hirdetés

Helyesen azonosítjuk-e a húgyúti fertőzést?

Egy új tanulmány szerzői a szokásos három helyett öt lehetséges fenotípus-kategóriát javasolnak a húgyúti fertőzések (UTI) diagnosztizálására a klinikai kezelés javítása és a betegek igényeinek jobb kielégítése érdekében.

hirdetés

A jelenlegi diagnosztikai paradigma a húgyúti fertőzést (UTI), a tünetmentes bakteriuriát (ASB) vagy a nem UTI-t foglalja magában, de a The Journal of Urology című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezek a kategóriák kizárják a kétértelműbb klinikai eseteket, például azokat a betegeket, akiknek a baktériumszáma alacsony, de tüneteket mutatnak, vagy azokat, akiknél a nem specifikus tünetek miatt nehéz eldönteni, hogy számukra megfelelő-e az antibiotikumos kezelés.

Dr. Sonali D. Advani (Duke University School of Medicine, Durham, North Carolina) és munkatársai szerint „az UTI kétirányú kontinuumként jelentkezhet a tünetmentes hólyagkolonizációtól a tünetes hólyagfertőzésig”, és egyes populációkban hiányozhatnak a húgyúti betegségre jellemző jelek vagy tünetek, vagy olyan krónikus alsó húgyúti tünetekkel (LUTS) rendelkeznek, amelyek megnehezítik az ASB és az UTI megkülönböztetését.

Antibiotikum-dilemma

A húgyúti fertőzés diagnózisának legjobb megközelítésekor kulcsfontosságú kérdés az antibiotikum-kezelés megfelelőségének megítélése. A kórházi betegek akár felének is lehet ASB-je, amely esetében a jelenlegi gyakorlati irányelvek az antibiotikum alkalmazásától óvnak. Sok ilyen beteg azonban ettől függetlenül antibiotikumot kap, és a kutatások összefüggést mutattak ki a kezelés és a hosszabb tartózkodási idő, az antibiotikum-rezisztencia és a Clostridioides difficile fertőzés között.

A kihívást azok a betegek jelentik, akik nem illeszthetőek könnyen a meglévő kategóriákba, akiknek a vizelettenyésztése pozitív, de a tüneteik, például a hipotenzió vagy a láz, nem jellemzőek az urogenitális traktus betegségeire.

A láz például jelezhet vírusos vagy bakteriális fertőzést, vagy származhat nem húgyúti forrásból is. Az is gyakori, hogy egyes betegek, elsősorban nők, vizelési tünetekkel és pyuriával jelentkezhetnek, de a laboratóriumi eredmények a 100 000 CFU/mL küszöbérték alatti kolóniaszámot mutatnak, így bár annak ellenére, hogy a szerzők egy részük valószínűleg húgyúti fertőzésben szenved, mégis előfordulhat, hogy nem kapnak kezelést, ha a klinikusok elsősorban a vizelettenyésztési eredményekre összpontosítanak. (A vizelettenyésztésen kívül más lehetőségek is léteznek az UTI jobb azonosítására, mint például a vizelet sejtmentes DNS vagy a vizelet újgenerációs DNS-vizsgálata.) A szerzők saját gyakorlatukban a 10 000-50 000 CFU/mL-es érték mellett is húgyúti fertőzéssel kezelik a betegeket, ha olyan húgyúti fertőzéses tüneteik is vannak, mint vér a vizeletben, égő érzés vizeléskor, hólyagfájdalom, gyakori vizelés, és a sürgető vizelési inger fokozódása, és a vizeletvizsgálat emellett magas fehérvérsejtszámot mutat.

A kritériumok módosításának indokai

A kutatók három államban egy akadémiai egészségügyi központban és négy közösségi kórházban végeztek retrospektív vizsgálatot, hogy felmérjék az UTI-diagnózis öt kategóriájának alkalmazhatóságát: A három meglévő, valamint a LUTS/egyéb urológiai tünetek (OUS) és a nem egyértelmű jelentőségű bakteriuria (BUS). Ezek a további kategóriák egy több szakterület szakértőiből álló fókuszcsoporttal folytatott egyórás megbeszélésen alakultak ki.

