hirdetés

Emlőrák metasztázis a nyirokcsomókban

A nyirokcsomókba bekerült emlőráksejtek képes lehet átprogramozni a nyiroksejteket, hogy azok toleránssá váljanak a tumorsejtekkel szemben.

hirdetés

A Massachusetts General Hospital kutatói a Journal of Experimental Medicine folyóiratban június 21-én megjelent cikkükben arról számoltak be, sikerült megfejteniük, hogyan képez áttéteket az emlőrák a nyirokcsomókban. Vizsgálatuk során a felvetett kérdés egészen pontosan az volt: „Hogyan lehetséges az, hogy bár elvileg a daganatellenes nyirokcsomók (TDLN; tumor-draining lymph nodes) lennének a tumor-antigén specifikus T-sejt termelés és hatékony immunválasz legfontosabb helyei a szervezetben, mégis pont ezekben a régiókban képez először áttétet az emlőrák több formája is, ahonnan aztán a test más részeire terjedhet, agyi, tüdő-, máj- és csontáttéteket képezve?”

A vizsgálat során a kutatók egy emlőrákos egérmodellben összehasonlították azon rákos sejtek génexpressziós mintázatait, amelyek az emlőszövetben tartózkodtak vagy áttétet képeztek a nyirokcsomókban. A következő lépésben megvizsgálták, hogyan viselkednek az immunsejtek a rákos sejtek jelenlétében. Végül pedig elemezték a humán emlőráksejtek génexpressziós mintázatáról már rendelkezésre álló, nyirokcsomó-metasztázisok során regisztrált adatokat.

Sikerült feltárniuk, hogy az egerek és az emberek nyirokcsomóiban lévő egyes emlőráksejtek olyan gének fokozott expresszióját mutatják, amelyek az MHC II. osztályba (MHC-II) tartozó fehérjéket kódolják, amelyek - ha jelen vannak az antigénprezentáló sejtek sejtfelszínén - részt vesznek az immunválaszok elindításában. Eddig ez megfelelne a nyirokcsomók normál működésének, és a daganatsejtek elleni fokozott immunválaszhoz vezetne. Csakhogy az MHC-II pozitív rákos sejtekből hiányoztak az úgynevezett ko-stimuláló molekulák, amelyek jellemzően az antigén-prezentáló sejteken vannak jelen, és amelyek az immunsejteket figyelmeztetik a veszélyre. Ennek eredményeként a nyirokcsomókban nagyobb volt a tumorsejtekkel szemben toleráns immunsejtek száma és kevesebb az aktivált immunsejt.

A kutatók ezt követően megvizsgálták, mi történik, ha a daganatsejtekből kiütik az MHC-II fehérjét kódoló gént. Próbálkozásukat siker koronázta: a gén kiiktatása a rákos sejtekben csökkentette a nyirokcsomó-metasztázisok kialakulását és a toleráns immunsejtek terjeszkedését egerekben, ami az állatok hosszabb túléléséhez vezetett. Ellenőrzésképpen megvizsgálták a jelenséget a másik oldalról is: MHC-II expresszióját elősegítő fehérje felülexpressziója a nyirokcsomó-metasztázisok fokozott kialakulását és a toleráns immunsejtek túlzott terjeszkedését okozta.

"Eredményeinknek jelentős következményei lehetnek a nyirokcsomó-metasztázisok elleni hatékony kezelések kifejlesztése, a daganatok más szervekre való átterjedésének megakadályozása és a tumorellenes nyirokcsomók immunizáló képességének helyreállítása szempontjából egyaránt" nyilatkozta a vizsgálat egyik vezető szerzője Pin-Ji Lei, a Massachusetts General Hospital kutatója.

A tanulmány másik vezető szerzője Timothy P. Padera szerint további kutatásokra van ugyan szükség ahhoz, hogy teljes képet kaphassanak a csoport eredményeinek klinikai jelentőségéről, de könnyen lehetséges, hogy a nyirokcsomók mikrokörnyezetében indukált daganatsejt-újraprogramozás komoly hatással lehet a betegek tumorellenes immunválaszának hatásosságára.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study sheds light on how breast cancer cells evade immune surveillance and survive in lymph nodes

Cancer cell plasticity and MHC-II–mediated immune tolerance promote breast cancer metastasis to lymph nodes

Irodalmi hivatkozás:

Pin-Ji Lei et al, Cancer cell plasticity and MHC-II–mediated immune tolerance promote breast cancer metastasis to lymph nodes, Journal of Experimental Medicine (2023). DOI: 10.1084/jem.20221847

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.