hirdetés

Az alkohol- és dohányzásellenes politika Ausztráliában

Ausztráliában az alkoholfogyasztás- és a dohányzás csökkentését célzó népegészségügyi politika sikeres alkalmazásának köszönhetően az elmúlt 20 évben jelentősen csökkent az idős férfiak és nők körében a daganatos halálozás. 

hirdetés

Az alkohol és a dohányzás, valamint a rákhalálozás összefüggéseit néhány éve két nagy tudományos társaság foglalta össze: 2007-ben a World Cancer Research Fund, majd 2012-ben az Agency for Research on Cancer. Mindkettő egyértelműen megállapította, hogy a tartós alkoholfogyasztás és a hosszú idejű dohányzás növeli az ajak-, a szájüreg-, a garat-, a gége-, a nyelőcső-, a tüdő-, a gyomor-, a vastag- és végbél, az emlő-, a hasnyálmirigy- és a máj rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek kockázatát. Szignifikáns epidemiológiai bizonyítékok szólnak amellett, hogy az hosszú időn át tartó alkoholfogyasztás és dohányzás dózisfüggően emeli a kockázatot. Igazolt, hogy az alkohol, illetve a dohányzás adagjainak visszaszorítása jelentősen csökkenti a májcirrhosis, és az iszkémiás szívbetegségek kockázatát, azonban keveset tudunk arról, hogy befolyásolja-e a rákos halálozást

A Dr. Heng Jiang vezetésével készült (La Trobe University, Bundoora, Melbourne) tanulmány 2018. július 13.-án jelent meg a JAMA Network Open című lapban. Dr. Heng Jiang elmondta, hogy „a társadalmi szintű alkohol- és a dohányfogyasztás, valamint a daganatos halálozás összefüggéseinek megértése a népegészségügyi programok alapvető része, de az előző vizsgálatokból nem kaptunk egyértelmű válaszokat”. Ez a tanulmány az első, mely részletesen tárgyalja a társadalmi szintű alkohol- és dohányfogyasztás és a rákhalálozás összefüggéseit. Az alkohol- és dohányfogyasztás csökkentését segítő klinikai beavatkozások, pl. a súlyos ivászatok utáni beavatkozások, a dohányzás ellen a lényegre rávilágító tanácsadások, a dohányzásról leszokott személyek gyógyszeres támogatása mind segítik a daganatos halálozás kockázatának csökkentését.

„A tanulmány megpróbál válaszolni a népegészségügy irányítóiban is gyakran felmerülő kérdésekre, pl. melyek a hiányzó struktúrák, vagy pl. melyek az alkoholfogyasztásnak és a dohányzásnak a daganatos halálozásra gyakorolt kumulatív hatásai?” Összesített kimutatások szerint 1935 és 2014 között egyértelmű összefüggés van az alkoholfogyasztás emelkedése és a rákhalálozás emelkedése között az 50 és 69 év közötti férfiaknál és az 50 feletti nőknél. A naponta (és fejenként) elfogyasztott dohánytermékek és a rákhalálozás között szintén pozitív összefüggés van.

A kutatók ugyanakkor megállapították, hogy az 1980-as évek vége óta az 50 év fölötti férfiak és nők rákhalálozása fokozatosan csökken: 100.000 felnőtt lakosnak 1968-ban 199 daganatos halálozással kellett számolni, mely 1989-re 214-re emelkedett, de a 2014-es évre 162-re csökkent.  A kutatók az alkoholizálás és dohányzás időtartamát analizálva úgy találták, hogy a káros hatás alkoholnál 14 évvel, dohányzásnál 12 évvel később következik be.

1935-től 1973-ig évi 4 literről évi 13 literre emelkedett az alkoholfogyasztás, majd 1992-re 10 literre csökkent. (Ausztráliában 2015-ben 9,52 liter, 2016-ban 9,7 liter tisztaszesznek megfelelő alkoholt fogyasztottak évente, fejenként. Ez azt jelenti, hogy egy ausztrál állampolgár 5 sört, egy üveg bort, három koktélt és egy fél cidert „tüntet el” hetente. News.com.au.debbieschipp). Amennyiben 1 literrel csökkenne az éves alkoholfogyasztás, akkor 3,9%-kal csökkenne egy 20 éves periódus során a rákhalálozás. „Azaz amennyiben sikerülne Ausztráliában a 2014-es 9 literes mennyiségről 6 literre csökkenteni a fejenkénti alkoholfogyasztást, úgy 11,7%-kal csökkenne egy 20 éves periódus alatt a rákhalálozás,” A rákhalálozás a férfiaknál jobban csökkenne, mint a nőknél.

A tanulmány szerint a rákhalálozás 12,8%-áért viszont a dohányzás a felelős. A dohányzás – az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan- 1935 és 1960 között a duplájára nőtt (1,8 kg/személy/évről 3,5 kg/személy/évre), majd 2014-re fokozatosan csökkent (0,8 kg/személy/évre).

Dr. Jiang az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság alkohol-ellenes elveit tartaná szükségesnek Ausztráliában is. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a nők rákhalálozása – az ausztrál vizsgálatban - nem mutat szignifikáns összefüggést a dohányzással. Ennek lehetséges egyik oka az, hogy csak összesített dohányzásai adataik vannak és nincs külön statisztikai adatuk a nőkre és a férfiakra. „Ez kétségtelenül a vizsgálat egyik korlátja” – jelentette ki Dr. Jiang, bár a 40-es években a dohányosok 72%-a férfi volt, a nők kisebbségben voltak. Egyébként is a nők általában egészségesebbek Ausztráliában, jobban élnek, könnyebben hozzáférnek az egészségügyi ellátásokhoz.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Oncology News

2. JAMA Network Open

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.