hirdetés

Az FDA befogadta a vutrisziránt

FDA engedélyt kapott az Onpattro tökéletesített változata a vutriszirán hatóanyagú Amvuttra a transztiretin-mediált amiloidózis (hATTR) kezelésére.

hirdetés

Az Alnylam Pharmaceuticals Inc. 2022. június 13-án bejelentette, hogy az FDA engedélyezte vutriszirán hatóanyagú készítményét örökletes transztiretin-mediált amiloidózis következtében kialakuló polineuropátia kezelésére. Az Amvuttra szubkután injekciót három havonta kell beadni, ebben a tekintetben sokkal kényelmesebb alkalmazása elődjénél, a szintén az Alnylam által kifejlesztett Onpattro-nál (patiszirán), amelyet három hetente, intravénás infúzióval kell beadni. Az Onpattro már 2018-ban Európában is forgalomba hozatali engedélyt kapott, az Amvuttra egyelőre csak az Egyesült Államokban rendelkezik engedéllyel.

 

A hatóanyagról (vutriszirán)

Az Alnylam Pharmaceuticals Inc. összes készítménye az úgynevezett kis interferáló RNS-ek osztályába tartozó szer (small interfering RNA, siRNA – innen jön az összes hatóanyagnév végén a ’szirán’ utótag). A 2006-os orvosi Nobel díjat ezeknek a kis RNS-eknek a leírásáért kapta Craig Mello és Andrew Fire, majd Mello megalapította az Alnylamot. Az Amvuttra az Onpattro (patiszirán) javított, tökéletesített változatának tekinthető: ugyanúgy egy kettős szálú kis interferáló RNS, melynek célpontja a mutáns és a vad típusú TTR mRNS-e. Ennél a készítménynél már egy új platformot használt az Alnylam: az Enhanced Stabilization Chemistry (ESC)-GalNAc-konjugátum hordozó platform segítségével az Amvuttra-t fokozott hatásosságra és nagy metabolikus stabilitásra tervezték, hogy lehetővé tegye a háromhavonta (negyedévente) egyszeri szubkután injekcióval történő adagolást. A kulcsfontosságú HELIOS-A fázis III vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az Amvuttra gyorsan csökkenti a szérum TTR-szintjét, képes a kiindulási állapothoz képest visszafordítani a neuropátia okozta károsodásokat, és javítja a betegségteher egyéb kulcsfontosságú mutatóit.

 

Klinikai vizsgálatok

Az FDA jóváhagyása két fázis III klinikai vizsgálat eredményein alapul, ezek a HELIOS-A (NCT03759379) és a HELIOS-B (NCT04153149) vizsgálatok, melyekről részletesebben itt számoltunk be: Vutriszirán transztiretin-mediált amiloidózisban. Röviden itt csak annyit említenénk, hogy a HELIOS-A kifejezetten az örökletes formában (hATTR) kialakult polineuropátia kezelését értékelte, míg a HELIOS-B a már kialakult kardiomiopátia terápiáját vizsgálta. A HELIOS-A vizsgálat 9 hónapos időszakának végén az Amvuttra szignifikáns mértékű javulást okozott a polineuropátia jelei és tünetei tekintetében, olyannyira, hogy a betegek több mint felénél a betegség manifesztációinak stagnálását vagy visszafordulását, javulását tapasztalták.

 

A transztiretin-mediált amiloidózis okozta polineuropátiáról röviden

A transztiretin-mediált amiloidózis (ATTR) egy ritka, progresszíven rokkantosító hatású, halálos betegség, amelyet a TTR fehérjék hibás térszerkezete okoz. Ezek a fehérjék amiloid lerakódásokként több szövetben, így az idegekben, a szívben és az emésztőrendszerben is egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg. Az ATTR-nek két változata van, az örökletes vagy herediter forma (hATTR) és a vad (wild) típusú (wtATTR). Az örökletes forma jellemző tünete a perifériás szenzomotoros neuropátia, autonóm neuropátia és/vagy kardiomiopátia. Becslések szerint a betegség világszerte körülbelül 50 ezer embert érint, akik átlagosan 4,7 évvel a diagnózist követően életüket vesztik. A wtATTR világszerte 200-300 ezer embert érint, legfőbb jellegzetessége a kardiomiopátia, amely 2-6 éven belül okoz elhalálozást. A betegséggel részletesebben alábbi cikkünkben foglalkoztunk: Transztiretin-amyloidosis okozta örökletes polyneuropathia.

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Approves Amvuttra (vutrisiran) for the Treatment of the Polyneuropathy of Hereditary Transthyretin-Mediated Amyloidosis in Adults

Alnylam Announces 3-Month Extension of Review Period for New Drug Application for Vutrisiran

Alnylam Presents Positive 18-Month Results from HELIOS-A Phase 3 Study of Investigational Vutrisiran in Patients with hATTR Amyloidosis with Polyneuropathy

Alnylam Announces U.S. Food and Drug Administration Acceptance of New Drug Application for Investigational Vutrisiran for the Treatment of the Polyneuropathy of Hereditary ATTR Amyloidosis

Alnylam Presents Positive Results from HELIOS-A Phase 3 Study of Investigational Vutrisiran

Alnylam Reports Positive Topline Results from HELIOS-A Phase 3 Study of Vutrisiran in Patients with hATTR Amyloidosis with Polyneuropathy

Alnylam Receives Fast Track Designation for Vutrisiran for the Treatment of the Polyneuropathy of hATTR Amyloidosis

HELIOS-A: A Study of Vutrisiran (ALN-TTRSC02) in Patients With Hereditary Transthyretin Amyloidosis (hATTR Amyloidosis)

HELIOS-B: A Study to Evaluate Vutrisiran in Patients With Transthyretin Amyloidosis With Cardiomyopathy

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.