hirdetés

Barna zsírszövet aktiválása elhízás ellen

Dán kutatók a felesleges kalóriákat hőenergiává égető barna zsírszövet „kapcsológombját” fedezték fel.

hirdetés

A Nature Metabolism folyóiratban április 29-én jelent meg a University of Southern Denmark kutatóinak cikke, amelyben a hőtermelést végző barna zsírszövet működésének kikapcsoló mechanizmusát tárták fel. A barna zsírszövet (BAT; brown adipose tissue), a testünkben található zsír egy olyan típusa, amely lényegesen különbözik a mindenki által jól ismert, általában a hason és a combokon megjelenő fehér zsírszövettől. A barna zsírszövetnek különleges feladata van a szervezetben: segít az elfogyasztott táplálékból származó kalóriákat hőenergiává alakítani (azaz elégetni), ami igen hasznos lehet hideg körülmények között, például hideg vízben úszás vagy krioterápia során.

Sokáig elterjedt nézet volt, hogy csak az újszülöttek, az állatok közül pedig a kistestű fajok rendelkeznek barna zsírral, az újabb kutatások azonban bebizonyították, hogy a felnőttek egy részénél a barna zsír élethosszig tartóan megmarad. Mivel a barna zsír rendkívül jól égeti a felesleges kalóriákat, a kutatók a mostani vizsgálatban megpróbálták megtalálni annak a módját, hogyan lehetne biztonságosan aktiválni olyan gyógyszerek segítségével, amelyek bekapcsolják a hőtermelő funkciót.

A most közzétett tanulmányban sikerült megállapítani azt, hogy a barna zsírnak van egy eddig ismeretlen beépített mechanizmusa, amely röviddel az aktiválás után kikapcsolja azt, ez pedig korlátozza az elhízás elleni működésének hatékonyságát. A tanulmány első szerzője, Hande Topel szerint a kutatócsoport most egy olyan fehérjét fedezett fel (AC3-AT, az adenilát-cikláz 3 enzim 5’ csonkolt formája az endoplazmatikus retikulumban), amely ezért a kikapcsolási folyamatért felelős.

“Úgy gondoljuk, hogy az AC3-AT blokkolásának módja ígéretes stratégia lehet a barna zsír biztonságos aktiválására, valamint az elhízás és az obezitással asszociálható egészségügyi problémák kezelésére” - fejtette ki Topel. Külön érdekesség, hogy a kutatócsoport egy ismeretlen fehérjék jelenlétét előrejelző fejlett technológia segítségével találta meg ezt a “switch-off” proteint.

“Először olyan egereket vizsgáltunk, amelyekben genetikailag nem volt AC3-AT, és azt találtuk, hogy a barna zsír megvédte őket az elhízástól, leginkább azért, mert a szervezetük egyszerűen jobban, hatásosabban volt képes elégetni a felesleges kalóriákat, vagyis anyagcseréjük intenzívebb volt a kontroll csoport állatainál.”

A vizsgálatban egerek két csoportjánál 15 héten keresztül magas zsírtartalmú étrendet alkalmaztak, ami elhízást okozott. Az a csoport viszont, amelyikből eltávolították az AC3-AT fehérjét, sokkal kisebb mértékben hízott el, mint a kontroll csoport, és anyagcsere markereik is egészségesebb képet mutattak.

“Az AC3-AT fehérjével nem rendelkező egerek kevesebb zsírt halmoztak fel a testükben, és a kontroll egerekhez képest sovány tömegük nagyobb volt” - összegezte az eredményeket a cikk társszerzője, Ronja Kardinal. “Mivel az AC3-AT nemcsak egerekben, hanem emberekben és más fajokban is megtalálható, humán alkalmazásának hasznos, közvetlen terápiás következményei lehetnek.”

További érdekesség, hogy a mostani vizsgálatban a kutatók nem csak az AC3-AT-t azonosították (amely az AC3 fehérje egy rövidebb, korábban ismeretlen formája), hanem más, eddig ismeretlen fehérje/gén változatokat is azonosítottak, amelyek az AC3-AT-hoz hasonlóan reagálnak a hideghatásra.

“További kutatásokra van azonban szükség ezen alternatív géntermékek terápiás hatásának és a barna zsírszövet aktiválása során fellépő szabályozási mechanizmusoknak a tisztázásához. Az ilyen típusú molekuláris mechanizmusok megértése nemcsak a barna zsírszövet aktivitásának szabályozására világít rá, hanem ígéretesnek tűnik más élettani útvonalak hasonló mechanizmusainak feltárása szempontjából is. Ezek ismerete nagyban hozzájárulhat a különböző betegségek esetén fellépő mechanizmusok jobb megértéséhez és újszerű kezelések kifejlesztéséhez” - fejtette ki Jan-Wilhelm Kornfeld professzor, a tanulmány társszerzője.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers from Denmark and Germany find brown fat's 'off-switch'

Cold-induced expression of a truncated adenylyl cyclase 3 acts as rheostat to brown fat function

Irodalmi hivatkozás:

Hande Topel et al, Cold-induced expression of a truncated Adenylyl Cyclase 3 acts as rheostat to brown fat function, Nature Metabolism (2024). DOI: 10.1038/s42255-024-01033-8

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.