hirdetés

Hát- és a térdfájdalomra ne szedjen paracetamolt

A paracetamol hatástalan volt a derékfájás esetén, és csak klinikailag jelentéktelen mértékben enyhítette a csípő és a térd oszteoartritisze okozta fájdalmat, viszont megnégyszerezte a májfunkció rendellenességének kockázatát.

hirdetés

Ausztrál kutatók március 31-én publikáltak a British Medical Journal-ban egy szisztematikus áttekintést és metaanalízist, amelynek alapján azt javasolják, hogy újra kellene gondolni a paracetamol első vonalbeli szerepét az oszteoartritiszben, és meg kellene változtatni a derékfájásra vonatkozó klinikai kezelési irányelveket.

Dr. Edward Michna, a Brigham and Women's Hospital (Boston, Massachusetts, USA) fájdalomkutató központjának igazgatója - aki nem szerepelt a szerzők között - azt mondta, hogy az eredmények érdekesek, de minden metaanalízis korlátja az, hogy minősége nem lehet jobb, mint az eredeti vizsgálatoké, és torzítást okozhat az, hogy vizsgálatokat tettek közzé a kérdéssel kapcsolatban. És hozzátette: „Nem tulajdonítanék túl nagy jelentőséget ezeknek az eredményeknek. Nagyon változó, hogy a betegek hogyan reagálnak a fájdalomcsillapítókra; vannak a pácienseknek olyan alcsoportjai, akiknek használ a paracetamol, és valószínűleg továbbra is első vonalbeli kezelésként használható náluk.” Hozzátette, hogy a nonreszpondereknek abba kellene hagyniuk a paracetamol alkalmazását (de ezt nem mindig teszik meg), mivel náluk a kockázat meghaladja az előnyöket. „Az a probléma, hogy a betegek frusztrációjuk és szorongásuk miatt akkor is folytatják a gyógyszerszedést, ha az nem hat, mert úgy érzik, hogy ezzel tesznek valamit a fájdalom megszüntetéséért” – mondta.

Ezzel nem mindenki ért egyet. Dr. Raveendhara R. Bannuru, a Tufts Egyetem vezető munkatársa szerint az ausztrál tanulmány egy újabb bizonyíték azoknak az eredményeknek a sorában, amelyek alapján újra kellene gondolni a paracetamol szerepét. Dr. Bannuru, aki maga szintén nem vett részt a jelen tanulmány készítésében, nemrég hasonló következtetésre jutott a térd oszteoartritiszének farmakológiai kezelésével foglalkozó metaanalízisében.

A spinális fájdalom és az OA első vonalbeli kezelése általában gyógyszeres. Számos amerikai, európai és nemzetközi társaság irányelvei szerint elsőként a paracetamolt ajánlott alkalmazni.

Gustavo C. Machado, aki PhD diák a Sidney-i Egyetemen, Ausztráliában, Manuela L. Ferreira, PhD, docens vezetésével 13 randomizált, kontrollált vizsgálat adatait elemezte, amelyek több mint 5000 derékfájós (n=1825) és csípő/térd OA-s (n=3541) betegben hasonlították össze a paracetamol és a placebo hatásosságát és biztonságosságát. Az elsődleges kimenetel a fájdalom (0–100 pont), a mozgáskorlátozottság (0–100 pont) és az életminőség volt. A másodlagos kimenetelek pedig a nemkívánatos hatások, az adherencia és a plusz fájdalomcsillapítók használata. A bizonyítékok minőségét a kutatók a GRADE (Grading of Recommendatins, Assessment, Development and Evaluation) megközelítéssel mérték fel.

A derékfájás esetében jó minőségű bizonyítékok támasztották alá, hogy rövid távon a paracetamol nem csökkentette sem a fájdalmat, sem a mozgáskorlátozottságot, és nem javította az életminőséget sem.

A csípő és a térd OA-ban jó minőségű bizonyítékok szóltak amellett, hogy a paracetamol ugyan statisztikailag szignifikánsan csökkentette a fájdalmat, de a különbség (-3,7) jóval a klinikailag minimálisan fontos különbség (-9,0) alatt maradt. Hasonlóképpen, a mozgáskorlátozottság csökkenése (-2,9) sem érte el a klinikai fontosság kritériumát.

Dr. Maurizio Cutolo, a Genovai Egyetem (Olaszország) klinikai reumatológiai divíziójának igazgatója, aki nem vett részt a vizsgálatban, így kommentálta az eredményeket: „Legalábbis a derékfájás esetében, amely nagyon akut és súlyos mozgáskorlátozottságot okozhat, a paracetamol nem használható első vonalbeli kezelésként. A fájdalom olyan intenzív, és olyan sokféle oka lehet, hogy a terápiát kombinációs kezeléssel kell kezdeni.” Lehetőségként megemlítette a depó szteroid injekciót, a fizioterápiát, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőket és a major analgetikumokat.

A paracetamolt szedő betegek körében 3,8-szor nagyobb volt a rendellenes májfunkciós tesztek valószínűsége, de – mint a kutatók megjegyezték – ennek klinikai jelentősége nem ismert. A nemkívánatos hatások gyakorisága, a súlyos nemkívánatos hatások, a vizsgálatból való kilépés a nemkívánatos hatások miatt, az adherencia és a plusz fájdalomcsillapítók használata hasonló volt a paracetamol és a placebo csoportban.

A jelentős májkárosodások száma kicsi volt (kivéve a túladagolás esetét). Dr. Michna felvetette azt az aggályt, hogy azok, akiknél a paracetamol nem csökkenti megfelelően a fájdalmat, megnövelhetik a javasolt adagot azt remélve, hogy a több jobb, s ezzel növelik a máj toxicitás kockázatát. Pedig ehelyett ilyenkor abba kellene hagyni a gyógyszer szedését.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.