hirdetés

Gerincvelői neuronhálózat felelős a krónikus fájdalomért

Egyes krónikus fájdalom zavarokban – amilyen például a fibromialgia és a végtagok fantomfájdaloma – már egy gyöngéd érintés is elviselhetetlen fájdalmat okoz. Egy friss kutatás alapján új terápiák lehetősége merül fel.

hirdetés

A fájdalomnak rendszerint nyilvánvaló oka van – de nem mindig. Ha valaki egy forró tárgyhoz ér vagy egy éles késsel megvágja megát, nem csoda, hogy ez fáj neki. De bizonyos krónikus fájdalom zavarokban – például fibromialgia vagy fantomfájdalom esetén – már egy gyöngéd érintés is elviselhetetlen fájdalmat okozhat.

Nagy áttörésnek tekinthető, hogy a Salk Intézet és a Harvard Egyetem orvoskarának kutatói által vezetett egyik új kutatás során azonosítottak a gerincvelőben egy fontos idegi mechanizmust, amely téves fájdalomjeleket tud küldeni az agy felé.

Felfedezték azokat a gerincvelői neuronhálózatokat, amelyek egérben feldolgozzák és továbbítják a fájdalomjeleket, s ezzel lefektették az alapjait azoknak a terápiáknak, amelyekkel kezelni lehet azokat a fájdalom zavarokat, amelyeknek nincs nyilvánvaló fizikai okuk. A kutatást leíró közleményt 2014. november 20-án publikálták a Cell online kiadásában.

„Mostanáig a fájdalmat feldolgozó spinális neuronhálózat fekete doboz volt” – mondta Martyn Goulding, a Salk Intézet molekuláris neurobiológiai laboratóriumának professzora, a közlemény egyik szenior szerzője. „Az első lépés annak megértésében, hogy miként keletkezik a krónikus fájdalom a diszfunkcionális neuronális feldolgozásból azoknak az idegsejteknek az azonosítása volt, amelyek részei ennek a neuronhálózatnak.”

A krónikus fájdalomtól szenvedő betegek gyakran érzékenyek olyan ingerekre is, amelyek normális esetben nem váltanak ki fájdalmat, például egy enyhe érintésre vagy a bőrhőmérséklet kis megváltozására. Ezt allodíniának nevezik, és előfordul fibromialgiában és az idegek sérülései esetén (pl. diabéteszben, rákban és autoimmun betegségekben).

Máskor a misztikus fájdalom egy végtag amputációja után lép fel, s a beteg a hiányzó végtagban érzi. Ezek az érzések néhány hónap alatt csökkenhetnek, de máskor hosszú távon fennmaradnak.

„Ezek a zavarok rendkívül frusztrálóak a betegek számára, mivel még ma sem tudjuk kezelni őket” – mondta Quifu Ma, a Harvard neurobiológus professzora, a közlemény másik szenior szerzője.

A tudósok már régóta úgy vélik, hogy a fájdalomjeleket a végtagok szenzoros neuronjai továbbítják a gerincvelőbe, olyan átkapcsoló idegsejtekhez, amelyek azután a jelet az agyba juttatják. E három szakasz mindegyikében – a végtagokban, a gerincvelőben és az agyban – megváltozhat a fájdalominformáció, vagy akár blokkolódhat is, mielőtt az agyba jutna. A gerincvelői neuronhálózat különösen fontos ebből a szempontból, mivel kapuzni tudja a fájdalmas ingerületeket, azaz szabályozni képes, hogy csak a legfontosabb fájdalomingerek haladjanak tovább.

A korábbi vizsgálatok szerint kétfajta szenzoros neuron vesz részt ebben az idegsejt-hálózatban: a fájdalom- és a tapintási receptorok.

A mostani kutatásban azt akarták megtudni, hogy pontosan milyen gerincvelői idegsejtek vesznek részt ebben a hálózatban. Felderítették a fájdalomjelek feldolgozásában játszott szerepét két olyan neurontípusnak, amelyek a gerincvelő hátsó szarvában vannak, ott, ahol a szenzoros neuronok kapcsolatba lépnek a gerincvelői idegsejtekkel.

Felfedezték, hogy a bőr mechanoreceptorainak egy fajtája, amelyek a fájdalomingereket érzékelik, egy feedback kör részeit alkotják, amelyben a sztomatosztatin nevű hormont termelő serkentő neuronokat a dinorfint szintetizáló idegsejtek gátolják (a dinorfin egy természetes fájdalomcsillapító molekula, amelynek hatásai az ópiodékéhoz hasonló). Úgy látszik, hogy a kutatók által azonosított gátló neuronok szabályozzák, hogy a tapintási ingerek aktiválják-e a serkentő idegsejteket, s ha igen, akkor ezek fájdalomjeleket küldenek az agyba.

Ez az eredmény magyarázatot adhat arra, hogy allodínia esetén miért okozhat már egy gyöngéd érintés is fájdalmat: ha a fájdalommal kapcsolatos idegi hálózatban valami torzulás következik be, akkor a tapintás, amelyet normálisan a mechanoreceptorok közvetítenek, olyan neuronokat aktivál, amelyek fájdalomjeleket váltanak ki. Hasonlóképpen, azok a mechanoreceptor rostok, amelyek a hiányzó végtagból jutnak a gerincvelőbe, hibás fájdalomjeleket generálhatnak.

„Normálisan csak a fájdalomreceptorok révén jut fájdalomjel az agyba, azonban ha a dinorfint termelő gátló neuronok elpusztulnak, már az érintést is fájdalmasnak érzi a személy” – mondta Goulding professzor. „Ennek alapján elkezdhetjük megérteni, hogy mi történik azokban a fájdalom zavarokban, amelyekben a fájdalom oka teljesen ártalmatlannak vagy ismeretlennek tűnik.”

 

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.