hirdetés

Az újszülöttkori mikrobiom megváltozásának kövezkezménye

Az első életévekben a bél mikrobiótája különösen érzékeny a környezeti hatásokra, melynek hosszútávon számtalan kórkép kialakulásában lehet szerepe.

hirdetés

Dr. Aurélie Morand gyermekinfektológus a Francia Gyermekgyógyászati Társaság konferenciáján beszélt a bél mikrobióta fontosságáról az élet első éveiben. Újszülött- és csecsemőkorban, 2-3 éves korig a bél mikrobiótája nem stabil, viszont igen érzékeny különböző környezeti hatásokra. Kisgyermekkorban a bélflóra betegségei összefüggenek a mikrobióta éretlenségével és a dysbiosissal, azaz a bélflóra eltolódásával. A dysbiosis vagy gyorsan helyreáll, vagy hosszútávon fennmarad és különböző betegségek kialakulásában játszhat szerepet, mint például az újszülöttek és koraszülöttek akut nekrotizáló enterocolitise, az elhúzódó hasmenés gastroenteritist vagy antibiotikumhasználatot követően, a multirezisztens bakteriális kolonizáció, a C. difficile colitis, vagy a fokozott hajlam fertőzésekre. A hosszútávú hatások megítélése nehéz, de a mikrobiom eltolódása szerepet játszhat gyulladásos bélbetegség (IBD), cöliákia, inzulinrezisztencia, elhízás, atopiás betegségek, autoimmun betegségek és neuropszichiátriai betegségek kialakulásában.

Számos vizsgálat igazolta, hogy az éretlen mikrobióta újszülötteknél a fertőzések fokozott kockázatával jár. Erre kiváló példa a B csoportú Streptococcus meningitis újszülöttekben: a bél kolonizációja, a fejletlen bélnyálkahártya és a nem megfelelő, a kórokozóval versenyezni és megfelelő immunválaszt kiváltani képtelen bélflóra mind fokozzák a bakteriális meningitis kockázatát. A kórokozók így könnyen átjutnak az epithelen, a vérkeringésbe kerülve pedig a vér-agy gáton. A mikrobiom és fertőzés összefüggésének másik példája a botulizmus: a csecsemők éretlen bélflórája a Clostridium botulinum elszaporodásához vezet a bélben, a kórokozók toxintermelése pedig botulizmust okozhat.

A dysbiosis számos egyéb betegséggel is összefüggést mutat. A légúti bakteriális növekedés befolyásolja a gyermekkori bronchiolitis súlyosságát. Hasonló eredményeket írtak le újszülöttek necrotizáló enterocolitise kapcsán: a betegek bélflórájában gyakoribb volt egyes, egészséges újszülöttekben nem észlelt baktériumok megjelenése (pl. Clostridium butyticum). Az antibiotikumhasználatot követő hasmenés szintén gyakoribb dysbiosis esetén, a betegség előfordulása pedig kifejezetten magas két éves kor alatt. Az alultápláltság is összefügg a mikrobióta eltéréseivel, de itt különösen nehéz az ok-okozati viszony megítélése, mivel egyrészről a malnutríció önmagában is proinflammatorikus hatással bír és befolyásolja a mikrobiótát, másrészről az alultápláltság korrigálása nem szünteti meg a dysbiosist.

Nemcsak az alultápláltság, hanem az elhízás is kapcsolatban áll a mikrobiótával. 2-5 év közötti gyermekeknél az elhízás összefügg a 2 éves kor előtt alkalmazott antibiotikus kezelésnek köszönhető mikrobióta változással. Ez az eredmény egy csaknem 56000 gyermeket érintő vizsgálatból született, ahol az antibiotikumok, illetve a dysbiosis oki szerepét vizsgálták az elhízásban. A fenti összefüggés magyarázata lehet, hogy az antibiotikumok probiotikumként hatnak egyes, az obezitásra hajlamosító baktériumoknál, míg gátolnak az elhízás ellen ható baktériumokat.

A gyulladásos bélbetegségek (IBD) esetén egyértelmű különbség van a beteg és az egészséges gyermekek mikrobiótája között, azonban az ok-okozati szerep itt is kérdéses. Dr. Morand kiemeli, hogy ebben az esetben különösen nehéz ennek megítélése, hiszen a betegeknél az immunrendszer érintett, mely speciális immunrendszer-mikrobióta kölcsönhatáshoz vezet, illetve az emésztőrendszer gyulladása is fennáll. A mikrobióta szerepe mellett szólnak azok a vizsgálatok, melyekben a dysbiosis az immunválasz Th17 és Th1 irányú eltolódása révén proinflammatorikus állapothoz és a bél barrier csökkenéséhez vezetett.

1-es típusú cukorbetegségben számos vizsgálat kiemelte, hogy a dysbiosis megelőzi a betegségre jellemző antitestek megjelenését. Az atopiás betegségek szintén gyakoribbak antibiotikum használatát követő dysbiosis esetén.

A dysbiosis szerepe a neuropszichiátriai kórképekben, például autizmusban kevéssé tisztázott és jelenleg is vitatott. Dr. Morand szerint az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált betegek gyakran specifikusan étkeznek, mely a mikrobióta megváltozásához vezet. A bél és az agy interakciójáról, az ún. bél-agy tengelyről egyre több adat áll rendelkezésünkre: a bél mikrobióta változása a neurotranszmisszióban és az immunitásban nélkülözhetetlen metabolitok csökkent termelődéséhet vezethet. Ennek következményeként csökkenhet egyes neurotranszmitterek, például a GABA, a szerotonin vagy a dopamin termelődése, mely szerepet játszhat a fenti betegségek kialakulásában. Dr Morand összegzése szerint jelenleg a mikrobióta kutatás korai fázisában vagyunk, és a vizsgálómódszereink megbízhatósága egyelőre még alacsony.

 

Írásunk az alábbi források alapján készült:

What Impact Do Changes to a Newborn's Microbiota Have? - Medscape - Jul 18, 2023.

https://www.medscape.com/viewarticle/994490?src=#vp_1

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.