Az elemzés a 2017 januárja és 2019 decembere közötti 220 531 összes fekvőbeteg- vagy sürgősségi osztályos eset közül 3392 véletlenszerűen kiválasztott olyan eset kórlapjaira terjedt ki, amelyekben felnőttek ugyanazon 24 órás időszakon belül vizeletvizsgálatot és vizelettenyésztést rendeltek el. A betegek átlagéletkora 67 év volt, a betegek több mint fele (59,6%) nő volt, és közel egynegyedüknek (24,2%) volt immunhiányos alapbetegsége. A legtöbb tenyésztést fekvőbetegeknél végezték. A tenyésztés közel egyharmada (30,6%) negatív volt, míg 42,1%-ban legalább 100 000 CFU/ml baktériumot tenyésztettek, 17%-ban pedig vegyes flórát.

A jelenlegi kritériumok alapján a betegek 21,3%-ának volt húgyúti fertőzése, 20,8%-ának ASB-je, 47,6%-ának pedig nem volt húgyúti fertőzése. A fennmaradó 10,3%-nál a tenyészet növekedése 100 000 CFU/mL alatt volt, ezért nem illeszkedtek egyik kategóriába sem, „mivel nincs egységes iránymutatás arra vonatkozóan, hogy nem UTI-nak, ASB-nek vagy kontaminációnak minősítsük-e őket” - írták a szerzők. Az új kritériumok alkalmazásakor az ASB esetek több mint felét (68%) átminősítették BUS-nak, és az UTI nélküli esetek 28,9%-át LUTS/OUS-nak.

Egy érzékenységi elemzés során, amely a 100 000 CFU/mL küszöbérték alatti bakteriuriával rendelkező mintákat vizsgálta, a nem besorolt esetek közel felét (43,3%) átminősítették UTI-nak, így a diagnosztizált UTI-vel rendelkező betegek aránya a teljes populáció 21,3%-áról 25,8%-ra nőtt. A fennmaradó, eredetileg nem besorolt betegek 14,2%-át újonnan ASB-ként definiálták, 42,5%-uk pedig BUS lett.

A szerzők három kulcsfontosságú tanulságot emeltek ki tanulmányukból, kezdve azzal a ténnyel, hogy a húgyúti fertőzésre irányuló vizsgálaton átesett betegek közel kétharmadánál (akiket később a BUS kategóriába soroltak) nem voltak a húgyutakra lokalizált jelek vagy tünetek. A betegek BUS-ként való átsorolása lehetőséget adhat a diagnosztikai bizonytalanság és a további megfigyelés szükségességének elismerésére, arra, hogy elősegítsük a diagnózis és a kezelés árnyalt és betegközpontú megközelítését” - írták a szerzők.

A második fontos tény szerintük az, hogy az eredetileg nem húgyúti fertőzésesnek tartott betegek egyharmada az új csoportosítás szerint átkerült az új LUTS/OUS kategóriába a tüneteik, például a gyenge vagy szakaszos áramlás, a csöpögés, a tétovázás, a gyakoriság, a sürgető inkontinencia és a noktúria miatt. Ezeknek a betegeknek további vizsgálatra van szükségük a kezelés legjobb megközelítésének meghatározásához.

Végül az érzékenységi elemzés alapján úgy gondolták, hogy a bakteriális küszöbérték csökkentése néhány további tüneteket mutató beteg kerül a húgyúti fertőzésben szenvedők kategóriájába, olyanok, akiknek tüneteit inkább a LUTS-nak, mint fertőzésnek tulajdoníthatják. Tekintettel arra, hogy a 100 000 CFU/ml küszöbérték egyetlen 1956-os vizsgálaton alapul, a szerzők azt javasolták, hogy további kutatások segíthetnek jobb CFU-küszöbértékek meghatározásában a klinikai ellátás javítása érdekében.

 

Forrás:

Advani SD, Turner NA, North R, et al: Proposing the “Continuum of UTI” for a Nuanced Approach to Diagnosis and Management of Urinary Tract Infections The Journal of Urology Volume 211 Issue 5 May 2024 pp: 690-698

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.