hirdetés

Dapagliflozin cukorbetegség megelőzésre?

A dapagliflozin krónikus vesebetegségben és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél csökkentette az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

hirdetés

A The Lancet Diabetes and Endocrinology című folyóiratban Dr. Hiddo Heerspink (University of Groningen, Hollandia) és munkatársai a multicentrikus DAPA-CKD és DAPA-HF 3. fázisú, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatok eredményeiről számoltak be. A két vizsgálatban azt kutatták, befolyásolja-e a dapagliflozin a krónikus vesebetegségben (CKD) és szívelégtelenségben (HF) szenvedő betegeknél a diabetes kialakulásának kockázatát? A vizsgálatba vont résztvevők anamnézisében nem szerepelt cukorbetegség, és a HbA1c-értékük a kiinduláskor kevesebb, mint 6,5%-nál (48 mmol/mol) kevesebb volt.

Mindkét vizsgálatban előre meghatározott feltáró végpont volt az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség.

Összesen 4003 résztvevő (34,9% a DAPA-CKD-ben és 65,1% a DAPA-HF-ben) szerepelt. A résztvevők átlagéletkora 63 év volt; 73%-uk volt a férfi; 65%-uk kaukázusi, és 29%-uk ázsiai. A medián 21,2 hónapos követési idő alatt a placebo-csoportban a betegek 6,3%-ánál (eseményarány: 3,9/100 betegév) és a dapagliflozint szedők 4,3%-ánál (2,6/100 betegév) alakult ki 2-es típusú cukorbetegség (kockázati arány, 0,67). Nem volt heterogenitás a vizsgálatok között, és nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a dapagliflozin hatása előre meghatározott alcsoportokban –nem, életkor, glikémiás állapot, BMI, glomeruláris filtrációs ráta, szisztolés vérnyomás és kiindulási kardiovaszkuláris gyógyszerhasználat szerint– különbözött volna. Azon résztvevők 90%-ánál, akiknél 2-es típusú cukorbetegség alakult ki, a kiinduláskor prediabetest regisztráltak (HbA1c 5,7-6,4%). A 12 hónapos követés során nem észleltek változást a résztvevők átlagos HbA1c értékében (placebo-korrigált változás a dapagliflozin csoportban -0,01%/-0,1 mmol/mol).

A két vizsgálat összesített elemzése kimutatta, hogy krónikus vesebetegségben) és szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a dapagliflozin csökkentette az újonnan kialakuló 2-es típusú cukorbetegség előfordulását anélkül, hogy csökkentette volna a HbA1c-t. A szerzők szerint az a tény, hogy a dapagliflozin nem csökkentette a HbA1c-szintet, „a dapagliflozinnak a cukorbetegség patogenezisére gyakorolt ​​közvetlen jótékony hatását, például a béta-sejtek működésének vagy az inzulinérzékenység javulását támasztja alá”, de hangsúlyozzák, hogy további kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy például a CKD-ben vagy szívelégtelenségben nem szenvedő, illetve prediabeteses betegeknél a dapagliflozin képes-e megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Dr. Alice YY Cheng (University of Toronto) szerkesztői kommentárjában kiemeli, hogy sok CKD-ben vagy szívelégtelenségben szenvedő embernek van prediabetese, ezért körükben lenne a legfontosabb minden diabetes kialakulását csökkentő gyógymódnak. Fontosnak tartja, a dapagliflozin mellett kevesebb volt az újonnan fellépő 2-es típusú cukorbetegség, ami különösen annak fényében érdekes, mivel nem volt különbség a dapagliflozin és a placebo csoport között a HbA1c-értékekben, és a résztvevők közel 30%-ának volt alacsony az eGFR-értéke, ami korlátozza a dapagliflozin glükóz-csökkentő hatását.

Bár a végeredmény szempontjából nem lényeges, de tisztázásra szorul, hogy a prediabetes diabetesbe történő progressziójának csökkenése valódi megelőzés, vagyis megváltoztatja a cukorbetegség patofiziológiáját, vagy inkább az antihiperglikémiás terápia elfedő hatásának következménye. Eddig is számos indokolta az SGLT2-t krónikus veseelégtelenségben vagy szívelégtelenségben történő alkalmazását, a jelen vizsgálat további örvendetes indokkal bővítette az eddigi indikációk sorát.

A tanulmányt az AstraZeneca finanszírozta. A vizsgálat résztvevői is anyagi juttatásban részesültek a cégtől.

Forrás:

Forrás: https://bit.ly/3se66BD and https://bit.ly/3sc4Lva The Lancet Diabetes and Endocrinology, online November 29, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.