hirdetés

Ketogén étrend policisztás vesebetegségben

Szignifikáns javulást hozott a policisztás vesebetegségben a vesefunkciók terén a ketogén étrend az annak hatásait kereső KETO-ADPKD klinikai vizsgálat során

hirdetés

A Cell Reports Medicine folyóiratban november 6-án jelent meg a Kölni Egyetem kutatóinak cikke, amelyben a KETO-ADPKD klinikai vizsgálat eredményeit ismertetik. Ezek közül pedig a legfontosabb, hogy a ketogén étrend az örökletes policisztás vesebetegség kezelési módszere lehet. Az autoszomális domináns policisztás vesebetegség (ADPKD) okozza a veseelégtelenséggel járó esetek mintegy 10%-át, és világszerte a leggyakoribb örökletes vesebetegség.

A KETO-ADPKD elnevezésű klinikai vizsgálatot Dr. Roman-Ulrich Müller professzor és csapata végezte a Kölni Egyetemi Kórházban és a Kölni Egyetem Öregedéskutatási Kiválósági Klaszterében (CECAD). A Müller professzor által vezetett transzlációs nefrológiai osztály a CECAD-ben kifejezetten az élettartamot meghosszabbító és a betegségek leküzdését szolgáló étrendi beavatkozásokat tanulmányozza.

A KETO-ADPKD randomizált, kontrollos klinikai vizsgálatban az egyik speciális étrendet - a ketogén étrendet - vizsgálták a policisztás vesebetegség kezelésében. A vizsgálatban összesen 66 beteg vett részt, akiket három csoportba osztottak: az egyik csoport három hónapon át ketogén étrendet követett, a második csoport tagjai havonta egyszer háromnapos vízböjtöt tartottak - nullkalóriás diéta, amely csak vízivást engedélyez -, a harmadik, kontroll csoport pedig a szokásos étrendi ajánlásokat követte.

Az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy a ketogén csoportban a betegek 95%-a, a vízböjtös csoportban pedig 85%-a számolt be arról, hogy a diéta megvalósítható (sokan kételkedtek abban, hogy a mindennapi életben is lehetséges lenne ezeket az étrendeket a leírtaknak megfelelően alkalmazni). A kutatók a vérmintákban mért biomarkerek - ketontestek - segítségével képesek voltak kimutatni, hogy a résztvevők valóban betartották az előírt étrendet. (Sok más étrendi vizsgálattal ellentétben ennek a tanulmánynak a felépítése megfelelt egy gyógyszervizsgálatban megköveteltnek (randomizált, kontrollos vizsgálati elrendezés), így megfelelt a legmagasabb szintű vizsgálati követelményeknek.

A ketogén diéta egy olyan étrend, amely első pillantásra szokatlannak tűnik, mivel kerüli a szénhidrátokat, például a cukrot vagy a lisztet, miközben a diétázó a szokásosnál több zsírt fogyaszt. Ezt az étrendet általános élethosszabbító hatása tekintetében is vizsgálták. A tanulmányban sikerült kimutatni, hogy már három hónap elteltével pozitív változások mutatkoztak olyan fontos paraméterekben, mint a vesefunkció, és nem voltak váratlan mellékhatások. A veseműködésben bekövetkezett pozitív változások statisztikailag szignifikánsak voltak, sőt, meghaladták a kutatók várakozásait. Müller professzor meg van győződve arról, hogy a vizsgálat eredményei fontos lépést jelentenek a policisztás vesebetegség lehetséges új kezelése szempontjából. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy ezek a II. fázisú, hasonló felépítésű vizsgálatból származó adatok még nem elegendőek ahhoz, hogy a ketogén diétát általánosan ajánlják a policisztás vesebetegségben szenvedő betegek számára. További nagyobb, több helyszínen végzett vizsgálatokra van szükség az eredmények megerősítéséhez és annak tisztázásához, hogy a vesefunkcióban hosszú távon, mellékhatások nélkül érhető-e el tartós javulás.

Általánosságban azonban ez a tanulmány már most is nagyon fontos, mert a gyógyszeres vizsgálathoz hasonló felépítésének köszönhetően bizonyítja, hogy a helyes táplálkozás bizonyos esetekben ugyanolyan hatékony lehet, mint egy gyógyszer alkalmazása. Müller szerint a jövőben az ilyen kialakítású vizsgálatok számos étrenden alapuló kezelési stratégia kiindulópontjai lehetnek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

When nutrition becomes a treatment: Study investigates ketogenic dietary interventions in polycystic kidney disease

Feasibility and impact of ketogenic dietary interventions in polycystic kidney disease: KETO-ADPKD—a randomized controlled trial

Irodalmi hivatkozás:

Sadrija Cukoski et al, Feasibility and impact of ketogenic dietary interventions in polycystic kidney disease: KETO-ADPKD—a randomized controlled trial, Cell Reports Medicine (2023). DOI: 10.1016/j.xcrm.2023.101283

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.