Szülés után hosszabb és fokozottabb a trombózis kockázat

Az Amerikai Stroke Társaság konferenciáján arról számoltak be, hogy szülés után kétszer hosszabb ideig fokozott az édesanyák trombózis-kockázata, mint azt korábban gondoltuk.

hirdetés

Az Amerikai Stroke Társaság San Diegóban megrendezett idei Nemzetközi Stroke Konferenciáján ismertetett vizsgálat több mint 1,6 millió nő bevonásával zajlott: mindegyikük 2005 és 2010 között hozott világra gyermeket Kalifornia valamelyik kórházában. Közülük nagyjából ezernél alakult ki vérrög, néhány kismamánál pedig a vérrög következtében stroke, szívinfarktus és mélyvénás trombózis is.

A kutatók megállapították, hogy nagyjából a szülés idején volt a legmagasabb a nőknél a vérrög kialakulásának kockázata. A szülést követő első hat hétben a kockázat mértéke nagyjából tizenegyszerese maradt a normálisnak, majd a hetedik és a tizenkettedik hét között a normális érték 2,2-szeresére csökkent. A tanulmány szerint a kockázat mértéke a szülés utáni 13. és 18. hét között esett vissza majdnem normálisra.

"Ezek a komplikációk nagyon ritkák, ugyanakkor végzetesek lehetnek" - mondta a vizsgálatban részt vevő Hooman Kamel, a Cornell Egyetem New Yorkban működő orvosi karának neurológus professzora. "Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen a tünetekkel" - hangsúlyozta a szakember.

Elmondta, amennyiben valaki mellkasi fájdalomhoz, nehéz légzéshez, az egyik láb megduzzadásához, fájdalmához vagy hirtelen jelentkező súlyos fejfájáshoz hasonló tünetet tapasztal, sürgősen keressen fel szakembert. "Ezeket a tüneteket minden esetben komolyan kell venni, de a terhesség, illetve a szülés utáni időszakban különösen nagy figyelmet kell rájuk fordítani" - tette hozzá.

A vérrögök kialakulásának kockázata az ösztrogénszint megemelkedése és a véralvadási tényezők változása miatt nő meg a terhesség során. A szülést követő hónapokban aztán a hormonszint visszaáll a normálisra. Egyéb tényezők, köztük az elhízottság, a rákkezelés és a szív- vagy tüdőbetegség is növelheti a vérrög kialakulásának kockázatát.

 

Forrás: LiveScience, MTI

hirdetés

A rovat támogatója a Boehringer Ingelheim.

cimkék


 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.