hirdetés

A poszt-COVID fáradtság szindróma oka

A mitokondriumok energiatermelő képességének romlása állhat a poszt-COVID tünetként jelentkező krónikus kimerültségérzet hátterében.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban január 4-én jelent meg az Amsterdam University Medical Center és a Vrije Universiteit Amsterdam (VU) kutatóinak cikke, amelyben a poszt-COVID vagy long-COVID szindróma következtében a felépülést követően is megmaradó krónikus fáradtság okát vizsgálták meg. Felfedezték, hogy a poszt-COVID-ban szenvedő betegek tartós fáradtságának biológiai oka van, ami az izomsejtekben lévő mitokondriumokkal asszociálható: ezek ugyanis kevesebb energiát termelnek, mint az egészséges populáció esetében.

“Egyértelmű változásokra bukkantunk az izmokban ezeknél a betegeknél” - nyilatkozta Michèle van Vugt, a cikk egyik szerzője.

A vizsgálatban összesen 25 poszt-COVID beteg és 21 egészséges kontroll személy vett részt. Arra kérték őket, hogy 15 percig kerékpározzanak. Ez a kerékpáros teszt a poszt-COVID-ban szenvedőknél a tünetek hosszú távú romlását okozta, amit megerőltetés utáni rosszullétnek (PEM; post exertional malaise) neveznek. Az extrém fáradtság egy ismeretlen, egyéni küszöbértéket meghaladó fizikai, kognitív vagy érzelmi megterhelés után jelentkezik. A kutatók egy héttel a kerékpáros teszt előtt és egy nappal a teszt után is megvizsgálták a betegek vérét és az izomszöveteit.

“A betegek izomszövetében több különböző rendellenességet is láttunk. Sejtszinten azt figyeltük meg, hogy az izom mitokondriumai, a sejtek energiatermelő szervecskéi a szokásosnál rosszabbul működnek, és kevesebb energiát termelnek” - fejtette ki egy másik szerző, Rob Wüst.

“A fáradtság oka tehát valóban biológiai eredetű. Az agynak energiára van szüksége a gondolkodáshoz, az izmoknak pedig a mozgáshoz. Ez a felfedezés azt jelenti, hogy most már elkezdhetjük kutatni a megfelelő kezelést a poszt-COVID szindrómában szenvedők számára” - tette hozzá.

A poszt-COVID-dal kapcsolatos elméletek egyikének feltevése, hogy a koronavírus részecskék a fertőzött emberek szervezetében maradhatnak. “Erre utaló jeleket az izmokban nem tapasztaltunk” - fejtette ki Van Vugt. Sőt, a kutatók azt is megfigyelték, hogy a vizsgálatban részt vevő betegek szíve és tüdeje jól működött. Ez azt jelenti, hogy a betegek kondíciójára gyakorolt hosszan tartó hatást nem a szív vagy a tüdő rendellenességei okozzák.

A testmozgás nincs minden esetben jó hatással a hosszú COVID-ban szenvedő betegekre. “Azt tanácsoljuk ezeknek a betegeknek, hogy nagyon ügyeljenek fizikális korlátaikra, és ne lépjék túl azokat. Olyan könnyű mozgásra gondoljanak elsősorban, amely még nem vezet a panaszok súlyosbodásához. Számukra hasznos lehet a gyaloglás, vagy az elektromos kerékpár használata annak érdekében, hogy fenntartsák kondíciójukat, de szem előtt kell tartani, hogy ez a határ minden betegnél más és más” - nyilatkozta a cikk első szerzője, Brent Appelman.

“Mivel a tünetek fizikai megterhelés után súlyosbodhatnak, a rehabilitáció és a fizioterápia egyes klasszikus formái kontraproduktívak is lehetnek az ilyen betegek felépülése szempontjából” - tette hozzá van Vugt.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers discover that tiredness experienced by long COVID patients has a physical cause

Muscle abnormalities worsen after post-exertional malaise in long COVID

Irodalmi hivatkozás:

Muscle Abnormalities Worsen After Post-Exertional Malaise in Long COVID, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-023-44432-3 www.nature.com/articles/s41467-023-44432-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.