hirdetés

Cirkadián ritmus az immunrendszer működésében

Az alvás/ébrenlét ritmus jelentősen befolyásolja a szervezetet védő barrier szövetek épségét, a veleszületett nyiroksejtek működését.

hirdetés

A Cell Reports folyóiratban május 7-én jelent meg a University of Michigan kutatóinak cikke, amelyben a veleszületett nyiroksejtek (ILCs; innate lymphoid cells) aktiválásának új aspektusait tárták fel. Azokat a helyeket, ahol testünk a külvilággal érintkezik - például a bőrön, a szem felszínén, a száj belsejében, a bél és a húgyutak bélésén keresztül - barrier szöveteknek nevezzük. Ezen szövetek védelmében segítenek a veleszületett nyiroksejtek, amelyek valamilyen észlelt veszély, fenyegetés hatására citokinek felszabadítását stimulálják, amelyek tovább aktiválják az immunrendszert. Ezeknek a sejteknek a mennyisége az öregedéssel természetes módon vagy bizonyos betegségek következtében lecsökkenhet.

Az ILC-k a csontvelőben termelődnek és a vérben keringenek. De vajon hogyan aktiválódnak, hogy betölthessék szerepüket, és mobilizálódva eljussanak azokba a szövetekbe, ahol pótolni képesek a kimerült állományt?

A most közzétett tanulmány szerint ezt a vándorlást a cirkadián ritmus szabályozza, amely egyike a Föld 24 órás nappali/éjszakai ciklusa által diktált számos biológiai folyamatnak. Ezért a kutatók azt vizsgálták, hogyan zajlik ez a folyamat olyan egerekben, amelyek éjszaka aktívak, nappal pedig alszanak.

Mind az egereknél, mind az embereknél a kortizol nevű stresszhormon ébredéskor tetőzik, míg a kortizol csökkenése, valamint a melatonin és az adenozin szintjének emelkedése álmosságérzetet vált ki. A kutatók a mostani vizsgálat során azt fedezték fel, hogy az ILCP-k, azaz a progenitor nyiroksejtek, amelyekből később ILC-k alakulnak ki, erősen expresszálják az úgynevezett óragéneket, ami azt eredményezi, hogy a nap különböző időszakaiban aktívak. A kutatók azt találták, hogy a kortizol növeli az ILCP-ken a CXCR4 nevű kemoattraktáns receptor aktiválódását, hogy a csontvelőben tartsa őket. Pihenés idején viszont az interleukin-18 citokin és a RORα receptor aktiválja az S1PR1 receptort az ILCP-ken, ami arra sarkallja őket, hogy a csontvelőből a vérbe kerüljenek.

“A sejtek felépítéséhez, kifejlődéséhez időre van szükség. A mostani eredmények arra utalnak, hogy ahelyett, hogy a sejteket a szervezet folyamatosan, képződésüket követően egyből felszabadítaná és a véráramba juttatná, a hatékonyság maximalizálása érdekében a szervezet szinkronizálódik egy olyan ritmusra, amelyben körülbelül 12 órán keresztül építi fel az ILCP-ket. Ez azt jelenti, hogy amíg a szervezet aktív, addig felépítés történik, majd alvás közben történik meg a felszabadítás” - összegzett Chang H. Kim, a tanulmány első szerzője. “Ez a folyamat naponta, a cirkadián ritmusnak megfelelően ismétlődik, és ahhoz szükséges, hogy a bélben a megfelelő szinten legyen tartható a barrier szövet ILC mennyisége. Ez azt sugallja, hogy ha megzavarjuk a cirkadián ritmust, akkor csökkenni fog az ILC-k mennyisége a szövetekben, ami sebezhetőbbé tesz a fertőzésekkel szemben és a mikrobiom egyensúlyának felborulásának kockázatával jár.”

Az ILC-k cirkadián ritmus szerinti mobilizálódása nem csak a nyiroksejtek funkcióinak megértése miatt fontos, hanem valószínűleg más típusú őssejtekre is igaz, és a kutatók szerint a jövőben bizonyos sejtterápiás eljárásokban is fontos szerephez juthat.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Circadian rhythm drives the release of important immune cells, study reveals

Circadian-clock-controlled endocrine and cytokine signals regulate multipotential innate lymphoid cell progenitors in the bone marrow

Irodalmi hivatkozás:

Qingyang Liu et al, Circadian-clock-controlled endocrine and cytokine signals regulate multipotential innate lymphoid cell progenitors in the bone marrow, Cell Reports (2024). DOI: 10.1016/j.celrep.2024.114200

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.