hirdetés

Ebola Zaire vírus elleni oltóanyag

Az FDA 2019. szeptember 17-én elsőbbségi engedélyezési eljárás alá vonta az Ebola Zaire vírus elleni V920 oltóanyagot, a végleges forgalmazási engedély kiadása márciusban várható.

hirdetés

Az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszer Hatósága (FDA) 2019. szeptember 17-én döntést hozott arról, hogy befogadja, és elsőbbségi engedélyezési eljárás (priority review) keretében vizsgálja a Merck (MSD) vizsgálati biológiai készítményét, a V920 kódnevű, Ebola Zaire vírus elleni oltóanyagot. A készítmény engedélyezésének várható időpontja (PDUFA-dátum, lásd lejjebb) 2020. március 14. Az FDA 2016 júliusában már áttörést jelentő terápia minősítést (breakthrough therapy designation) adott a V920 vakcina számára. Ebbe a kategóriába olyan gyógyszerek tartozhatnak csak, amelyek egyedül vagy kombinációban életet veszélyeztető betegség vagy állapot ellen alkalmazhatók, vagy amelyeknél a fejlesztés korai fázisából származó preklinikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a meglévő kezeléseknél egy vagy több klinikailag jelentős végpont esetében hatásosabbak. A breakthrough therapy csoportba kerülést kérvényezni kell, és az FDA 60 napon belül döntést kell, hogy hozzon. (Csaknem 100 ilyen kérés érkezik az FDA-hoz évente, átlagosan ezek egyharmadát fogadják el, a felét elutasítják, a beadott kérelmek 10-20%-át pedig a benyújtó vonja vissza.) Idén márciusban az Európai Gyógyszerügynökség is befogadta a szert, azaz az engedélyezési eljárás már Európában is folyamatban van.

PDUFA-dátum: az Egyesült Államok Kongresszusa 1992-ben fogadta el a Prescription Drug User Fee Act törvényt, mely jelentős változásokat hozott a gyógyszerengedélyeztetésben. Két fő intézkedése közül az egyik az volt, hogy a gyógyszeripari cégek a törzskönyvezési kérelmet csak egy meghatározott díj ellenében adhatják be, és ezt az összeget az FDA a gyógyszerértékelési központ (Center for Drug Evaluation and Research, CDER) működtetésére, fejlesztésére köteles fordítani. A másik intézkedés pedig az volt, hogy a törzskönyvezés (igen jelentősen) megemelt díjáért cserébe az FDA jelentősen le fogja rövidíteni a gyógyszerek engedélyezésének időtartamát, ami 1992 átlagosan még 34 hónap volt, de a törvény bevezetését követően egy évtizeden belül 16 hónapra csökkent, ma pedig már 10 hónapnál rövidebb. Az Ügynökség minden értékelés megindításakor közli a kérelem benyújtójával az engedélyezés tervezett időpontját (priority review estén 6 hónap, standard eljárás esetén 10 hónap), de ezeket a PDUFA-dátumokat hivatalosan soha nem hozza nyilvánosságra, mivel váratlan csúszások előfordulhatnak. A kérelmező gyógyszeripari vállalatok viszont saját hatáskörben, saját felelősségükre „megszellőztethetik” a PDUFA-dátumot, mivel az a tapasztalat, hogy a részvények árfolyama ilyenkor már csak a várakozástól is emelkedni szokott, valamint a küszöbön álló bejelentés jelentős vonzerőt jelenthet további befektetők számára.

 Az oltóanyagot a Merck (MSD) a NewLink Genetics Corporation-tól vásárolta meg 2014-ben, és azóta több külső partnert is bevonva számos fejlesztést hajtott végre a vakcinán, illetve több kormányzati szervvel együttműködve klinikai vizsgálati programot is létesített. Az együttműködő hatóságok, intézmények közé tartozott többek között az FDA, az USA Egészségügyi Minisztériumához tartozó orvosbiológiai kutatás-fejlesztésért felelős hatóság (BARDA, Department of Health and Human Service’s Biomedical Advanced Research Development Authority), valamint a Védelmi Minisztérium, azaz a hadsereg által koordinált Fenyegetéscsökkentő Ügynökség (DTRA, Department of Defense’s Defense Threat Reduction Agency), mely kifejezetten a tömegpusztító kémiai és biológiai fegyverek, hackertámadások, nukleáris fenyegetések ellen, azok megelőzése érdekében végzi tevékenységét.

