Komlókivonat emlőrák ellen
A sör közönséges komló kivonatának egyik hatóanyaga alkalmas lehet az emlőrák kockázatának csökkentésére.
A sör ízesítésére és stabilizálására használt közönséges komló (Humulus lupulus) virágának kivonatát étrendkiegészítők alkotóelemeként hozzák forgalomba a menopauza és más kórállapotok tüneteinek enyhítésére. A hormonpótláshoz kapcsolódó emlőrákkockázattól tartva azonban sok nő inkább a közönséges komló kivonatát részesíti előnyben alternatív terápiaként, a rákkockázattal való összefüggések azonban nem ismertek. A most nyilvánosságra hozott adatok bizonyítékkal szolgálhatnak arra, hogy a közönséges komló kivonatának szedése az emlőrák kockázatának csökkenésével társul.
A University of Illinois at Chicago (UIC) munkacsoportja a növényi eredetű étrendkiegészítők biztonságosságát és egészségi hatásait vizsgálta, és eredményeiket a Chemical Research in Toxicology című lapban tették közzé.
Az ösztrogénexpozíciót régóta az emlőrák kockázati tényezői között tartják számon, különösen a posztmenopauzális korú nők körében. A menopauzális tünetek enyhítésének gyakran alkalmazott módszere az ösztrogénterápia (HRT, hormone replacement therapy, hormonpótló terápia). HRT kapcsán azonban az emlőrák és a szívbetegségek fokozott kockázatát észlelték, az emiatti aggodalom pedig a nők jelentős részét olyan alternatívák felé irányította, mint amilyen például a közönséges komló kivonata, mely fitoösztrogéneket, azaz növényi eredetű ösztrogéneket tartalmaz. Egyelőre azonban tisztázásra vár, hogy ezek miként befolyásolják a rákkockázatot.
A UIC kutatói megjegyzik, hogy az előzetes laboratóriumi eredmények szerint a közönséges komló valóban tartalmaz néhány olyan aktív vegyületet, melyek protektív hatást fejthetnek ki, ezért mindenképpen érdemesek a további vizsgálódásra.
Közleményükben dr. Judy L. Bolton és munkatársai beszámolnak az emlőráksejteken végzett laboratóriumi tesztek tapasztalatairól, melyekkel arra keresték a választ, hogy a komlókivonatnak lehet-e szerepe az emlőrák kivédésében.
Vizsgálatuk célkeresztjében a Humulus lupulus kivonatának az ösztrogénmetabolizmusra kifejtett hatása állt – e folyamat ugyanis igazoltan részt vesz az emlőrák kialakulásában. A vizsgálatokat két különböző emlőráksejtvonalon végezve azt találták, hogy különösen a komlókivonat egyik összetevője, a 6-prenilnaringenin (6-PN) serkentette azokat az utakat, melyeket a sejtek arra használnak, hogy megszabadulhassanak a toxinoktól. Más vizsgálatokban összefüggést igazoltak ezen utak és az emlőrák kockázatának csökkenése között.
A szerzők szerint az adatok azt jelzik, hogy a közönséges komló kivonata és a 6-PN elsősorban a 2-hidroxilációs utat indukálta mindkét sejtvonalban. Ebből arra következtetnek, hogy a 6-PN rákellenes sajátosságokkal rendelkezhet, melyet további vizsgálatokban kell részletesebben elemezni és megerősíteni.
Az Egyesült Államokban 2012-ben (az utolsó évben, amiről jelenleg pontos előfordulási adatok állnak rendelkezésre) 224 147 nőnél és 2125 férfinál diagnosztizáltak emlőrákot, ami 41 150 nőbeteg és 405 férfibeteg halálát okozta.