hirdetés

D-vitamin-szint és tanulási zavarok

A tanulási zavarok előfordulási esélye nagyobb a január és március közötti időszakban fogant gyermekek körében – elképzelhető, hogy az anya D-vitamin hiánya miatt. 

hirdetés

Az American Journal of Epidemiology című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálatukban azt találták, hogy a január és március között fogant gyermekek 8,9 százalékánál jelentkezett tanulási zavar, míg a július és szeptember között fogantak 7,6 százalékánál.

A fenti tanulási zavarbeli különbségeket az autizmus, az intellektuális nehézségek és egyéb pl. diszlexiás problémák okozták, a tanulási zavarok egyéb okai (pl. látás- és hallásproblémák) és a testi betegségek tekintetében nem mutatkoztak szezonális különbségek.

Bár a szerzők ebben a vizsgálatban nem mérték a D-vitamin-szinteket, mégis úgy vélik, hogy  „ez lehet a legvalószínűbb magyarázata az észlelt trendeknek”.

A terhesség első három hónapja fontos időszak a magzati agy fejlődése szempontjából.

Az északi féltekén a januártól márciusig terjedő időszakban nem éri a várandósokat elegendő napfény ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben termelődjön szervezetükben D-vitamin. A korábbi tapasztalatok azt jelzik, hogy a D-vitamin hiánya zavart okoz az agy fejlődésében. Ha ez lehet a tanulási zavarbeli különbségek oka, akkor a terhesség alatti D-vitamin pótlással megelőzhetjük a tanulási zavarok egy részét.

A vizsgálatba bevont gyermekek annak a 2012-es irányelvnek a nyilvánosságra hozatala előtt születtek, mely minden várandós számára D-vitamin-pótlást javasol olyan kórállapotok prevenciója céljából, mint például a rachitis. „Fontos, hogy a várandósok szedjenek D-vitamint is tartalmazó étrendkiegészítőket, és ezt a terhesség folyamán a lehető leghamarább kezdjék el szedni, ideálisan már a terhesség tervezésének idején” – hangsúlyozza Jill Pell professzor, az Institute of Health and Wellbeing igazgatója.

A kutatók a Skóciában rutin módon regisztrált egészségi és oktatási adatokat állították párhuzamba annak érdekében, hogy több mint 800 000 skót iskolás gyermek adatait elemezzék a 2006 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan.

Gordon Smith, Cambridge Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának professzora hasonlóképp nyilatkozik: „Bár a jelen vizsgálatban nem mérték direkt módon a D-vitamin-szinteket, talán továbbra is ez a legésszerűbb magyarázat az észlelt trendekre. Ez még inkább aláhúzza annak fontosságát, hogy az egészségügyi dolgozók D-vitamin-pótlást javasoljanak a terhességet tervező, illetve várandós nőknek.”

A szerzők megjegyzik, hogy a koraterhességben előforduló influenza fokozott kockázata is befolyásolhatja az észlelt statisztikai variabilitást, mivel éppen a január és március közötti periódusra esik az influenzaszezon csúcsa.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.