Az oltóanyagot előállító üzem Németországban található, és a gyógyszeripari vállalat már megkezdte a vizsgálati készítmény felhalmozását azokban az országokban, amelyek a leginkább érintettek lehetnek egy hirtelen, váratlan járványkitörésben, azaz főleg a Kongói Demokratikus Köztársaság területén és a szomszédos államokban.

 

 Az ebola vérzéses lázról

A vírust a Kongói Demokratikus Köztársaság (egykori nevén Zaire) területén található Ebola folyó völgye után nevezték el (a folyót az őslakosság saját nyelvén Legbala néven emlegeti), ami közel található az első 1976-os ismert járványkitöréshez, egy flamand nővérek által vezetett misszionárius kórházhoz Yambuku faluban. Az első két Ebola vírus fajt eredetileg 1976-ban két, szimultán járvány során fedezték fel Szudánban (Sudan ebolavirus) illetve a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén (Zaïre ebolavirus). A betegség okozói az Ebolavirus nemzetségbe tartozó Ebola-vírusok, melyek közül jelenleg öt ismert. Az Ebola-vírusok a Filovírusok családjába tartoznak, a család másik fontos képviselője az ugyancsak vérzéses lázat okozó Marburg-vírus. A Filovírusok, így az Ebola-vírusok is, lineáris, nem-szegmentált, negatív egyszálú RNS-t tartalmaznak, amihez kovalensen nem kapcsolódnak fehérjék. A virális genom kb. tizenkilenc kilobázis hosszúságú és hét gént tartalmaz, ezek 3'-5' irányban az NP, a VP35, a VP40, a GP, a VP30, a VP24 és az L gének. A különböző típusú Ebola-vírusok nukleotid szekvenciái különböznek egymástól, és változó mennyiségű génátfedést tartalmaznak. Az ebola vírusgazdája a mai napig ismeretlen, de nagy valószínűséggel a gyümölcsevő denevér az. A vírusgazda jellemzője, hogy immunis a vírusra, és eddig egyedül a gyümölcsevő denevérben mutatták ki az ebolát úgy, hogy az nem produkálta a tüneteket.

1976 óta több mint 20 járvány volt Közép-Afrikában, aminek e jelentős részét a Zaire ebolavirus okozta, amely a legmagasabb halálozási mutatóval rendelkezik (akár 90%). Az élővilág rezervoárszerepe a betegség elterjedésében még nem tisztázott, de az egyik hordozó, mint előbb említettük, a gyümölcsevő denevér. A vírus eredetileg egy fertőzött állatról került át emberre, majd emberről-emberre testnedvekkel: vérrel, vizelettel, izzadtsággal, spermával, anyatejjel történő érintkezés útján terjedt. A lappangási idő 2-21 nap. A fertőzést a lázas, valamint az azt követő szakaszok folyamán adja tovább a beteg, akár holtában is. A vírust például spermából a betegség lezajlása után 61 nappal is ki lehetett mutatni. A betegséget leggyakrabban az Ebola RNS-ének, vagy antitestjeinek kimutatásával diagnosztizálják. A WHO 2015 márciusában engedélyezte az első Ebola-gyorsteszt használatát a fokozottan érintett országokban. Bár a ReEBOV antigén gyorsteszt nem olyan pontos, mint a nukleinsav próba, de 15 percen belül eredményt ad. A diagnózis pedig - tekintve a betegség igen súlyos lefolyását - életmentő lehet. A kezelés támogató jellegű, azaz nincs elfogadott és hatékony terápiás módszer. Kórházban az elveszett elektrolitok orális és intravénás pótlása, valamint láz- és fájdalomcsillapítás, a bélbántalmak enyhítése folyik. Az esetleges kísérő betegségek és fertőzések kezelése szintén fontos. A 2013 és 2016 közötti időszakban több tízezer embert betegített meg az Ebola vírusa Nyugat-Afrikában, ami az eddigi legnagyobb és leghosszabb járvánnyá nőtte ki magát. Azonban a bejelentett esetek száma (kb. 28.000) talán valójában jóval kisebb, mint a fertőzöttek tényleges száma, mivel csak a tünetekkel kísért megbetegedések jutottak a hatóság tudomására.

