hirdetés

Fibromialgiás fájdalmon is segít a mozgás

Fibromialgiában a testedzés aktiválja a fájdalom modulációjával kapcsolatos agyi központokat, és hatásos kezelés lehet.

hirdetés

„Az akut testgyakorlás átmenetileg csökkentette a centrálisan mediált fájdalmat” – mondta dr. Laura Ellingson, PhD, az Iowa Állami Egyetem (Ames) kineziológiai tanársegédje az American Pain Society (APS) 34. éves találkozóján .

A fibromialgia komplex és nagyrészt megmagyarázatlan betegség, de egyik fő tünete a fájdalom moduláció rendellenessége. Ha megértjük, hogy hogyan zajlik ez a moduláció a központi idegrendszerben, akkor többet tudhatunk meg az állapot okáról.

Egyes korábbi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy testedzés után csökken a fájdalomérzékenység, míg mások semmilyen hatást nem találtak, sőt akár a fájdalom fokozódását.

Ebben a vizsgálatban funkcionális MRI-vel tanulmányozták a testedzés fájdalom csökkentő hatását 12 fibromialgiás nőben. A nők átlagos életkora 39,5 év volt, és egy fibromialgia kérdőív (Fibromyalgia Impact Questionnaire) kitöltésekor átlagos fájdalompontszámuka 10-tól 100-ig terjedő skálán 52,9 volt.

A nők 25 percen át mérsékelt intenzitással bicikliztek egy szobabiciklin, s ezután, valamint egy héttel később, nyugalmat követően fájdalomérzetüket képalkotó vizsgálattal tesztelték.

A képalkotás alatt bal tenyerüket fájdalmas hőingerekkel ingerelték (44°C, 46°C és 48°C), s a betegek értékelték az ingerek intenzitását és kellemetlenségét.

Mind az intenzitást, mind a kellemetlenséget 2 ponttal kevesebbre értékelték egy 20 pontos skálán a testgyakorlás, mint a nyugalom után.

A testgyakorlást követően a betegek fibromialgiás fájdalma 5 ponttal csökkent egy 0–100 pont közötti skálán. A nyugalom után viszont 7 ponttal erősebb lett a fájdalom. Az alkalmazott skála a McGill Pain Questionnaire Visual Analogue Scale volt.

Az agyról készített képeken az látszott, hogy testedzés után szignifikánsan aktívabb volt a bal insula elülső része, mint a nyugalmat követően.

A szekció moderátora azt mondta, hogy „a testedzés a legjobb antidepresszáns és fájdalomcsillapító, amit valaha kitaláltak”. „De ezek a betegek húzódoznak a testgyakorlástól, mivel a mozgást fájdalmasnak érzik. Végül nem lesz fájdalmas, de ezt az akadályt először le kell győzni.”

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.