hirdetés

COVID-19 és mentális betegségek

Az új kutatás is alátámasztja azt az egyre növekvő számú bizonyítékot, mely szerint a COVID-19 betegség hatással lehet a mentális egészségre.

hirdetés

Egy több mint 18 millió felnőttet vizsgáló brit tanulmány szerint a SARS-CoV-2 fertőzést követően akár egy évig is emelkedett a mentális betegségek, köztük a depresszió és a súlyos mentális betegségek aránya, különösen azoknál a súlyos COVID-fertőzötteknél, akik nem voltak beoltva, ami a kutatók szerint azt is bizonyítja, hogy a védőoltás enyhítette a COVID-19 mentális egészségre gyakorolt káros hatásait.

Dr. Venexia Walker és munkatársainak a Bristoli Egyetemen (Bristol, Egyesült Királyság) végzett és a JAMA Psychiatry című szaklapban augusztus 21-én online online megjelent tanulmányát () megelőzően már számos közleményben taglalták a COVID-diagnózis és a mentális betegségek összefüggéseit, és mindegyikben igazolták a két betegség összefüggéseit. „Egyes tanulmányok olyan betegekre korlátozódtak, akik COVID-19-gyel kerültek kórházba, és a megjelent publikációkban a követés időtartama is eltérő volt. Fontos, a COVID-19 jellege alapvetően megváltozott, ahogy a védőoltás elérhetővé vált, de kevés adat állt rendelkezésre a védőoltás hatásáról a COVID-19 és a későbbi mentális betegségek összefüggéseire” – írják a szerzők, akik ennek feltárását is célul tűzték ki.

A brit tanulmányt három kohorszban végezték el - egy körülbelül 18,6 millió emberből álló kohorszban, akiknél a COVID-19-et diagnosztizálták, mielőtt a vakcina elérhetővé vált, egy körülbelül 14 millió felnőttből álló kohorszban, akiket beoltottak, és egy körülbelül 3,2 millió emberből álló kohorszban, akiket nem oltottak be.

A kutatók összehasonlították a COVID-19 utáni különböző mentális betegségek arányát a COVID-19 előtti, illetve a COVID-19 nélküli arányokkal, valamint az oltási státusz szerint.

A legtöbb vizsgált mentális betegség aránya a COVID-19 diagnózist követő első hónapban minden kohorszban jelentősen megemelkedett a COVID-19 előtti vagy a COVID-19 nélküli arányokhoz képest. Például a depresszió (ez volt a leggyakoribb mentális betegség) és a súlyos mentális betegségek korrigált kockázati arányai a COVID-19-et követő hónapban 1,93 és 1,49 voltak az oltás előtti kohorszban, illetve 1,79 és 1,45 az oltatlan kohorszban, szemben az 1,16 és 0,91 értékkel az oltott kohorszban.

A mentális betegségek arányának ilyen mértékű emelkedése főként a súlyos, kórházi kezeléshez vezető COVID-19 után volt megfigyelhető, és a nem beoltott felnőtteknél a súlyos COVID-19 után akár egy évig is magasabb maradt. A kórházi kezeléssel járó súlyos COVID-19 esetében a depresszió korrigált kockázati aránya a felvételt követő hónapban 16,3 volt az oltás előtti kohorszban, 15,6 a nem oltott kohorszban és 12,9 a beoltott kohorszban. A súlyos mentális betegség korrigált kockázati arányai a COVID kórházi felvételt követő hónapban 9,71 volt az oltás előtti kohorszban, 8,75 oltás nélkül és 6,52 oltással.

„Az egyéb mentális betegségek előfordulása nagyjából hasonló volt a depresszió és a súlyos mentális betegség előfordulási gyakoriságához, mind összességében, mind a COVID-19 esetében kórházi kezeléssel és anélkül” - írják tanulmányukban a szerzők.

 

A korábbi kutatásokkal összhangban az alcsoport-elemzések során azt találták, hogy a COVID-19 és a mentális betegségek közötti kapcsolat erősebb volt az idősebb felnőttek és a férfiak körében, etnikai csoportonként pedig nem voltak markáns különbségek.

Forrás:

Walker VM, Patalay, Coronado JIC, et al: COVID-19 and Mental Illnesses in Vaccinated and Unvaccinated People JAMA Psychiatry. Published online August 21, 2024. doi:10.1001/jamapsychiatry.2024.2339

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.