hirdetés

ESC 2014 -15: Terhességben veszélyes a műbillentyű

A ROPAC világméretű nyilvántartás a terhesség és a szívbetegségek közötti összefüggések gyűjtésére. A European Society of Cardiology idei kongresszusán elhangzott előadás azt ismertette, hogy a mechanikus szívbillentyűvel élő nők terhessége esetén nagy a mortalitás, a vetélés és a halvaszülés kockázata.

hirdetés

Mivel ma már az egész világon a szív- és érbetegségek jelentik a halál leggyakoribb okát, mind több nemzetközi szervezet alakul ennek kutatására. A European Society of Cardiology 2009-ben indította az EORP (EurObservational Research Programme) szervezését. Ennek része a ROPAC (Registry Of Pregnancy And Cardiac Disease) nevű világméretű nyilvántartás, mely fölméri a terhesség és minden típusú szívbetegség összefüggését.

Nem véletlen, hogy ez a fontos téma az idei ESC-kongresszus „Forró témák” című ülésszakába került. Az előadó, Jolien W. Roos-Hesselink professzor mindjárt a referátum kezdetén bemutatta a legfontosabb eredményeket: a műbillentyűvel élő nők mortalitása a terhesség végéig 1,4% volt, és 20%-uk a 9 hónap alatt elvesztette magzatát.

„A szívbetegség az anyai halálozás leggyakoribb oka mind a fejlett, mind a fejlődő országokban – mondotta a professzorasszony. – A terhesség alapvető hemodinamikai változások egész sorát indítja el: megnő a perctérfogat, a szisztolés volumen, a szívfrekvencia, és a szívnek mindehhez alkalmazkodnia kell. Az egészséges szív képes erre, de a beteg szív nem tud alkalmazkodni az élettani kívánalmakhoz, ezért az anyai és a magzati mortalitás növekszik.”

Folytatásul hangsúlyozta, hogy a terhesség az előbbieken kívül a véralvadást is elősegíti. Vizsgálták a műbillentyűk működésével kapcsolatos ilyen változásokat is, beleértve a különböző antikoaguláns módszereket és azok következményeit. A kutatók 2008-tól a ROPAC regiszterben 3500 terhes asszony adatait gyűjtötték össze 48 ország 132 orvosi központjában. Az előadás 212, billentyűprotézist viselő asszony részletes vizsgálatán alapult.

A terhesség alatt a betegek 1,4%-a meghalt. A graviditás 24. hetéig 16%-uk elvetélt, azt követően 2,8%-uk vesztette el magzatát. Vérzéses szövődmény 23%-ban fordult elő, trombotikus esemény pedig 6,1%-ban. A műbillentyűvel élők legsúlyosabb szövődménye a trombózis: ez 10 esetben (4,7%) következett be. Ezek mortalitása is magasabb volt (1,4%) a többi nyilvántartott szívbeteghez képest (0,2%).

A műbillentyűs várandós nők 80%-ának volt élveszülése. Ez szignifikánsan rosszabb arány, mint a szövetbillentyűvel élőké (98%) vagy a nyilvántartásban szereplő többi szívbeteg asszonyé (98%).

Az egyes trimeszterekben (< 14 hét, 14–36 hét, 36 héttől a szülésig) az antikoaguláció módszere változott. A leggyakoribb technika (43%) először heparin, majd K-vitamin-antagonista, végül ismét heparin adása volt. Az asszonyok 21%-át mindhárom trimeszterben heparinnal kezelték, 20%-uk pedig K-vitamin-antagonistát szedett az első két trimeszterben, majd az utolsóban heparint kapott. Az utóbbi eljárás nagyobb késői fötális mortalitással járt (16%), mint az előző két technika (kb. 3%).

A műbillentyűvel élő asszonyoknak feltétlenül szükségük van hatékony alvadásgátlásra, de ez vérzéses szövődmények oka lehet, főleg szülés közben. A műbillentyűs nők esetében fontos, hogy orvosaik figyelmeztessék őket erre, és arra is gondoljanak, hogy lehetőleg milyen műbillentyűtípust válasszanak a műtét során. Bár a mindhárom trimeszterben folytatott K-vitamin-antagonista-kezelés jelentős terhességi veszteséggel járt, egyelőre egyik módszer sem bizonyult egyértelműen biztonságosabbnak a többinél.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.