hirdetés

CAR-T terápia diffúz B-sejtes limfómában

A ZUMA-7 fázis III klinikai vizsgálat eredményei szerint a standard kezelésnél jobb túlélést eredményez a CAR-T sejtes axi-cel terápia diffúz B-sejtes limfómában.

hirdetés

A New England Journal of Medicine (NEJM) folyóiratban június 5-én jelent meg a University of Texas, MD Anderson Cancer Center kutatóinak cikke, amely a fázis III. ZUMA-7 klinikai vizsgálat ígéretes eredményeiről tudósított. A vizsgálat fő megállapítása, hogy a korai relapszáló vagy refrakter diffúz nagy B-sejtes limfómával (DLBCL) diagnosztizált betegek teljes túlélése (OS; overall survival) a jelenlegi standardnak számító kemoimmunterápiás kezeléshez képest jelentősen javult akkor, ha az első vonalbeli rituximab-antraciklin alapú kemoterápiát követően második vonalbeli kezelésként axicabtagene ciloleucel (axi-cel) CAR-T terápiában részesültek. A vizsgálat eredményeit az American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023-as éves konferenciáján ismertette Dr. Jason Westin, a vizsgálat vezetője.

A ZUMA-7 klinikai vizsgálat eredményei részletesebben

A ZUMA-7 egy 2018. januárjában indított randomizált, multicentrikus fázis III. klinikai vizsgálat (NCT03391466), amelyben a második vonalbeli kezelésként alkalmazott axicabtagene ciloleucel (axi-cel) CAR-T terápia (Yescarta) hatásosságát és biztonságosságát értékelték DLBCL-ben szenvedő felnőtt betegeknél a standard kemoimmunterápiával szemben. A 47,2 hónapos medián utánkövetési időszak adatai szerint az axi-cel terápia statisztikailag szignifikáns mértékben javította a betegek teljes túlélését, olyannyira, hogy a medián OS-t az utánkövetési időszakban sem sikerült még pontosan meghatározni, hiszen a Yescarta karon a betegek több mint fele még életben volt. A kontroll karon a medián OS 31,1 hónap volt, míg a becsült négyéves túlélési arány az axi-cel esetében 54,6%, míg a standard kezeléssel 46% volt, ami azt jelenti, hogy a CAR-T terápiával az elhalálozási kockázat 27,4%-kal csökkent a standard kezeléssel szemben.

A vizsgálat vezetője, Dr. Jason Westin szerint a ZUMA-7 volt 30 éve az első olyan fázis III. randomizált klinikai vizsgálat, amely agresszív limfóma esetében egy kuratív jellegű kezelésnél a teljes túlélés javulását eredményezte. A magas dózisú kemoterápia és az őssejt-transzplantáció csak a betegek kis részét gyógyította meg, viszont kivétel nélkül mindenkinél mellékhatásokat váltott ki. Ezzel szemben az axi-cellel kezelt betegcsoportban az életminőség gyorsabban javult.

A B-sejtes limfómák a non-Hodgkin limfómák egyik típuscsoportját alkotják, az Egyesült Államokban diagnosztizált összes limfómás megbetegedés 85%-át teszik ki, ezen belül a diffúz nagy B-sejtes limfóma (DLBCL) a leggyakoribb, incidenciája 30 ezer fő körüli. Az axi-celt az FDA 2017-ben engedélyezte a B-sejtes limfómák bizonyos formáinak kezelésére, és hatásosságát, biztonságosságát azóta is folyamatosan értékelik klinikai vizsgálatokban. A ZUMA-7 klinikai vizsgálatban összesen 359 refrakter vagy relapszáló DLBCL-ben szenvedő olyan beteg vett részt, akiknél az első vonalbeli terápia alkalmazását követően még nem telt el egy év. A progressziómentes túlélés (PFS; progression-free survival) az axi-cellel kezelt betegeknél 14,7 hónap volt a standard terápiánál tapasztalt 3,7 hónappal szemben, a becsült négy éves PFS pedig 41,8% ill. 24,4% volt a kezelt kar javára.

Az axi-cel biztonságossági profilja megegyezett a korábbi klinikai vizsgálatokból származó mellékhatás-profillal, és a nemkívánatos események kezelhetőnek bizonyultak. A legsúlyosabb mellékhatások a betegek 6%-ánál tapasztalt grade 3 súlyosságú citokin-felszabadulási szindróma, illetve a betegek 21%-ánál megfigyelt grade 3 vagy súlyosabb neurológiai események voltak.

Westin szerint a vizsgálat eredményei úttörőnek számítanak, mivel most először bizonyosodott be, hogy egy CAR-T terápia hatására valamilyen daganatos betegségben a betegek tovább éltek a standard kezeléshez képest. Ezért már most zajlik egy új vizsgálat, a ZUMA-23 betegeinek beléptetése, amelyben az axi-cel terápiát első vonalbeli kezelésként alkalmazzák majd.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Axi-cel significantly improves survival in trial patients with early relapsed or refractory large B-cell lymphoma

Survival with Axicabtagene Ciloleucel in Large B-Cell Lymphoma

Efficacy of Axicabtagene Ciloleucel Compared to Standard of Care Therapy in Subjects With Relapsed/Refractory Diffuse Large B Cell Lymphoma (ZUMA-7)

 

Irodalmi hivatkozás:

Jason R. Westin et al, Survival with Axicabtagene Ciloleucel in Large B-Cell Lymphoma, New England Journal of Medicine (2023). DOI: 10.1056/NEJMoa2301665

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.