hirdetés

Hamis áfonya Győr-Moson-Sopron megyében

A Győr-Moson-Sopron megyei kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága múlt heti közleményében felhívja a figyelmet, hogy a piacokon ismét megjelent a hamis áfonya több fajtája. Az ebszőlő vagy más néven kerti csucsor termése nagyon hasonló az áfonyához, de fogyasztása akár súlyos egészségkárosodást is okozhat.

hirdetés

A burgonyafélék családjába tartozó ebszőlő (kerti csucsor) termése fürtben képződik, az éretlen termések zöldek, de héjuk az érés kezdetén ragyogó fekete színű lesz, a húsa zöld színű marad! Nyersen fogyasztva a bogyókban levő szolanin méreganyag kisebb adagban hányást, hasmenést, fejfájást, hőemelkedést, kábultságot, nagyobb mennyiségben heveny rosszullétet idézhet elő. A termés ínyencségnek számító lekvár-alapanyag, de csak teljesen éretten, már megpuhult gyümölcshússal szabad használni dzsemnek, lekvárnak megfőzve! Az érés jelei: a gyümölcs húsa bordó színűvé válik, a fekete héj elveszti fénylő árnyalatát, a gyümölcs húsa megpuhul, és kellemes ízűvé válik. A növény formagazdag, több típusa is megtalálható hazánkban is (Solanum melanocerasum, de Solanum intrusum, Solanum scabrum és Solanum nigrum guineense).

Szolanint (és a vele rokon szerkezetű kakonint) a burgonyafélék számos tagja termel a rovarok, betegségek és predátorok elleni védekezésül, a burgonya (Solanum tuberosum), a paradicsom (Solanum lycopersicum), a padlizsán (Solanum melongena).

A burgonya érett gumói csak 0,002-0,01% szolanint tartalmaznak, ez a mennyiség az emberre és az állatokra veszélytelen. Az éretlen vagy az öreg, kicsírázott gumókban már 0,06% is lehet a mérgező alkaloidból, a csírában pedig ennél egy nagyságrenddel több is, tehát az ilyen burgonya már mérgező is lehet. Az érett burgonya fény hatására a benne képzősdő klorofil miatt zöldül meg, de mezzel párhuzamosan megkezdődik a glikoalkaloidok képződése is. Mivel a szolanin főként a felszín közelében koncentrálódik, a zöld héjú vagy kicsírázott gumókat –ha mindenképp ragaszkodunk elfogyasztásukhoz- főzés előtt vastagon meg kell hámozni, és sok vízben kell főzni, hogy a mérgező anyag kioldódjon. Az Egyesült Államok Egészségügyi Hatósága óva int nem javasolja az ilyen burgonya fogyasztásától.

A paradicsom zöld, éretlen bogyójában nincs szolanin, színét a szolanin nem mérgező rokon vegyületei: tomatin, dehidrotomatin és filotomatin okozzák.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága fokozottan ellenőrzi a megyei piacokat és egyúttal kéri a vásárlókat, hogy alaposan győződjenek meg arról, hogy valóban áfonyát vagy hamis áfonyát vásárolnak-e! Nyersen semmiképpen se fogyasszák a „hamis áfonyát”! Amennyiben ezt megtették és panaszaik vannak, haladéktalanul forduljanak orvoshoz és közöljék vele, hogy mit, mennyit fogyasztottak – írják közleményükben.

 

Forrás: Kisalföld, wikipédia

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.