hirdetés

Az elhízás és a gyulladás kapcsolata

Finn kutatóknak sikerült leírniuk az elhízás és a szervezetben megjelenő gyulladás közötti kapcsolat folyamatát.

hirdetés

A Journal of Translational Medicine folyóiratban július 4-én jelent meg a University of Eastern Finland kutatóinak cikke, amelyben az elhízás és a gyulladás közötti összefüggés egyik fontos mechanizmusát sikerült leírniuk. A kutatók azt figyelték meg, hogy az elhízás okozta zsírszöveti gyulladás fokozta az extracelluláris vezikulumok szekrécióját, ami hozzájárulhat az elhízás káros egészségügyi hatásaihoz. Amikor az emberek elhíznak, a zsírszövet megnagyobbodik, és ez fokozatosan gyulladáshoz, később inzulinrezisztenciához vezet. A zsírszövet normális működése megzavarodik, ami lipidek és gyulladásos citokinek kibocsátását eredményezi. Más szóval: a zsírszövet egyáltalán nem passzív módon viselkedik, hanem aktívan kommunikál más szövetekkel, és hozzájárul a különböző betegségek és állapotok patogeneziséhez is. Az utóbbi években több érdekes tanulmány jelent meg, amelyek arra utaltak, hogy a zsírszövet apró membránrészecskéket, extracelluláris vezikulumokat is kiválaszt, amelyek jelentős szerepet játszhatnak az elhízásban és az elhízás okozta anyagcserezavarokban. Ezek a korábbi tanulmányok azonban többnyire egerek adipocitáiból nyert extracelluláris vezikulumokat vizsgáltak.

Az extracelluláris vezikulumok minden testfolyadékban megtalálhatók, és felfedezésük forradalmasította az intracelluláris kommunikáció megértését. Lényegében a sejtek arra használják őket, hogy azonnali üzeneteket közvetítsenek a sejtek között, és segítségükkel megváltoztassák egymás működését. A különböző szövetek, köztük a zsírszövet által szekretált extracelluláris vezikulumok összefüggésbe hozhatók különböző betegségek patogenezisével, de a zsírsejtekből történő szekréciójukat fokozó mechanizmusokat még nem vizsgálták embereken.

A most közölt vizsgálatban a kutatók kimutatták, hogy elhízás esetén a zsírszöveti gyulladás növeli az extracelluláris vezikulumok szekrécióját a humán adipocitákból. Emellett a mostani vizsgálat volt az első, amely statisztikai bizonyító erővel rámutatott arra is, hogy az emberi zsigeri zsírszövet, azaz a hasüregben felhalmozódott zsír több extracelluláris vezikulumot választ ki, mint a szubkután zsírszövet. A zsigeri zsírszövet fokozott szekréciója a plazma trigliceridszintjének emelkedésével is együtt járt.

A kutatók a vizsgálat során összehasonlították a normál testsúlyú egyének plazmájából, valamint a bariátriai műtéten átesett betegek plazmájából izolált extracelluláris vezikulumokat is. A bariátriai műtéten átesett betegek plazmája nagyobb számban tartalmazott adiponektint tartalmazó extracelluláris vezikulumokat, amely a zsírszövet által termelt mediátor. Ez újabb jele annak, hogy elhízás esetén a zsírszövetből fokozott szekréció figyelhető meg. A bariátriai műtéttel kezelt betegeknél a plazmában lévő extracelluláris vezikulumok megnövekedett száma szoros összefüggést mutatott a zsírszöveti gyulladással és a magas BMI-vel. Az eredmények új betekintést nyújtanak a zsírszövet működésébe, valamint segíthetnek újszerű kezelések kifejlesztésében.

“Mikroszkópos módszerekkel most először mutattuk ki, hogy az adipociták és a zsírszövet által szekretált extracelluláris vezikulumok triglicerideket, azaz a zsírszövetben tárolt zsírt tartalmaznak. További, még nem vizsgált érdekesség, hogy korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a zsírszövet által szekretált extracelluláris vezikulumokban található zsírok például a rákos sejtek energiaforrásaként szolgálhatnak” - nyilatkozta Johanna Matilainen, a tanulmány első szerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Obesity-induced inflammation increases the secretion of extracellular vesicles from adipose tissue

Increased secretion of adipocyte-derived extracellular vesicles is associated with adipose tissue inflammation and the mobilization of excess lipid in human obesity

Irodalmi hivatkozás:

Johanna Matilainen et al, Increased secretion of adipocyte-derived extracellular vesicles is associated with adipose tissue inflammation and the mobilization of excess lipid in human obesity, Journal of Translational Medicine (2024). DOI: 10.1186/s12967-024-05249-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.