hirdetés

Hipoglikémia és a tanulmányi teljesítmény

Az újszülöttek átmeneti hipoglikémiája összefügg a 10 éves korban mért tanulmányi teljesítménnyel.

hirdetés

Azok a gyermekek, akikben születésük után alacsony volt a glükózszint, 10 évesen rosszabb teljesítményt nyújtottak az írás-olvasás és a matematika tesztekben olvashatjuk a JAMA Pediatrics augusztus 24-i online számában. A retrospektív kohorszvizsgálat szerzői megjegyzik, hogy adataik ellentmondanak a jelenlegi felfogásnak.

Már korábban is ismert volt, hogy kapcsolat van az újszülöttkori súlyos vagy tartós hipoglikémia és a hosszú távon rosszabb neurokognitív funkciók között. Ez a vizsgálat azonban azt mutatta ki, hogy a gyengébb későbbi teljesítmény összefügg az élet első 3 órájában kimutatott átmeneti hipoglikémiával, amelyet úgy definiáltak, hogy először alacsony glükózszintet mértek, majd a második mérésnél már normális értéket állapítottak meg.

„Vizsgálatunk azt ugyan nem igazolta, hogy az újszülöttek átmeneti hipoglikémiája okozza a rossz tanulmányi teljesítményt, de azt hisszük, hogy felmerült ez a lehetőség, amelyet tovább kell majd kutatni” – írta dr. Jeffrey R. Kaiser (Baylor College of Medicine, Houston, Texas, USA) és munkatársai.

Mivel ezt a kérdést kevesen vizsgálták, a jelenlegi gyakorlat nagyrészt szakértői véleményeken alapul, amelyek majdnem 50 éve kétfélék: az egyik felfogás szerint az átmenetileg alacsony glükózkoncentráció normális élettani jelenség az újszülöttekben, a másik szerint viszont a nem megfelelő metabolikus adaptáció jele, amely az ártalmas neuroglikopénia kockázatával jár.

A mostani retrospektív vizsgálatban 1395 gyermek 4. osztályos felmérő tesztjeit elemezték a kutatók; minden gyermeknek legalább egyszer meghatározták a vércukorszintjét a születése után. A gyermekek 1998-ban születtek az University of Arkansas for Medical Sciences-ben.

Az újszülöttek 6,4%-ának volt 1,9 mmol/l alatt a glükózszintje (primér hipoglikémia), és 10,3%-uknak, illetve 19,3%-uknak glükózszintje nem érte el a 2,2 mmol/l-t, illetve a 2,5 mmol/l-t (szekunder hipoglikémia). Azoknak, akiknek újszülöttként átmeneti hipoglikémiájuk volt, csak fele olyan esélyük volt arra, hogy jó teljesítményt nyújtsanak a 4.-esek írás-olvasás és matematika tesztjében, mint a többieknek, még akkor is, ha korrigálták az adatokat a gesztációs korra, a rasszra, a nemre, a többszörös terhességre, az egészségbiztosítás jellegére (állami vagy magán), az anya képzettségi szintjére és a testvérek számára nézve.

Részletesebben: azok, akiknél az első mért glükózszint nem érte el az 1,9, a 2,2, illetve a 2,5 mmol/l-t, azoknak 51, 57, illetve 38%-kal kisebb esélyük volt a jó teljesítményre az írás-olvasás tesztben, mint a többieknek (korrigált esélyhányadosok [aOR]: 0,49, 0,43, illetve 0,62). A matematika tesztben az átmeneti hipoglikémiás gyerekek 51, 49, illetve 22%-kal kisebb eséllyel értek el jó eredményt, mint a többi gyerek (aOR: 0,49, 0,51, illetve 0,78). Az első glükózszint meghatározás medián időpontja a születést követő 89. perc volt, a másodiké pedig az első utáni 70. perc (terjedelem: 22–156 perc).

A teszten elért jó eredmény pozitívan függött össze a női nemmel, az egyszeres szüléssel, a terminusra születéssel, a magán egészségügyi biztosítással, az anya legalább főiskolai képzettségi szintjével és az első szüléssel.

A szerkesztőségi kommentár szerint nem lenne indokolt általánosan bevezetni az újszülöttek hipoglikémiára történő szűrését. Ennek egyik oka, hogy a szűrés és a kezelés is kockázatokkal járna, másrészt a szűrés csak akkor lenne hasznos, ha lenne olyan hatásos beavatkozás, amely megváltoztatná a kimenetelt. Jelenleg nincs olyan módszer, amellyel meg lehetne rövidíteni a hipoglikémia tartamát.

A szerkesztők szerint a vizsgálatból nem vonható le következtetés az okságra nézve. Elképzelhető ugyanis, hogy az átmeneti hipoglikémia azokban alakul ki, akiknek méhen belüli fejlődése nem volt optimális, s ezért a születést követő élettani átmenet bennük nem jól alakul. Ezek a gyerekek már a méhen belül rosszabb későbbi kimenetelre lehetnek ítélve.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.