hirdetés

Az étrendben a fogások sorrendje is számít

Egy előzetes tájékozódásra alkalmas vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy ha szénhidrátban gazdag fogás előtt zöldséget és fehérjét fogyasztunk, akkor a vércukorszint és az inzulinszint kevésbé emelkedik, mint akkor, ha előbb esszük a szénhidrátdús ételt.

hirdetés

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek tudják, hogy nem tesz jót, ha étkezés után a vércukorszintjük megugrik, és hogy nem önmagában a vércukorérték megugrása a baj, mert az anyagcsere-változás hosszú távon károsítja a szívet és az érrendszert is. Néhány korábbi vizsgálatban megfigyelték, hogy a szénhidrátok evése előtti zöldség- vagy fehérjefogyasztással mérsékelhető az étkezés utáni vércukor-emelkedés.

New Yorkban a Weill Cornell Medical College munkacsoportja Louis Aronne professzor vezetésével azt tanulmányozta, hogy ugyanazoknak az ételeknek más sorrendben történő fogyasztása milyen módon és mértékben változtatja meg a vércukor- és inzulinszintet. Eredményeiket a Diabetes Care legújabb száma közölte.

A kutatók hat cukorbeteg nőt és öt férfit vizsgáltak, akik átlagosan 4,8±2,4 éve álltak cukorbetegség miatt kezelés alatt: metformin terápiát kaptak. Életkoruk 54±9 év volt, testtömegindexük 32,9±5 kg/m2. A vizsgálati alanyok ugyanazokat az ételeket kapták az első vizsgálati napon, majd egy hét múlva, de más sorrendben. A diéta élesztővel készülő, fehér olasz kenyér, narancslé, csirkemell, fejessaláta és paradicsomsaláta sovány salátaöntettel, valamint vajon párolt brokkoli volt.

A résztvevőktől az első vércukorméréshez reggel, 12 órával az utolsó étkezés után vettek vért. Az első vizsgálati napon a kenyeret és a narancslét kapták a résztvevők először, majd 15 perc múlva a fehérjét, a zöldséget és zsírt. Vércukormérést evés után 30, 60 és 120 perccel végeztek. Egy héttel később az ételsort megfordították: először a fehérjét, a zöldséget és a zsírt tálalták, a szénhidrátot csak 15 perccel később. Amikor a szénhidrát előtt kapták a vizsgálati alanyok a zöldséget és a fehérjét, a vércukorszint a 30., 60. és 120. percben 29%-kal, 37%-kal, illetve 17%-kal bizonyult alacsonyabbnak ahhoz képest, amikor az ételsor a szénhidráttal indult. Az inzulinszint is szignifikánsan alacsonyabb volt, ha a résztvevők zöldséget és fehérjét fogyasztottak először.

Aronne professzor kiemelte: „ahelyett, hogy azt mondanánk betegeinknek, hogy ezt vagy azt ne egyék, mondjuk a következőt: először ezt egyék, csak aztán a másik ételt”. Egyszerűen változtassák meg a fogások sorendjét, és figyeljék, mennyi inzulinra van így szükségük. Ezzel nagy lépést tehetnek egészségük hosszú távú javítása felé.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.