Az Ebola-vírusnak öt altípusa ismert: négy afrikai – Zaire Ebola-vírus, Sudan Ebola-vírus, Tai Forest Ebola-vírus, Bundibugyo Ebola-vírus – és egy, a Csendes-óceán nyugati parti területein előforduló Reston Ebola-vírus (csak tünetmentes fertőzést okoz). Kísérletek alapján a vírus nem nagyon ellenálló, napfény, kiszáradás, klór, szappan elpusztítja, de bizonyos felületeken (pl. üveg), alacsony hőmérsékleten (4°C) a kórokozó 50 napig is fertőzőképes marad. Magasabb hőmérsékleten (pl. szobahőmérséklet) vagy más felületeken (fém, műanyag, gyapjú) a kórokozó túlélése rövidebb. Fertőtlenítőszerekre érzékeny. Állatról emberre a fertőzött állat vagy az állati tetem vérével, testváladékával, nyers húsával való direkt kontaktus útján terjed. Emberről emberre a beteg/holttest vérével, nyálával, vizeletével, székletével, hányadékával, ondójával (a vírus az ondóban a gyógyulás után hét hétig jelen lehet), anyatejével, egyéb testváladékával, szervével/szövetével való direkt kontaktus útján, illetve ezekkel szennyezett injekciós tűkkel (nozokomiális) vagy éles eszközökkel való felületi sérülés révén, továbbá szennyezett ruhák, ágynemű, egyéb tárgyak, felületek közvetítésével bőr-, nyálkahártya-sérülésen átjutva terjed. (A szennyezett felületek, eszközök útján történő terjedés jelentősége kórházi körülmények között jelentős.) A kórokozó nem terjed szúnyogcsípés révén illetve levegő útján, a járvány által érintett területeken élő, onnan érkező nem-beteg emberekkel történt alkalmi érintkezés, papírpénz ill. pénzérme érintése során vagy uszodában sem.

A betegség hirtelen kezdődik lázzal, prodromális tünetekkel (1-5. nap): fejfájás, izomfájdalom, émelygés, torokfájás, kötőhártya-gyulladás, szívritmuszavar. A 2014. évi nyugat-afrikai járványban gyakori tünet az 5. napot követően jelentkező hányás, vizes hasmenés és hasi fájdalom. Az 5-7. naptól kezdődően makulopapulózus kiütés (főként arcon, nyakon, törzsön, karon), a betegség későbbi szakaszában vérzések jelentkezhetnek (orr, tüdő, tápcsatorna, injekciók helye, sebek). A beteg szövődménymentesen a 6-11. nap között gyógyul. A 6-16. nap között jelentkezhetnek a szövődmények: máj-, veseelégtelenség, vetélés, végül sokszervi elégtelenség alakulhat ki. Késői komplikációk: vírusperzisztálás következtében herezsugorodás, visszatérő hepatitisz, uveitisz, hajhullás. A letalitás a Marburg-vírus esetében 20–25%, az Ebola-vírus szudáni változatánál 50–65%, a zairei változatánál 77–88%. A fülöp-szigeteki majmokból kitenyésztett Reston törzs esetében tünetmentes fertőzéseket észleltek. A napjainkig rendelkezésre álló tudományos ismeretek alapján a lappangási időben az érintett személy nem fertőzőképes. A vér fertőzőképessége valószínűleg a betegség időszakára terjed ki. Az ondó hosszú ideig tartalmazhatja a vírust.

 Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

FDA Accepts Merck’s Biologics License Application (BLA) and Grants Priority Review for V920, the Company’s Investigational Vaccine for Ebola Zaire Virus

Az ebola vírus elterjedése

hirdetés
Cikk[245544] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.