hirdetés

Az emlőimplantátumok és a rák kapcsolata

Egy vizsgálatban azt találták, hogy anaplasztikus nagysejtes lymphoma emlőimplantátum beültetése után gyakrabban fordulhat elő, bár ez a gyakrabban 3 millió emlőimplantációs műtét után mindössze 1-6, jól kezelhető megbetegedést jelent.

hirdetés

Egy nemzetközi kutatócsoport az emlőimplantátumok és a rosszindulatú daganatok közötti potenciális összefüggések elemzése során azt találta, hogy emlőimplantátum beültetése után gyakrabban fordulhat elő a lymphoma egyik igen ritka, mégis erősen malignus altípusa. Az eredményeket a Mutation Research című lap hozta nyilvánosságra.

Az anaplasztikus nagysejtes lymphomának (ALCL, anaplastic large cell lymphoma) 71 olyan dokumentált esete ismert világszerte, mely feltehetőleg emlőimplantátummal hozható ok-okozati kapcsolatba. Az ALCL tipikus esetben a nyirokcsomókat, a bőrt, a tüdőt, a májat és a lágyrészeket érinti, az emlő azonban nem tartozik a szokványos lokalizációk közé. Azokban az esetekben, ahol az ALCL az emlők régiójában alakul ki, csaknem minden esetben emlőműtét is szerepel a kórelőzményben. Ilyenkor tipikusan körülbelül 10 év telik az emlőimplantátum beültetése és az ALCL jelentkezése között.

Az emlőimplantátumok általában biztonságosak, és a vizsgálatok nem igazoltak összefüggést az emlőműtét és a rosszindulatú daganatok egyéb formái között. Maga az ALCL is egy rendkívül ritka megbetegedés. Körülbelül 3 millió emlőimplantációs műtét közül mindössze 1 és 6 között van az ALCL-esetek száma.

Az ALCL két altípusra osztható: az egyik formában a tumorsejtek az ALK (anaplasztikus lymphoma-kináz) protein kóros változatát termelik, míg a másik formában a tumorsejtek egyáltalán nem expresszálnak ALK-ot. Miközben ALK-pozitív lymphomában jobbak a túlélési esélyek, ALK-negatív esetekben jóval agresszívabb a daganat.

Az implantátummal összefüggő ALCL egy harmadik alcsoportot képez. A sejtek nem termelnek ALK proteint, a betegek mégis viszonylag jó túlélésre számíthatnak. „Ez egy korábban még nem ismert, új altípust képvisel az ALCL-n belül − magyarázza Lukas Kenner, a vizsgálat vezetője. – Pontosan fel kell tárnunk, milyen okok állnak e forma előfordulása mögött.”

Egyelőre nem tisztázott, milyen tényezők okozzák, hogy az implantátumok mellett lymphoma alakul ki. Miközben a betegek egy része kemoterápiával és radioterápiával jól kezelhető, a lymphoma sok esetben magától is visszafejlődik az emlőimplantátum és a környező szövetek eltávolítását követően. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a rosszindulatú betegség kialakulása a szervezet kóros immunválaszára vezethető vissza. Kenner és munkacsoportja most további vizsgálatokat készít elő, melyekben a szervezet más részeire beültetett implantátumok, illetve fogászati anyagok esetében vizsgálják az ALCL előfordulását.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.