és cukor-monitorozás nélkül is jobb glikémiás kontrollt értek el. A veséket támogató mai kezelések ellenére az 1-es típusú diabéteszes betegek egyharmadát súlyos vesekárosodás fenyegeti. Több figyelmet kell fordítani az akut komplikációkra is, de a mentális, financiális problémák, esetleges függőségek is különleges figyelmet érdemelnek. A diabéteszes komplikációk genetikai faktorainak és biomarkereinek kutatását, és a diabéteszes nefropathia kutatását fel kell gyorsítani.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.