hirdetés

Gondolkodási nehézségek reanimáció után

Hirtelen, váratlan szívhalált követő reanimáció után gyakran észlelhetők gondolkodási, emlékezési zavarok, de hasonló zavarok jelentek meg a vizsgálatba kontrollként bevont, infarktus utáni betegek csoportjában is. Lehet, hogy a háttérben nem az átmeneti agyi hipoxia áll?

hirdetés

Svédországban a Lundi Egyetem kutatói a váratlan, hirtelen szívhalálból sikeresen újraélesztett emberek vizsgálatával foglalkoznak. Európából és Ausztráliából 950 reanimált embert sikerült összegyűjteniük. Az ő tanulmányozásuk alapján, a közelmúltban közölték azt a vizsgálatot, amely igazolta, hogy az újraélesztést követően a 33, illetve 36°C-on utókezelt betegek gyógyulási esélye nem különbözik.

Ugyanezt a betegcsoportot tovább tanulmányozva észrevették, hogy gyakran alakult ki gondolkodási, a memóriát és figyelmet érintő zavar. Valószínűnek tartották, hogy ez az átmeneti, de minden ilyen esetben bekövetkező agyi hipoxia következménye, és így folytatták a vizsgálatot. Kontrollként szívinfarktus után hospitalizált betegeket választottak.

Tobias Cronberg, a Skåne Egyetemi Kórház neurológus konzultánsa azt nyilatkozta, hogy bizonyosak voltak abban: a két csoport között egyértelmű különbséget találnak, hiszen a posztinfarktusos betegek nem kerültek agyi oxigénhiányos állapotba. Meglepetésükre az infarktus után vizsgáltaknál hasonló, enyhe agyi változásokat észleltek, mint a hirtelen szívhalál miatt újraélesztett betegek csoportjában.

Úgy gondolják, hogy a gondolkodásbeli károsodást elsősorban azok a kockázati tényezők magyarázzák, amelyek a különböző szíveltérések hátterében vannak: a cukorbetegség, a hipertónia, a magas koleszterinszint. Korábban több tanulmány jelezte, hogy ezek növelik a demencia bekövetkezésének esélyét.

„Arra következtetünk, hogy szívmegállást követően nemcsak az életet kell megmenteni, hanem csökkenteni szükséges ezeket a kockázati tényezőket is, például egészséges étkezéssel és több mozgással. Egyébként ezek az emberek demenciától veszélyeztetett betegek” – mondotta Dr. Cronberg, aki bizonyos abban, hogy hirtelen szívhalál után nemcsak a betegek fizikai állapotát kell egyenesben tartani, hanem szükséges foglalkozni a memóriájukkal és figyelmükkel is.

A munkacsoport úgy látja, hogy a hirtelen szívhalálból újraélesztett betegek legtöbbjének életminősége hasonló az általános népességéhez. Ebben azonban annak is szerepe lehet, hogy a túlélők tisztában vannak azzal: a halál előszobájából visszatérvén minden okuk megvan rá, hogy elégedettek legyenek sorsukkal.

„Nem csak azt sikerült bizonyítani, hogy az erélyesebb hűtés, illetve a mérsékeltebb hipotermia egyformán hatékony utókezelés. A vizsgálat folytatásában az is igazolódott, hogy hogy a gondolkodási képesség azonos módon alakul a 33, illetve 36°C-on tartott betegek csoportjában, ami gyakorlatilag megerősíti a korábban ismertetett eredményeket” – foglalta össze Dr. Cronberg. A közleményt a JAMA Neurology közölte.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.