hirdetés

Ismét emelkedőben a COVID-19 esetszámok az USÁ-ban

Járványügyi szakemberek szerint ez a szokásos szezonális hatásokkal függ össze, de egy új variáns is megjelent.

hirdetés

Az Egyesült Államokban augusztus 6. és 12. között 12.613 kórházi felvétel történt COVID-19 miatt, ami 21,6%-os növekedést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz képest az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC; Centers for Disease Control and Prevention) szerint. Jelentős fejlemény még, hogy az augusztus 19-i héten a COVID-19 fertőzések mintegy 1,7%-a vezetett halálhoz, ami 21,4%-os növekedés az előző héthez képest.

Dr. Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója szerint a jelenlegi hullám legalább részben a COVID szezonális jellegének tudható be: "Ez az átmeneti fellendülés minden nyáron bekövetkezik, és leginkább ahhoz lehet köze, hogy az emberek az extrém hőség elkerülése érdekében a házakba, zárt terekbe húzódnak, ahol közelebb vannak egymáshoz, így az átvitel hatékonyabb, mintha szabadtéren tartózkodnának.”

Dr. William Schaffner, a Tennessee állambeli Nashville-ben található Vanderbilt Egyetem Orvosi Karának professzora egyetértett ezzel a megállapítással, illetve hozzátette, hogy a szabadságok alatti utazás során is rengeteg olyan ember kerül egymás közelségébe, akik nem viselnek maszkot. Sőt, mostanában már egyáltalán nem jellemző, hogy az emberek maszkot viselnének.

Kétségtelen, hogy az Egyesült Államokban a COVID-19 új hulláma zajlik, amelyben az Eris nevű új omikron variáns vált uralkodóvá. Vannak arra utaló jelek is, hogy egy még fejlettebb, BA.2.86 kódnevű COVID-változat is kezd terjedni Amerikában, de egyelőre csak azonosították a variánst, tömeges terjedése egyelőre még várat magára. Ezt július 24-én azonosították, és a WHO a Pirola nevet adta a szintén az omikron egyik változatának tekinthető variánsnak.

A szakértők szerint azonban a lakosságnak nem félelemmel, hanem inkább a veszélyeztetett csoportok egészségének tiszteletben tartásával kell reagálnia a legújabb hullámra, már csak azért is, mert bár az esetszámok növekedést mutatnak, a súlyos fertőzések aránya továbbra is alacsony. Dr. Steven Gordon, a Cleveland Clinic vezetője szerint a populáció igen jelentős részében már kialakult legalább némi immunitás a védőoltások vagy korábbi fertőzések miatt, de az immunhiányos betegekre így is tekintettel, figyelemmel kell lenni.

Az Eris és a Pirola variánsokról részletesebben

Schaffner szerint a COVID-19 Eris változata olyan, mintha az omikron variáns gyermeke vagy unokája lenne, és mint ilyen, számos közös jellemzőjük van. Az egyik, hogy a görög mitológiában a viszály kígyóhajú istennőjéről elnevezett Eris (EG.5) is meglehetősen fertőző, ám úgy tűnik, súlyos betegséget általában nem okoz, és komoly akadályt jelent számára az oltások nyújtotta szerzett immunitás. Az Egyesült Államokban a nyáron vált a leginkább kompetitív COVID-variánssá, erős fertőzőképessége következtében letaszítva a “trónjáról” a korábban uralkodó Arcturust (XBB.1.16). Augusztus harmadik hetében már az összes fertőzés 20,6%-át az Eris okozta, ami az egyes variánsok között rekordnak számít. Ugyanebben az időszakban a második helyen az FL1.5.1 (Fornax) variáns állt a második helyen 13,3%-kal. Az Eris az eddigi tapasztalatok szerint nem okoz olyan tüneteket, amelyek eltérnének az omikron variáns esetében látottaktól - jelenlegi tudásunk szerint mindössze abban különbözik, hogy tüskefehérjéjén egy olyan mutáció található, amely potenciálisan képes lehet megkerülni az oltások vagy a korábbi fertőzések következtében szerzett immunitást, innen a mostani jó terjedőképessége is. 

“Az Erisszel kapcsolatos eddigi adatok azt mutatják, hogy a vakcinák ugyanolyan védelmet nyújtanak a súlyos betegségek megelőzésében, mint korábban a többi variáns esetében. A BA.2.86 (Pirola) viszont annyira új, hogy a CDC egyelőre óvatos, bár nem számítanak ara, hogy súlyosabb megbetegedéseket okoz majd, csak nem akarnak elhamarkodott állításokat megfogalmazni. A Pirola is megjelent már a rutin szennyvízvizsgálatok során, de egyelőre a többi variánssal szemben még nem vált kompetitívvé. A legnagyobb aggodalmat az okozza, hogy a BA.2.86 több mint 30 génváltozatot tartalmaz az eredeti, BA.2.höz képest, emiatt elméletileg elképzelhető, hogy képes megkerülni az immunrendszerben már kialakult védelmi mechanizmusokat, vagy fertőzőképesebb lesz, esetleg súlyosabb betegséget okoz. Önmagában viszont az, hogy egy új variáns jelent meg, még nem ok arra, hogy riadót kelljen fújni emiatt. Mindig is lesznek új variánsok, hiszen így működnek az evolúciós folyamatok egy hatékonyan, gyorsan terjedő légúti fertőzést okozó vírusban, de jó hír, hogy a populáció immunitásának egyre magasabb szintje miatt a vírus fokozatosan elveszti azt a képességét, hogy súlyos betegséget okozzon” - fejtette ki  Adalja.

Más szakértők szerint azonban pontosan a populáció csökkenő immunitása is szerepet játszhat a legutóbbi hullámban. Az Egyesült Államokban ugyanis sokan vagy nem kapták meg az összes ajánlott COVID elleni védőoltást, vagy még nem fertőződtek meg a közelmúltban: a CDC szerint a 18 éves és idősebb felnőtteknek csak 28%-a teljesen naprakész a COVID elleni oltásokkal.

"Nem voltunk túl oltóanyag-barátok, sőt, az utóbbi időben kifejezetten vakcina-közömbösek lettünk. És azt hiszem, jól tennénk, ha idén ősszel összeszednénk az energiánkat, és beadatnánk ezeket az oltásokat, azaz mind az influenza elleni, mind a COVID emlékeztető oltást" - mondta Schaffner. Őszre már elérhető lesz egy új emlékeztető (booster) oltóanyag, és a CDC azt is bejelenti majd, hogy kiknek kell megkapniuk.

"Ha én egy 72 éves, magas vérnyomással és cukorbetegséggel küzdő, kissé túlsúlyos ember lennék, aki még nem kapta meg a jelenlegi emlékeztetőt, és az ősszel szeretnék elutazni a rokonaimhoz, akkor biztosan felvenném most a booster oltást, majd októberben beoltatnám magam az új emlékeztetővel is" - javasolja Schaffner.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Rising COVID hospitalizations, new variants have Americans on edge

CDC Says New COVID Variant BA.2.86 May Be Better At Causing Breakthrough Infections

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.