hirdetés

Hagyjuk a babát sírni, jobban alszik!

Egy most megjelent vizsgálat szerint azonban minden érintett számára nyugodtabb éjszakai pihenést biztosít, ha a szülők hagyják a babát sírni.

hirdetés

A tanulmány a „fokozatos elalvásnak” („graduated extinction”) nevezett technikát javasolja, ami lényegében azt jelenti, hogy hagyjuk, hogy a baba álomba sírja magát. Azt mondják, hogy ez hosszabb alvásidőt eredményez mind a csecsemő, mint a szülők számára.

A vizsgálat eredményeit a Pediatric című lapban hozták nyilvánosságra a közelmúltban.

 „A szülők számára természetes, hogy aggodalmat kelt bennük, ha a baba éjszaka sír – mondják a szerzők. − Miközben jól dokumentált tény, hogy az alvásmegvonás családi distresszt okoz (beleértve az anyai depressziót is), reményeink szerint ezek az eredmények segíthetik a szülőket abban, hogyan próbálják kezelni a saját és gyermekük alvásával kapcsolatos problémákat.”

A szerzők véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatot indítottak, melybe 42, 6 és 16 hónapos kor közötti csecsemőt és azok szüleit vonták be. Minden csecsemőnél 6 hónapos koruk óta álltak fenn problémák az éjszakai alvással.

Tizennégy csecsemő szüleit arra kérték, hogy alkalmazzák a fokozatos elalvás technikáját 12 hónapon keresztül.

A Ferber-módszernek nevezett technika lényege, hogy a szülők figyelmen kívül hagyják a baba sírását, és csak bizonyos időközönként ellenőrzik, az egyes ellenőrzések közötti időtartamot fokozatosan növelve. A módszer alapelve, hogy meg kell tanítani a babát arra, hogy elfogadja, hogy a sírására senki nem jön a segítségére, ami végső soron csökkenti a sírást és javítja az alvást.

Másik 14 csecsemő szülei ennél egy „finomabb” technikát alkalmaztak (angol elnevezéssel „bedtime fading”) 12 hónapon keresztül. Ennek lényege, hogy a fektetés idejét minden nap fokozatosan későbbre tolták abból a megfontolásból, hogy így a csecsemő álmosabb lesz és könnyebben elalszik.

A fennmaradó 14 csecsemő szülei szolgáltak kontrollcsoportként, akik semmilyen elaltatási technikát nem alkalmaztak.

A szerzők azt találták, hogy az első módszer alkalmazása esetén a csecsemők minden éjjel átlagosan 13 perccel hamarább aludtak el, mint a kontrollcsoport tagjai, és kevesebb volt az éjszakai ébredések száma is.

A kutatók mérték a stresszhormonnak tekintett kortizol szintjét a nyálban, mely nem jelzett szignifikáns különbségeket a stressz mértékében a két csoport között. Ugyancsak nem észleltek különbségeket az egyes csoportok között a szülők hangulatában és a szülői stressz mértékében sem.

A szerzők megjegyzik, hogy sok szülő továbbra is vonakodik alkalmazni a fokozatos elalvás technikáját, noha a vizsgálat bizonyította, hogy a technika teljesen ártalmatlan. Nem mutatkoztak különbségek a módszert alkalmazók és nem alkalmazók között sem a szülő−gyermek kötődésben, sem pedig a csecsemők emocionális és magatartási problémáinak előfordulása tekintetében.

A második módszert alkalmazó szülők az altatási idő átlagosan 10 perces megrövidülését tapasztalták a kontrollcsoporthoz képest. Az éjszakai ébredések számát tekintve azonban nem volt jobb a helyzet, mint a kontrollcsoportban.

Azon szülők számára, akik továbbra is idegenkednek az első módszertől, azt javasolják, hogy először a második, gyengédebb technikával próbálkozzanak meg.

„Reményeink szerint a 6−16 hónapos csecsemők szülei jobban megismerik és elsajátítják a második módszert annak érdekében, hogy a csecsemők már este idejekorán elaludjanak. Ily módon nem feltétlenül oldható meg az éjjel gyakran ébredő csecsemő problémája, de bizonyítottnak látszik, hogy az sem jelent veszélyt a baba számára, ha a szülők hagyják, hogy addig sírjon, míg el nem alszik” – foglalja össze a vizsgálat tapasztalatait a kutatás vezetője.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.